Hoţul neprins e negustor cinstit - argument

Publicat în Dilema Veche nr. 339 din 12 - 18 august 2010
Hoţul neprins e negustor cinstit   argument jpeg

Între „democraţie“ şi „capitalism“ ar trebui să existe o relaţie de interdependenţă: nici unul nu poate exista în absenţa celuilalt. Asta spune teoria. Practica îndelungată a arătat că, pînă la urmă, democraţia este condiţia necesară, dar nu suficientă a capitalismului, iar capitalismul nu e neapărat o condiţie necesară a democraţiei. În România, unde şi democraţia, şi capitalismul au apărut după căderea unui regim dictatorial comunist, această relaţie e şi mai greu de desluşit. Cei care din 1990 au introdus democraţia ca formă de guvernare în România sînt, în general, tot cei care au servit şi instituţiile statului. Şi tot ei au fost şi primii capitalişti: şi-au apropriat pe mai nimic vechile întreprinderi (în prag de faliment) ale statului şi le-au readus pe linia de plutire. Succesul lor nu se bazează însă atît pe ştiinţă, cît pe cunoştinţe, pe oameni bine plasaţi, cu putere de decizie politică. 

Afişarea ostentativă a bogăţiei dobîndite rapid şi uşor exasperează aproape la fel de tare ca faptul că averea a fost dobîndită ilicit. Încă şi mai enervant este că aceiaşi oameni ne sînt prezentaţi ca „modele“, ca personaje reprezentative pentru capitalismul românesc, deşi succesul lor nu are nimic de-a face cu capitalismul real, bazat pe egalitatea şanselor, pe transparenţă şi pe concurenţă. 

Ascensiunea acestui „capitalism de cumetrie“ (paternitatea termenului îi aparţine lui Ion Iliescu) ar fi fost mult mai dificilă dacă după prăbuşirea regimului totalitar ar fi existat, ca în Polonia, de pildă, nişte instituţii capabile să exercite un control moral, să aplice nişte sancţiuni celor îmbogăţiţi ilicit, peste noapte. Biserica nu a jucat niciodată acest rol, iar societatea civilă, încă fragilă, nu a găsit voci suficient de autoritare pentru a trezi conştiinţe. 

Sigur, hoţul neprins e negustor cinstit. După atîţia ani de procese judecate mai mult la televizor decît în instanţă, puţini se mai aşteaptă ca marii corupţi să dispară din viaţa publică şi să ajungă după gratii. Incapacitatea justiţiei de a penaliza fraude evidente decredibilizează statul de drept şi, pînă la urmă, chiar capitalismul. Imaginea capitalismului e degradată mai ales pentru că lupta împotriva corupţiei nu e suficient de convingătoare. Noile elanuri stîngiste şi nostalgia ceauşistă nu sînt tendinţe anticapitaliste, ci forme de manifestare a unor frustrări: ele reprezintă o formă de contestare a inechităţilor şi a nedreptăţilor, nu a sistemului în sine.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

bani jpg
Guvernul reduce plafonul pentru indemnizația de hrană: ce bugetari se încadrează să primească 347 de lei
Indemnizația de hrană acordată bugetarilor, inclusiv profesorilor, devine condiționată de venitul net, fiind destinată celor considerați vulnerabili din punct de vedere financiar.
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
Cadou „otrăvit” pentru Dan Petrescu: CFR Cluj, înfrângere-șoc, acasă, cu o nou-promovată
Antrenorul ardelenilor a „sărbătorit” amar meciul cu numărul 800 pe banca tehnică.
cuplu, foto shutterstock jpg
Horoscop luni, 28 iulie. Fecioarele trebuie să pună piciorul în prag: au suportat prea multe de la partener!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 28 iulie.
canicula furtuni jpeg
Vijelii și grindină, până spre miezul nopții, în mai multe județe. Zonele aflate sub Cod roșu de disconfort termic. Cum va fi vremea luni
Până la ora 23 a zilei de duminică Oltenia, local în Transilvania, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali sunt sub Cod portocaliu vijelii puternice și averse torențiale. Luni, va intra in vigoare o altă avertizare de instabilitate atmosferică accentuată.
Cosmin Contra (EPA) jpg
Cosmin Contra, prima reacție după mandatul istoric de 20 de zile la arabi, în care a câștigat 700.000 de euro
Antrenorul român a fost dat afară de Al Kholood imediat după ce a semnat.
Jennifer Lopez, show incendiar la American Music Awards (1) JPG
Diva Jennifer Lopez, spectacol fantastic în București! Imagini incendiare din Piața Constituției. FOTO
Zeci de mii de români s-au adunat în această seară în Piața Constituției din București, unde are loc mult așteptatul concert susținut de Jennifer Lopez. Nicole Chery a urcat deja pe scenă în deschiderea acestui show care marchează o realizare importantă în cariera sa, urmând ca Jennifer Lopez să pre
Monedă de argint cu tema „130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti”, lansată de Banca Națională a României
Monedă de argint cu tema „130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti”
Banca Națională a României (BNR) lansează, începând de luni, 28 iulie, în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti.
Monica Tatoiu, foto Facebook jpg
Monica Tatoiu, dezvăluiri emoționante despre relația cu regretata sa mamă: „Sunt fericită că a scăpat de povara bolii”
Monica Tatoiu, una dintre cele mai vocale și cunoscute femei românești, a vorbit recent despre pierderea dureroasă a mamei sale. De asemenea, a amintit și de învățăturile cele mai de preț pe care le-a învățat de la cea care i-a dat viață.
CTP, foto Facebook CTP jpg
CTP desființează demisia lui Anastasiu cu „lacrima scremută”: „Dresorul de șobolani morți a făcut vorbire, Bolojan și Dan tac”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reacționat după ce Dragoș Anastasiu și-a anunțat demisia din funcția de vicepremier în cadrul unei conferințe de presă organizată duminică, 27 iulie.