Încredere fără credibilitate?

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Încredere fără credibilitate? jpeg

V─â ├«ncredin╚Ťez c─â nu am secrete de ├«ncredin╚Ťat. De aceea, a╚Ö crede c─â m─â b─ânui╚Ťi cum c─â a╚Ö fi cam ├«ncrezut─â. Nu, crezul meu chiar e sinceritatea, cu at├«t mai mult ├«n contextul actualei ne├«ncrederi generalizate. ╚śi nu am de g├«nd s─â vorbesc neap─ârat despre credin╚Ť─â, ci mai degrab─â despre ├«ncrederea p├«n─â la abandonare, pe care am ├«nt├«lnit-o doar la copiii mici ÔÇô acas─â ╚Öi la gr─âdini╚Ť─â ÔÇô sau la c├«inii cu st─âp├«n.  

Forf─âi ╚Öi eu ca neofitul prin dic╚Ťionare ├«ng─âlbenite, ca s─â-mi limpezesc g├«ndurile despre familia de cuvinte ╚Öi de sensuri ale ├«ncrederii. Dintru ├«nceput, ├«mi e clar c─â a crede ├«n ceva e foarte de diferit de a crede ceva. E distan╚Ťa ├«ntre convingere-siguran╚Ť─â-certitudine ╚Öi b─ânuial─â-├«ndoial─â-speran╚Ť─â. Dar a se ├«ncrede, cum de cap─ât─â at├«ta for╚Ť─â afirmativ─â? Nu cumva tot datorit─â particulei ├«n? ├Än ambele cazuri, prepozi╚Ťia este cea care confer─â sens, pentru c─â ea ├«l poten╚Ťeaz─â prin rela╚Ťia cu ceva sau cineva. Dar o iau prin b─âl─ârii, a╚Öa ├«nc├«t m─â opresc.

Scriind, realizez c─â ne afl─âm ├«n Duminica Tomii, a Sf├«ntului Toma necredinciosul. Oare de ce cre╚Ötinii s─ârb─âtoresc ast─âzi tocmai necredin╚Ťa acestuia? Pentru c─â, spune minunat un preot, tocmai ea ne certific─â nou─â adev─ârul credin╚Ťei: M├«na lui ├«ntins─â spre trupul sl─âvit al lui Iisus Hristos are degetele noastre tremur├«nde de ├«ntreb─âri, lovite de patimi, ├«ns├«ngerate de r─ânile pe care ni le facem singuri sau ÔÇ×ajuta╚ŤiÔÇŁ de al╚Ťii. Pentru to╚Ťi, ├«ns─â, pentru infinitatea de degete care se apropie de r─ânile trupului Domnului, r─âspunsul este unul singur: DA, Hristos a ├«nviat! (Pr. Mihai Gojgar, Particole de suflet, Editura Universitar─â, Bucure╚Öti, 2020). ├Än acest caz, Apostolul, prin gestul s─âu, ne d─âruie╚Öte nou─â ├«ncrederea c─â Dumnezeu face exact ceea ce a spus c─â va face. A╚Öadar, ne putem ├«ncrede, ne putem bizui pe Cuv├«ntul S─âu. Aceasta ├«nseamn─â credin╚Ť─â, este mai mult dec├«t ├«n╚Ťelegerea cu mintea, este o putere a sufletului.

├Än schimb, sentimentul de ├«ncredere despre care vreau eu s─â scriu cred c─â cere o oarece simplitate a min╚Ťii ╚Öi un suflet naiv. Departe de mine orice pornire condescent─â, mai degrab─â regretul c─â acest mod de cunoa╚Ötere a lumii este evanescent ╚Öi p─âle╚Öte odat─â cu descoperirea pericolului ╚Öi cu ivirea nevoii de precau╚Ťie. ├Äncrederea este ceva minunat, dar ea nu se na╚Öte firesc odat─â cu prima respira╚Ťie, ci are nevoie de semnale pozitive, de un context favorabil ├«n care s─â se poat─â manifesta. Iar ├«ncrederea ├«ntr-un om are nevoie de experien╚Ťe anterioare prin care s─â se poat─â verifica puterea de sprijin ╚Öi de decizie corect─â ├«n orice situa╚Ťie. La prima ezitare, sl─âbiciune sau gre╚Öeal─â ÔÇô inevitabile, c─âci oameni s├«ntem ÔÇô, aceast─â minunat─â form─â de iubire admirativ─â se clatin─â ╚Öi, ├«n cur├«nd, dispare. De aceea, ├«ncrederea p├«n─â la abandonare  r─âm├«ne apanajul celor naivi, cu inima mare. Povesteam odat─â cum reu╚Öeam s─â ob╚Ťin c├«teva momente de lini╚Öte ├«n cas─â, c├«nd aveam copiii mici, invit├«ndu-i s─â ia ad litteram vorba b─âtr├«neasc─â taie frunz─â la c├«ini. Iar c├«inii refuzau frunzele, pentru c─â nu erau preg─âtite cum trebuie ÔÇô mai precis, cur─â╚Ťate ├«ntre nervuri din dou─â ├«n dou─â, ├«n a╚Öa fel ├«nc├«t s─â semene cu o pan─â de pas─âre. Ce competi╚Ťie se n─â╚Ötea, ce m─âsur─âtori, ce movile de frunze special preg─âtite ╚Öi c├«t─â nedumerire c─â nici m─âcar c├«inii ├«nfometa╚Ťi ai str─âzii nu apreciau aceste gust─âri ├«ndelung muncite. Deisgur c─â ├«ncrederea ├«n infailibilitatea mea s-a cl─âtinat destul de cur├«nd (nu numai din acest motiv) ╚Öi a fost ├«nlocuit─â cu supunerea total─â la ├«ndemnurile primite la gr─âdini╚Ť─â, de la Doamna. R─âm├«n├«nd la propriile experien╚Ťe de via╚Ť─â, nu pot s─â nu atrag aten╚Ťia asupra limbajului corpului ├«n cazul c├«inilor cu st─âp├«n. Felul ├«n care un c├«ine care se ╚Ötie iubit ╚Öi ├«ngrijit poate adormi pe jos, ├«n drumul ╚Öi c─âlc─âtura celor ai casei ╚Öi, mai mult, ├«ntins pe spate, cu p─âr╚Ťile cele mai fragile ÔÇô pieptul ╚Öi burta ÔÇô ├«ntoarse ├«n sus, f─âr─â ap─ârare, aparent ignor├«nd proste╚Öte hazardul, este de fapt dovada absolut─â a ├«ncrederii ├«n st─âp├«n; o ├«ncredin╚Ťare total─â a animalului care se pred─â (necondi╚Ťionat) ocrotitorului s─âu. ├Än deplin─â coeren╚Ť─â, c├«inele va c─âuta p├«n─â la epuizare un obiect aruncat de mult la gunoi, pentru simplul motiv c─â st─âp├«nul o cere; iar c├«inele, spre deosebire de pu╚Ötii care se maturizeaz─â ╚Öi devin circumspec╚Ťi, nu se va sup─âra c─â a fost p─âc─âlit ╚Öi va r─âm├«ne consecvent ├«n ├«ncrederea sa.

╚śi atunci, s─â trag concluzia c─â ne├«ncrederea actual─â a oamenilor ├«n oameni, fie ei prieteni, colegi, arti╚Öti, jurnali╚Öti, administratori, (mai ales) bancheri ╚Öi politicieni ├«nseamn─â pur ╚Öi simplu c─â ne-am maturizat? C─â ne-am pierdut naivitatea din cauza unei multitudini de informa╚Ťii care contravin valorilor noastre proprii? C─â, ├«n contextul toleran╚Ťei absolute pentru alteritate, avem sentimentul c─â ne lipsesc reperele? C─â, adesea, impostura, resentimentele, m├«rl─ânia fac comportamentul celorlal╚Ťi de nesuportat? C─â un om cu prea multe traume nu mai poate risca s─â aib─â ├«ncredere? Nu ╚Ötiu, poate c─â m─â voi g├«ndi la asta, dar, p├«n─â una-alta, m─â ├«ntreb unde s├«nt totu╚Öi acele semnale pozitive care s─â atrag─â ├«ncrederea.

Poate c─â e nevoie de pu╚Ťin─â generozitate din partea noastr─â, ╚Öi nu de at├«ta luciditate. Sau nu ne putem permite s─â risc─âm?

Ioana Popescu este etnolog.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.