Începe să devină serios...

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
Începe să devină serios    jpeg

A trecut și a cincea ediție. Nu știu dacă am reușit, dar în 2011, cînd a început totul, mi-aș fi dorit să semene cu The New Yorker Festival și cu Festivalul revistei Internazionale, care se desfășoară la Ferrara. La amîndouă, există un amestec de idei, arte, teme de actualitate și – nu în ultimul rînd – o bucurie de a fi împreună și de a împărtăși toate acestea. Știu că unora le poate suna neadecvat, dar mi se pare atractiv, la astfel de manifestări, tocmai amestecul de „înalt“ și „popular“, teme acute ale lumii de azi și evadări în lumi vechi, cădere pe gînduri în fața vreunei dezbateri serioase și flanări printre ziduri vechi, muzici de tot felul și taclale pe-nserat. Și altele, căci un astfel de festival e suficient de flexibil pentru a cuprinde în el și ceea ce apare „din mers“. Sensul unui asemenea festival organizat de o revistă nu e doar acela de a „prelungi“ spiritul revistei în realitate, ci și de a oferi publicului și altceva.

Au fost, între 26-28 august, peste 30.000 de persoane care, într-un fel sau altul, au interacționat cu ceea ce s-a întîmplat la festival. Foarte mulți veniseră la Alba Iulia special pentru Festivalul Dilema veche. Unii au întrebat deja cînd va fi organizată ediția de anul viitor, ca să-și programeze din timp concediul. Începe să devină serios...

Am colaborat și anul acesta, ca de obicei, cu Primăria Municipiului Alba Iulia, cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ și cu Consiliul Județean. Ne-a sprijinit și centrul Europe Direct din Alba Iulia. Am avut, ca de fiecare dată în ultimii 3 ani, și susținerea Reprezentanței Comisiei Europene. Un partener inedit – dar eficient și arătînd o mare deschidere – a fost Batalionul 136 Geniu „Apulum“: pentru prima dată, o unitate militară și-a deschis porțile pentru a găzdui un festival. Cu sprijinul la fel de eficient al MApN. Le mulțumim tuturor. Se cuvin mulțumiri speciale copiilor din „Cercetașii României“ care au întruchipat „Garda copiilor“, luîndu-și rolul în serios.

Mulțumim și sponsorilor, care au intrat – mai hotărîți decît în alți ani – în comunitatea oamenilor cu dileme și împărtășesc valorile festivalului: Transavia, Rompetrol, Philips, Pizarotti, Automobile Bavaria, Florea Grup, Aqua Carpatica, Domeniile Sîmburești, Albalact, Apulum, Young, Țuca, Zbârcea și Asociații, Hama, MReady.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

shutterstock 605889254 jpg
Suedia anunță cel mai mai mare ajutor militar de până acum pentru Ucraina
Suedia a anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 16 miliarde de coroane suedeze (1,6 miliarde de dolari), ca răspuns la o solicitarea Kievului pentru capacități în apărare aeriană, artilerie, comunicații prin satelit și apărare maritimă, relatează Defence News.
banner bianca dragusanu jpg
marine le pen/ FOTO:X@YourAnonCentral
Lucruri mai puţin cunoscute despre Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze
Marine Le Pen, în vârstă de 56 de ani, a devenit imaginea extremei drepte din Franța după ce a preluat conducerea Partidului Frontului Național în 2011 de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen.
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
Prăjitură cu mere. Desertul simplu, de post care cucereşte toată familia
Deserturile de post îşi bazează aroma pe ingrediente simple, cum sunt fructele. Prăjitura cu mere este ideală în perioada Postului Mare. Noi îţi arătăm cum s-o prepari astfel încât toţi cei dragi să-ţi ceară s-o refaci!
Jean Claude Van Damme FOTO Profimedia jpg
Jean-Claude Van Damme, acuzat că a făcut sex cu cinci fete din România. Una dintre victime: „Fetele erau dăruite actorului”,
Celebrul actor Jean-Claude Van Damme, cunoscut pentru rolurile sale iconice din filmele de acțiune din anii '90, se află în centrul unui scandal internațional, fiind implicat într-un dosar de trafic de minori, instrumentat de DIICOT Iași.
Damen jpeg
Navele militare speciale cu care Olanda își regândește strategia de apărare vor fi construite în totalitate în România
Marina Olandeză se dotează cu două noi tipuri de nave, care vor acționa ca ajutoare pentru fregatele sale de apărare aeriană. Acestea vor fi construite în totalitate în România.
prezervativ 0 jpeg
Șancru moale: boala cu transmitere sexuală care duce la ulcerații genitale
Dacă ai o viață sexuală activă, este important să fii informat despre diversele infecții cu transmitere sexuală.
loto shutterstock jpg
Câștigătorul marelui premiu de peste 6,34 milioane de euro la Loto 6/49 și-a revendicat banii. Câți ani are și cu ce se ocupă
Câștigătorul marelui premiu de categoria I la tragerea Loto 6/49 din 30 martie 2025 s-a prezentat la sediul Loteriei Române pentru a-și ridica banii.
 Edward N. Luttwak (©  DLuttwak / Wikimedia Commons)
Un manual despre cum se dă o lovitură de stat
În 1968, se tipărea la Harvard University Press, Cambridge, cartea „Coup dʼÉtat. A Practical Handbook”. Într-o traducere mai liberă, am putea-o intitula: „Lovitura de stat – ghid practic”.