Închis pentru inventar

Publicat în Dilema Veche nr. 171 din 19 Mai 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Căutaţi mitocanii în altă parte! Sportul i-a epuizat. E adevărat că s-au dat prea mulţi şi uite că n-au ajuns la toată lumea de la coadă. Dacă am fi fost niţel mai chibzuiţi, dacă nu i-am fi avut, dintr-odată, pe Dinel Staicu, pe Mitică Dragomir, perioada premodernă, pe Gheorghe Ştefan, epoca de dinainte de Primărie, şi pe Ioan Becali, vi-l amintiţi?, "vă fac de la brîu în jos!", ei bine, aşadar, dacă i-am fi gospodărit mai bine, poate că am fi consumat şi acum bădărănie premium. Dar aşa? Ce dezamăgire! A rămas numai marfă de pe rafturile din spate, insulte expirate şi ameninţări neconvingătoare, sortimentele Penescu sau Mititelu, nici nu-i ştiţi cine sînt! Ultimul, patronul Craiovei, a fost el însuşi bătut recent de băieţii din galerie. Unde s-a mai pomenit asta? Pe vremea cînd Gigi Becali era în marja de eroare şi ignora ce crede electoratul, nu s-ar fi întîmplat în veci una ca asta! Într-o singură lună era pălmuit şi scuipat Malonga, ameninţat Cristian Tudor Popescu şi bătut şeful de galerie. Aia mitocănie care-şi respecta promisiunea. Vă rugăm! Vă implorăm! Vă ameninţăm, poftim, ca să rămînem în registrul pe care-l gîndiţi în mod curent despre sport! Treceţi dincolo de stereotipuri! Sportul românesc a ieşit din era bădărăniei. Chiar şi aceste personaje s-au schimbat şi ne oferă azi o altă faţă. Deunăzi, Gabriel Liiceanu spunea în emisiunea lui Stelian Tănase că, dacă ar fi pus să voteze între Geoană şi Becali, mecanismul alegerii s-ar bloca. Confirm! Pentru că rudimentarul şi altădată violentul Becali a dus-o pe Steaua în Liga Campionilor, un soi de simfonie fotbalistică fără egal. După ce asculţi muzica Ligii, după ce citeşti manualul de folosinţă al competiţiei, în care se spune, de pildă, că televiziunile nu au voie să defavorizeze jocul în detrimentul reluărilor de faze litigioase, după ce însuşi Becali a fost mutat din loja sa centrală din Ghencea, de către un funcţionar elveţian calm şi neînduplecat, "pentru că, domnule preşedinte, telespectatorii sînt mai importanţi decît dvs. şi aici va fi montată camera de plan general", ei bine, după ce treci prin toate acestea începi să gîndeşti altfel. Cu oricîtă prejudecată am fi îmbibaţi, nu putem să nu remarcăm următorul episod incredibil: care a fost cel mai tare dialog, cea mai ironică şi neplăcută conversaţie din Procesele şi Recursurile etapelor, în ultimul an? Nu vă gîndiţi la Pinalty contra arbitrilor sau la MM contra toată lumea! Nu, doamnelor şi domnilor pentru care fotbalul este epicentrul scandalului, din păcate nimic nu a atins în violenţă şoptită şi în duşmănie deloc cenzurată ciocnirea de la TV dintre premierul Tăriceanu, prezent în studio, şi preşedintele Băsescu, intervenind la telefon. Atunci am reauzit replica pe care fotbalul nu o mai produsese de ani buni: "Nu vorbesc cu dvs., mă adresez doar moderatorului!". Plus: "Să ştiţi că, dacă mă mai jigniţi, mă ridic şi plec!".

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.