În apărarea partidelor politice. O misiune imposibilă?

Silvia MARTON
Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
În apărarea partidelor politice  O misiune imposibilă? jpeg

Este greu să aperi azi partidele politice în România și să explici motivele pentru care ele sînt niște actori-cheie ai oricărei democrații consolidate.

Sîntem iritați cînd auzim că liderul unui partid cere creșterea coeziunii grupului parlamentar. Sau cînd denunță lipsa de disciplină a parlamentarilor în momentul unui vot important într-una dintre cele două Camere. Sau zîmbim, jenați și cu subînțeles, cînd auzim, într-un oraș, consilierii locali ai diferitelor partide au bătut palma și au mai votat concesionarea unei părți importante dintr-o rezervație naturală, în scop turistic. Și sîntem de-a dreptul enervați cînd auzim că s-a votat o lege prin care aleșii locali vor primi pensii speciale la încetarea mandatului. Lista nemulțumirilor și a criticilor ar putea continua.

Și, dintr-un anumit punct de vedere, pe drept cuvînt. Anchetele recente conduse de procurori, soldate și cu condamnări destul de numeroase, au arătat opiniei publice cît de frecventă este coluziunea dintre partide, oameni politici, mediul de afaceri, sfera economică și instituțiile statului. Anchetele recente ale DNA scot în evidență practica atît de răspîndită a contractelor preferențiale cu statul și cu resursele sale la nivel central, nu numai la nivel local. Scandaluri recente și numeroase ne arată, de asemenea, cît de frecvente sînt numirile făcute de partide în funcții publice. Numirile politice nu se limitează la România. Ele sînt o practică obișnuită în toate democrațiile consolidate: schimbarea unui guvern necesită schimbări majore în principalele instituții. Problema însă, în România, este anvergura numirilor politice și, prea adesea, lipsa de preocupare pentru expertiza profesională a celor care sînt numiți. Comportamentul partidelor politice din România și clientelismul pe care ele îl practică fac ca pozițiile care ar trebui să fie obținute în mod normal ca urmare a unor proceduri de selecție competitive (în conformitate cu ceea ce se numește de obicei „birocrație clasică“) să fie influențate sau chiar controlate de partide.

Integritatea morală a oamenilor politici este și ea în prim-planul dezbaterilor publice. Partidele și „oamenii de partid“ par să își fi pierdut atît de mult credibilitatea azi, încît de curînd, să nu uităm, un candidat la alegerile locale din 2016 a mers pînă la a invita alegătorii să salveze Bucureștiul de politicieni.

Cultura organizațională a partidelor este un alt aspect demn de discutat. Există un stigmat al originilor, am putea spune. În sensul în care, încă din primăvara lui 1990, s-a impus un model de partid politic de succes. Succes care se măsoară în funcție de capacitatea de a mobiliza și de a „controla“ (adică de a anticipa) votul, precum și de capacitatea de a-și păstra aceste rețele în opoziție. Este unul din motivele principale care explică faptul că toate partidele importante urmează modelul Partidului Social Democrat (PSD), moștenitorul resurselor teritoriale, structurale și umane ale fostului Partid Comunist, și se consideră un partid-stat sau aspiră să devină un astfel de partid. Toate partidele mari din România au devenit în timp mai mult sau mai puțin copii exacte ale PSD și sînt foarte asemănătoare în ceea ce privește structura lor organizatorică, practicile lor clientelare și relația cu circumscripțiile și baza lor teritorială și electorală.

Nu e, deci, de mirare că o mare parte din efortul de a reforma clasa politică se concentrează pe reducerea importanței partidelor la nivel național și local. Să ne amintim că a fost unul din motivele principale pentru a justifica schimbarea legii electorale (faimosul uninominal) și pentru a cere reducerea numărului parlamentarilor, dar și pentru noua lege a partidelor politice.

Cu toate aceste derive și practici demne de criticat, partidele rămîn actori vitali ai oricărei democrații solide și instrumente legitime pentru a guverna. Ele sînt structuri de organizare și de încadrare a vieții parlamentare, ele sînt mașinării electorale și ele structurează competiția politică și carierele politice. Trebuie să avem în vedere și faptul că partidele sînt niște organizații în care se regăsesc persoane cu strategii, idei și ambiții diferite. Și rolul lor esențial este de a fi niște relee, dinspre societate spre actul guvernării: partidele reușesc să structureze opiniile și așteptările divergente și numeroase din societate. În acest sens, partidele au o funcție de organizare a societății, fără ca ele să fie singurele canale de expresie, desigur. De aici și importanța programelor lor politice și a doctrinelor lor.

Dubla funcție a partidelor – de a reprezenta și de a guverna – este complexă și lasă loc unor derive și produce aproape structural nemulțumiri. Însă, în același timp, nu s-a inventat încă un instrument democratic mai bun. Guvernarea directă a cetățenilor, tehnocrația (adică guvernarea experților) sau liderul salvator care pretinde că se identifică cu adevăratele nevoi ale cetățenilor sînt, toate, experiențe aparent mai spectaculoase decît guvernarea prin partide, dar istoria recentă ne asigură că soluțiile mai plictisitoare și mai iritante (adică partidele politice) sînt mai puțin periculoase. Reforma partidelor e o temă majoră, obiectivul este însă să le păstrăm și nu să scăpăm de acestea.

Este adevărat, guvernarea reprezentativă modernă s-a dezvoltat în absența partidelor politice. Acestea se impun treptat, spre sfîrșitul secolului al XIX lea, cînd s a simțit nevoia de a încadra instituțional voturile alegătorilor, în contextul lărgirii participării politice. Introducerea votului universal transformă partidele în instrumente de încadrare a activității electorale în era democrației de masă. Tot atunci, parlamentarul diletant, întruchipat de marele proprietar de pămînt, este treptat înlocuit de politicianul profesionist, care își dedică toată energia pentru exercitarea mandatului său. Iar generalizarea sistemului parlamentar face ca partidele să fie necesare pentru o organizare mai structurată a deliberării colective. De atunci și pînă azi, ele sînt un element esențial al regimurilor democratice și pluraliste.

Neîncrederea în partidele politice nu e însă o caracteristică a timpului prezent și nici nu e ceva specific spațiului românesc. Curentele extremiste și populismele de azi, ca și de ieri (mă gîndesc mai ales la anii 1930), se hrănesc tocmai din denunțarea politicienilor și a partidelor, cu scopul de a șubrezi democrația. 

Silvia Marton este profesoară de științe politice la Universitatea din București și profesor invitat la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, și la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez, iar printre altele a publicat Republica de la Ploiești și începuturile parlamentarismului în România (Editura Humanitas, 2016).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

descoperire pompeii spa jpg
Ingineria din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii. O descoperire unică
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg