Împreună / Együtt

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Împreună / Együtt jpeg

„Românii și ungurii conviețuiesc în Transilvania de sute de ani și, în afara a trei dispute violente, adevăratul război a fost rece și s-a scris între Revoluția de la 1848 și reinstaurarea administrației românești în Transilvania, în 1945. Au trecut 100 de ani de la 1 decembrie 1918, dată care continuă să provoace reacții profund antagonice în rîndurile românilor, respectiv ale maghiarilor din Transilvania. 100 de ani în care ambele etnii au construit, mai mult împreună decît separat, România lui 2018.“

Cu acest fragment se deschide platforma www.oszuta.ro (#oszuta), un foarte inspirat și necesar proiect educativ și informativ care și-a propus să demonteze miturile legate de conflictul româno-maghiar și „să genereze simpatie și interes față de specificul etnic și cultural al ambelor popoare“ prin articole factuale și confesiuni personale, deopotrivă ale românilor și maghiarilor, de formații diferite, din mai multe generații, din mai multe colțuri ale țării.

Dosarul de față se alătură, așadar, cu mult entuziasm și chiar cu emoție, acestui proiect al cărui scop este, pe de o parte, de a revela sau sublinia aspectele armonioase ale conviețuirii româno-maghiare, iar pe de altă parte, de a ameliora percepțiile negative, în mare parte moștenite ori cauzate de prejudecăți, ignoranță sau chiar indiferență.

La Centenar și, iată, în preajma datei de 15 martie, cînd este celebrată Ziua Maghiarilor de pretutindeni, cînd realitatea conviețuirii este mai puternică decît istoria conflictului, este momentul să fim curioși și să aflăm mai multe unii despre alții, despre împrumuturile reciproce, despre influențele benefice ale unei culturi asupra celeilalte.

Vom realiza, poate, că românii și maghiarii au construit împreună poate mai puțin decît ar fi putut, dar, în mod cert, mai mult decît și-ar fi imaginat.

P.S. Alăturați-vă comunității „Războiul de o sută de ani“ de pe Facebook pentru a citi mai multe confesiuni, povești și perspective care vorbesc despre marele, rarul privilegiu pe care românii și maghiarii îl au de a trăi împreună la confluența ambelor culturi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

BMPT-72 - vehicul blindat supranumit Terminatorul FOTO Profimedia
Rusia lovește furibund în Ucraina. A lansat un număr record de 261 de atacuri
Rusia a lansat sâmbătă 261 de atacuri în Ucraina şi în partea ocupată a regiunii ruse Kursk, ceea ce înseamnă că pe câmpul de luptă au avut loc cele mai intense lupte de la începutul anului, constată platforma de analiză militară DeepState.
ianis hagi facebook rangers jpg
Dincu jpg
Vasile Dîncu nu crede că moțiunea de cenzură are vreo șansă: „Ar fi dezastruos pentru Victor Ponta să instrumenteze o cădere a Guvernului”
Vicepreşedintele PSD Vasile Dîncu vede moțiunea de cenzură ca pe un lucru firesc în lumea politică, deoarece AUR împreună cu celelalte partide semnatare doresc să îşi asume o victorie în eliminarea lui Iohannis, însă acesta consideră că nu vor avea succes.
bijuteria din nordul moldovei webp
Turiști din Canada și America vin să vadă această frumusețe din nordul Moldovei. Ce îi atrage pe vizitatori ca un magnet
Este un loc de o frumusețe rară, care atrage anual nenumărați turiști în nordul Moldovei. Este vorba despre o sinagogă veche de două secole, pe care mii de oameni o vizitează în fiecare an.
abuz copii jpg
Edi Rama FOTO EPA-EFE
Albania anunţă că nu va primi palestinieni din Fâşia Gaza, după ce Donald Trump a nominalizat-o printre potenţialele ţări gazdă
Premierul albanez a anunţat încă de pe acum, deşi nu a primit o solicitare oficială, că ţara sa nu va primi pelestinieni expulzaţi din Fâşia Gaza, deşi Albania a fost menţionată de Donald Trump printre ţările unde ar putea fi trimişi aceştia.
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Cum este afectat creierul de nașterea unui copil. Fenomenul are loc inclusiv în cazul bărbaților
Tot mai multe dovezi sugerează că nașterea copiilor provoacă schimbări majore în privința materiei cenușii din creier, atât în cazul mamelor, cât și în cazul bărbaților.
Putin si Trump la Osaka FOTO EPA-EFE
Bloomberg: Trump și Putin urmează să se întâlnească în Arabia Saudită înainte de finalul lunii
Donald Trump și Vladimir Putin ar urma să se întâlnească în Arabia Saudită înainte de sfârșitul lunii, potrivit oficialilor din cele două țări.
Doru Todoruț și-a dus cele 3 fete la munte