Înfrînți, dar neînvinși

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
Înfrînți, dar neînvinși jpeg

Fie personal, fie profesional, toți ne întîlnim, la un moment dat, cu ratarea. Cu acel moment cînd o dăm în bară. Și nu e un moment plăcut. Cu toate acestea, fiecare avem o abordare diferită în ceea ce privește eșecul.

Unii îl ignoră senin, dînd la spate, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, trecînd peste, ușor, precum gîsca prin apă. Alții îl cosmetizează, transformîndu-l în ceva „pozitiv“ – îndulcind gustul amar al dorințelor sfărîmate într-o lecție de viață. Sînt oameni care nu-și asumă eșecul nici în ruptul capului, dînd vina, revoltați, pe alții, sau blamează, fatalist, pronia cerească și stelele nenorocoase. Și, bineînțeles, sînt cei care nu fac față eșecului, alunecînd pe panta depresiei.

Dosarul de față abordează problema ratării pe diferite paliere. Într-un interviu, psihologul Zenobia Niculiță vorbește despre mecanismele interioare care se activează cînd avem de-a face cu un eșec. Ioana Bot scrie despre alegerile făcute în viață, despre balanța dintre fericire și ratare. Adrian Cioroianu răspunde întrebării: a ratat România oportunități de-a lungul timpului? Ioana Avădani comentează „dreptul de a greși“ al jurnalistului, din perspectiva CEDO, dar și despre „superputerea“ acestuia de a-și corecta greșeala prin „venerabila instituție a eratei“. Cum sportul și politica nu puteau fi… ratate, Radu Naum scrie despre mari „ratangii“ în sport, iar Cătălin Prisacariu despre politicianul „amfibian“ care „nu se ratează în nici o situație“ pentru că „atunci cînd n-a mai putut înota în apele mîloase ale comunismului sovietic, a ieșit pe mal, unde i-au crescut piciorușe firave, dar suficient de puternice ca să-l poarte pe uscat“.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Banner Ramona de la Clejani
Ramona de la Clejani, atac la mama-vitregă: „Viorica a mutat averea pe numele copiilor ei, ca să o pună la adăpost de mine”
Ramona de la Clejani, atac dur la mama-vitregă: „Viorica a mutat averea pe numele copiilor ei”
Mierea de mană O comoară naturală bogată în minerale jpg
Mierea de mană: O comoară naturală bogată în minerale
Mierea de mană este un adevărat elixir natural, apreciat pentru compoziția sa bogată în minerale și proprietățile sale terapeutice.
pesti buni logo webp
Care este, de fapt, cel mai sănătos pește pentru creier. Medicul Vlad Ciurea îl recomandă, deși mulți români îl evită: „Merge foarte bine pentru celula nervoasă”
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie care este cel mai bun și sănătos pește pentru creier. Deși mulți români evită această specie, din cauza prețului nu tocmai accesibil sau pentru faptul că nu este suficient de fraged, totuși, specialistul îl recomandă ca fiind o minune pentru organism.
soldati rusi in Mariinka în 20 martie 2022 profimedia 0672268331 jpg
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
Convorbiri interceptate de serviciile secrete ucrainene dezvăluie o realitate cruntă de pe frontul din Ucraina. Soldați ruși sunt lăsați fără hrană pe linia frontului, forțați să consume medicamente și chiar animale pentru a supraviețui.
alegeri Ucraina foto epa efe png
Ucraina pregătește extinderea legii marțiale, deși SUA și Rusia presează Kievul să organizeze noi alegeri
Ucraina ia în considerare extinderea legii marțiale ce urmează să expire pe 9 mai, chiar dacă Statele Unite și Rusia fac presiuni asupra Kievului pentru a organiza noi alegeri.
Elena Lasconi si a depus candidatura la presedentia Romaniei, 13 martie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
STENOGRAME Scandal la ședința USR. Lasconi a contestat sondajele și a cerut oprirea microfoanelor: „Ești dictator!”
Scandal la ședința USR de joi seara, în urma căreia i-a fost retras sprijinul Elenei Lasconi. Liderii și-au adus acuzații reciproce, iar Lasconi a cerut să le fie închise microfoanele celor care voiau să ia cuvântul.
Valea Oltului la Turnu Roşu. Desen de Franz Neuhauser (© Wikimedia Commons)
Ocuparea Olteniei de Imperiul Habsburgic. Scurta aventură a austriecilor în Valahia
Tragicul se împletește din plin cu comicul în acea parte a marelui război austro-venețiano-otoman din 1714-1718 care s-a desfășurat pe teritoriul Țării Românești.
Victor Ponta lansare 7 FOTO INQUAM
Fostul prefect de Dolj îl contrazice pe Ponta: „Deschiderea barajului Porțile de Fier nu a fost decizia unui singur om”
Fostul prefect al județului Dolj îl contrazice pe fostul premier Victor Ponta în legătură cu decizia controversată privind barajul Porțile de Fier.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Ce fonduri de campanie au candidații la prezidențiale. Crin Antonescu conduce clasamentul
Autoritatea Electorală Permamentă (AEP) a publicat lista cu fondurile pe care le-au obținut candidații pentru finanțarea campaniei electorale, cele mai mari sume fiind trecute pe numele lui Crin Antonescu.