Începe să devină serios...

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Începe să devină serios    jpeg

A trecut ╚Öi a cincea edi╚Ťie. Nu ╚Ötiu dac─â am reu╚Öit, dar ├«n 2011, c├«nd a ├«nceput totul, mi-a╚Ö fi dorit s─â semene cu The New Yorker Festival ╚Öi cu Festivalul revistei Internazionale, care se desf─â╚Öoar─â la Ferrara. La am├«ndou─â, exist─â un amestec de idei, arte, teme de actualitate ╚Öi ÔÇô nu ├«n ultimul r├«nd ÔÇô o bucurie de a fi ├«mpreun─â ╚Öi de a ├«mp─ârt─â╚Öi toate acestea. ╚śtiu c─â unora le poate suna neadecvat, dar mi se pare atractiv, la astfel de manifest─âri, tocmai amestecul de ÔÇ×├«naltÔÇť ╚Öi ÔÇ×popularÔÇť, teme acute ale lumii de azi ╚Öi evad─âri ├«n lumi vechi, c─âdere pe g├«nduri ├«n fa╚Ťa vreunei dezbateri serioase ╚Öi flan─âri printre ziduri vechi, muzici de tot felul ╚Öi taclale pe-nserat. ╚śi altele, c─âci un astfel de festival e suficient de flexibil pentru a cuprinde ├«n el ╚Öi ceea ce apare ÔÇ×din mersÔÇť. Sensul unui asemenea festival organizat de o revist─â nu e doar acela de a ÔÇ×prelungiÔÇť spiritul revistei ├«n realitate, ci ╚Öi de a oferi publicului ╚Öi altceva.

Au fost, ├«ntre 26-28 august, peste 30.000 de persoane care, ├«ntr-un fel sau altul, au interac╚Ťionat cu ceea ce s-a ├«nt├«mplat la festival. Foarte mul╚Ťi veniser─â la Alba Iulia special pentru Festivalul Dilema veche. Unii au ├«ntrebat deja c├«nd va fi organizat─â edi╚Ťia de anul viitor, ca s─â-╚Öi programeze din timp concediul. ├Äncepe s─â devin─â serios...

Am colaborat ╚Öi anul acesta, ca de obicei, cu Prim─âria Municipiului Alba Iulia, cu Biblioteca Jude╚Ťean─â ÔÇ×Lucian BlagaÔÇť ╚Öi cu Consiliul Jude╚Ťean. Ne-a sprijinit ╚Öi centrul Europe Direct din Alba Iulia. Am avut, ca de fiecare dat─â ├«n ultimii 3 ani, ╚Öi sus╚Ťinerea Reprezentan╚Ťei Comisiei Europene. Un partener inedit ÔÇô dar eficient ╚Öi ar─ât├«nd o mare deschidere ÔÇô a fost Batalionul 136 Geniu ÔÇ×ApulumÔÇť: pentru prima dat─â, o unitate militar─â ╚Öi-a deschis por╚Ťile pentru a g─âzdui un festival. Cu sprijinul la fel de eficient al MApN. Le mul╚Ťumim tuturor. Se cuvin mul╚Ťumiri speciale copiilor din ÔÇ×Cerceta╚Öii Rom├ónieiÔÇť care au ├«ntruchipat ÔÇ×Garda copiilorÔÇť, lu├«ndu-╚Öi rolul ├«n serios.

Mul╚Ťumim ╚Öi sponsorilor, care au intrat ÔÇô mai hot─âr├«╚Ťi dec├«t ├«n al╚Ťi ani ÔÇô ├«n comunitatea oamenilor cu dileme ╚Öi ├«mp─ârt─â╚Öesc valorile festivalului: Transavia, Rompetrol, Philips, Pizarotti, Automobile Bavaria, Florea Grup, Aqua Carpatica, Domeniile S├«mbure╚Öti, Albalact, Apulum, Young, ╚Üuca, Zb├órcea ╚Öi Asocia╚Ťii, Hama, MReady.

Ilustraţie de Ion BARBU

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.