În funcţie de zodii

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
În funcţie de zodii jpeg

…cum te despărţi de bărbatul vieţii tale în funcţie de zodie, cu cine te potriveşti în pat în funcţie de zodie, sex fierbinte în funcţie de zodie, cei mai periculoşi bărbaţi din viaţa ta în funcţie de zodie, şansele unei căsătorii în funcţie de zodie, top femei devoratoare de bărbaţi în funcţie de zodie, punctele forte ale femeilor în funcţie de zodie, ce fetişuri are iubitul tău în funcţie de zodie, cei mai familişti bărbaţi în funcţie de zodie, cum îţi dai seama că iubitul te înşeală (sic!) în funcţie de zodie… OK, v-aţi plictisit? Eu, da. Dar „ele“ (site-urile pentru doamne şi domnişoare), nu. Realitatea este că astfel de articole aduc un trafic incredibil. Puterea de atracţie a acestor titluri în mediul virtual este uriaşă, iar principiul după care funcţionează pare a fi: cu cît mai puţină logică şi mai puţin bun-simț, cu atît mai multe vizualizări va avea articolul. Secretul este că, atingînd culmi ale suprarealismului tembel, vei atrage şi acei vizitatori care nu obişnuiesc să citească aşa ceva, dar sînt pur şi simplu curioşi să vadă pînă unde se poate merge. Pentru că nu contează motivele pentru care un vizitator intră pe site, contează că el a intrat şi a petrecut cîteva minute să citească ceva, iar toate astea se contorizează şi se transformă în cifre. Google Analytics nu analizează şi reacţiile vizitatorilor unui site atunci cînd citesc despre ce costumaţie sexy de Halloween să‑ţi alegi în funcţie de zodie, cîţi pitici ai pe creier în funcţie de zodie sau cum stai cu igiena în funcţie de zodie (toate sînt titluri reale!). Google Analytics înregistrează doar cifre; iar cînd cifrele sînt în creştere, înseamnă că site-ul merge.

„Atît de absurd că e entertaining“

Cătălina a fost cîţiva ani redactor la unul dintre cele mai mari site-uri de lifestyle feminin şi a scris nenumărate astfel de horoscoape. A fost deopotrivă lăudată de şefi pentru succesul articolelor ei, care duceau site-ul pe culmi nebănuite ale traficului, şi condamnată de colegii de breaslă pentru că pune umărul la tabloidizarea presei. Acum este freelancer şi nu mai are de-a face cu zodiile. „Ideile îmi veneau la brainstorming cu echipa, cînd aveam un moment de pauză şi făceam glume despre ce chestii am putea să scriem“, povesteşte ea. „Cum ne relaxam şi începeam să glumim exagerînd ideile de subiecte, cu atît deveneau mai puţin absurde şi mai haioase. Cel mai vizualizat horoscop al meu mi-ar da de gol identitatea, pentru că toată lumea a dezbătut acel subiect («cum să-ţi tunzi părul pubian în funcţie de zodie»). Pînă şi mama unui tip cu care am ieşit ştia de el şi s‑a uitat chiorîş la mine cînd a auzit că eu l-am făcut… Chestiile astea au succes pentru că sînt atît de absurde că devin entertaining. Nu ai cum să nu te regăseşti într-o descriere din aia, plus că toată lumea vrea să facă mişto de cineva cunoscut, spunîndu-i că azi se căsătoreşte, că a pierdut la Loto pentru că e Rac sau că lista de cumpărături nu are nici o legătură cu foamea, reclamele sau alte motive rezonabile. Eu am fost mai mult decît blamată pentru asta, pe de-o parte de colegii jurnalişti, care mă vedeau ca pe un paria care se dedă la metode josnice şi care a adus presa «în starea asta jalnică», scriind tîmpenii jenante, pe de altă parte de restul oamenilor, care aveau impresia că mă iau în serios cînd scriu aşa ceva. Sau că îi cred pe ei retardaţi că ar citi aşa ceva. Dar toată lumea dădea click…“

Cine şi de ce dă click

Corporatista: Dau click pentru că nu mă pot abţine. Adică nu c-aş crede chestiile astea, da’ ştii, sînt momentele alea la birou cînd n-ai ce face, o arzi aiurea pe net şi atunci îţi răsare deodată un titlu din ăsta, n-ai cum să rezişti. Ştii că-i o tîmpenie, da’ parcă vrei să verifici dacă se potriveşte, dacă bărbatul din viaţa ta e ca ăla din horoscop…

Bona (nu dă click, citeşte horoscopul din ziare/reviste): Mă gîndesc că ceva-ceva tot o fi adevărat. La mine s-a mai nimerit, uneori, mai ales cu banii. Bine, n‑am cîştigat la Loto, da’ ce să facem, ne mai amuzăm şi noi, că viaţa e tare grea…

Profesoara: Horoscopul din reviste e o prostie, nu are nici o legătură cu adevărată astrologie. Mie mi-a făcut o prietenă astrograma completă cu ajutorul unui site – cu data şi ora exactă a naşterii, pentru că asta contează ca să afli ascendentul, altfel horoscopul n-are valoare. Nici n-ai idee ce bine mi s-a potrivit, era scris acolo totul despre mine.

Adina Rosetti e jurnalistă şi scriitoare. Cea mai recentă carte publicată: De zece ori pe buze, Editura Curtea Veche, 2015.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.