Hăul din stomac

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Hăul din stomac jpeg

- argument -

Bunica mea, dacă ar mai trăi, cred că s-ar simţi răzbunată să audă ce temă mi-am ales. Şi asta pentru că, pe vremea cînd ea era stăpîna oalelor, a cratiţelor, a tigăilor, a cuţitelor din bucătăria noastră, mie nu-mi era foame niciodată. N-aş şti să spun cîte ore din viaţa ei de 80 de ani şi le-o fi petrecut în picioare, pe lîngă un aragaz, învîrtind cu o lingură de lemn sau cu o paletă în cel puţin două feluri de mîncare. Trebuie să se fi adunat vreo 50 de ani bătuţi pe muchie, timp în care ne-a hrănit pe noi şi alte nenumărate guri care veneau să mănînce la restaurantele bune din oraş în care a lucrat ca bucătăreasă mulţi ani.

Zilele mele începeau invariabil cu întrebarea: „Ce să-ţi facă mama de mîncare?“. După care urma un meniu complet, recitat cu o voce blîndă şi răbdătoare. La sfîrşitul acestui ritual elaborat, răspunsul meu invariabil era: „Nimic, nici nu-mi e foame, de fapt“. În jurul acestei replici seci s-au dat marile noastre bătălii.

Prima dată cînd am simţit acel gol în stomac, cînd am făcut cunoştinţă cu şoarecele care îţi roade stomacul, cred că eram prin clasa a VIII-a. A urmat liceul şi facultatea, cînd parcă foamea se ascuţise şi se elaborase. Pîinea cu muştar, caşcavalul topit de la căldură cu gustul lui leşios, de plastic, îngurgitat în sesiune, reşoul făcut dintr-o bucată de BCA, cu rezistenţele lui înroşite pe care fierbea mereu cîte o oală cu cartofi sau cu ciorbă nu reuşeau să ne sature niciodată. Teama că a doua zi o să ni se termine banii şi proviziile, că n-o să putem să ne gospodărim pînă la următoarea vizită acasă, ne transformase în nişte studenţi tot timpul flămînzi.

Tranziţia mi se pare în continuare o perioadă extrem de ciudată. Anii ’90 aduseseră doar cîini, fără covrigi în coadă. Sărăcie acasă, sărăcie la Bucureşti. Napolitane, cola, din cînd în cînd cîte un sendviş cu frigărui la Spring Time. În zilele acelea extravagante, cînd intram în fast-food-ul pe atunci recent deschis, ştiam că trebuie să iau înghiţituri mici şi să mestec îndelung bucata de pîine cu carne, care trebuia să-mi umple burta pentru toată ziua.

Mesele la colegele din Bucureşti erau mană cerească. Nu cred că mamele lor şi-au făcut vreodată o pomană mai eficientă ca atunci. Eu le mulţumesc în continuare.

Foamea e un animal extrem de pervers. Nu te atacă niciodată atunci cînd ai. E cameleonic şi cred că ne-a speriat de-a lungul istoriei atît de rău, că încă se ascunde în pungile de plastic cu care mergem la supermarket. S-a spus despre foame că i-a făcut pe români să iasă din case în 1989.

În dosarul de acum aveţi prilejul să vă reconciliaţi sau să-i declaraţi război acestei sperietoare. Oricît de nedrept ar fi, totuşi, sîntem la cheremul ei în fiecare zi.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

dureri de cap jpg
Un condiment simplu poate fi perfect împotriva migrenelor. Este un antiinflamator puternic
Din păcate, mulți dintre noi ne confruntăm cu migrene, poate chiar și în fiecare zi. Din fericire, anumite modificări minore în dieta noastră ne pot ajuta să scăpăm de această problemă persistentă, Iar un condiment anume poate fi foarte util împotriva migrenelor!
Antrenament cu rezerviștii din Prahova și Dâmbovița în cadrul exercițiului militar MOBEX PH DB 24, la poligonul Coada Izvorului, Prahova. FOTO Inquam Photos / George Călin
Coloane militare pe șoselele din România, în mai: Anunțul Ministerului Apărării Naționale
Aproximativ 4.000 de militari din 10 țări NATO participă, în perioada 5–23 mai, la exercițiul multinațional Dacian Spring 2025, desfășurat în mai multe zone din România.
Bursa de Valori  jpg
După rezultatul alegerilor, economia României se clatină! Bursele au dechis pe roșu, euro sare de 5 lei, investitorii fug, fondurile de pensii sub presiune
După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, investitorii au reacționat dur: Bursa de Valori București a deschis pe roșu pentru a doua zi consecutiv, iar Ministerul Finanțelor a eșuat, ieri, să se împrumute de pe piața internă, respingând toate ofertele băncilor, considerate scumpe.
SUA au oprit temporar ajutorul pentru Ucraina în februarie FOTO Shutterstock jpg
De ce au oprit temporar SUA ajutorul militar pentru Ucraina. Dezvăluiri despre un ordin care a luat Casa Albă prin surprindere
Un ordin verbal al secretarului american al apărării, Pete Hegseth, de a opri transporturile de arme pregătite pentru Ucraina, a provocat confuzie printre oficiali și a luat Casa Albă prin surprindere, dezvăluie Reuters.
anamaria gavrila captura antena 3 CNN png
Anamaria Gavrilă a amenințat jurnaliștii: „Sunteţi o specie pe cale de dispariţie. Abia aştept să vă văd gone”
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, i-a atacat verbal pe reprezentanții mass-media la nici două luni de la celebrul episod în care a reclamat la 112 că ar fi fost agresată de jurnaliști, în Parlament.
thylane blondeau instagram jpg
Cum arată acum „cea mai frumoasă fetiță din lume”! A devenit model
Ajunsă la 24 de ani, Thylane Blondeau arată foarte diferit față de fetița blondă cu ochi albaștri care a cucerit lumea în urmă cu peste două decenii. În prezent este brunetă și s-a transformat într-o tânără superbă.
Harta Orientul Mijlociu FOTO Shutterstock
Orientul Apropiat în căutarea statelor-națiune
Dacă Benjamin Netanyahu a venit în ajutorul druzilor sirieni, este și pentru că druzii din Israel sunt patrioți, adesea angajați în forțele de securitate, iar premierul trebuia să le arate recunoștința apărându-i pe verii lor de dincolo de graniță.
Anamaria Gavrila depunere candidatura bec INQUAM PHOTOS
Un deputat POT demisionează din partid, după mesajul primit de la Anamaria Gavrilă: „Mă ameninţă că o să intru cu capul în gard şi s-ar putea să rămân fără răsuflare”
Deputatul Dorin Popa a demisionat din Partidul Oamenilor Tineri și din grupul parlamentar, acuzând-o pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, că i-a trimis un mesaj de amenințare.
Friedrich Merz FOTO AFP
A doua încercare pentru Friedrich Merz de a deveni cancelar al Germaniei. În prima rundă i-au lipsit șase voturi
Al doilea vot pentru învestitura lui Friedrich Merz va avea loc marți după amiază. Liderul conservator a picat de dimineață la vot, după ce nu a întrunit majoritatea necesară.