Haiducie cu secrete bancare

Publicat în Dilema Veche nr. 364 din 3 - 9 februarie 2011
Haiducie cu secrete bancare jpeg

Un fost şef de operaţiuni pentru Insulele Cayman al băncii elveţiene Julius Baer, Rudolf Elmer, care a fost găsit vinovat în mai multe rînduri de încălcarea secretului bancar, a fost arestat din nou în urmă cu două săptămîni pentru că a transmis site-ului Wikileaks informaţii cu numele unor persoane pe care el le consideră a fi comis fraude fiscale. El declarase anterior că are de oferit date bancare despre 2000 de clienţi importanţi ai amintitei bănci, printre care şi 40 de politicieni din toată lumea. Poliţia din Zürich a precizat că arestarea s-a produs după ce Rudolf Elmer i-a înmînat fondatorului Wikileaks, Julian Assange, două CD-uri cu date bancare.

Înaintea arestării, Rudolf Elmer tocmai fusese condamnat de un tribunal elveţian la plata unei amenzi (6000 de franci elveţieni) pentru încălcarea secretului bancar. Rudolf Elmer fusese concediat de la banca Julius Baer în 2002, moment după care a trimis informaţii bancare fiscului elveţian. El a recunoscut că a mai trimis şi în urmă cu trei ani detalii bancare către Wikileaks, pe motiv că vrea să arate în ce fel unii oameni bogaţi încearcă să evite plata unor taxe.
 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

doliu 4 e1705263902166 0 t jpg
A murit Bogdan Teodorescu. Analistul politic avea 62 de ani. Ce s-a întâmplat
Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor universitar, scriitor și jurnalist de marcă, a încetat din viață marți, la vârsta de 62 de ani, după o luptă îndelungată cu o boală gravă.
ceramica fabrica batiz captura video jpg
Fabrica din România, „regina” Europei într-un sector important, care a ajuns o ruină. A dominat piața europeană timp de aproape 60 de ani
În inima și estul Europei, într-o perioadă de mare avânt, se afla o fabrică din România, vestită pentru ceramica sa de calitate. Amplasată în Batiz, ea era „regina” Europei în domeniul ceramicii fine. Din păcate, faimoasa uzină de ceramică a avut o viaţă de doar 6 decenii.
insolventa persoane fizice
Un grup care deține şapte fabrici în România a intrat în insolvență
Un grup care deține șapte fabrici de produse alimentare şi nonalimentare în România a intrat în insolvență, administrator judiciar fiind numit Infinexa, companie antreprenorială românească specializată în restructurarea firmelor aflate în dificultate.
Reactorul de la Cernobîl FOTO Svetlana Aleksandrovna Aleksievici
Ce a scos la iveală un document CIA. Ce era gata să facă SUA pentru România
Teribilul accident de la Cernobîl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986. Iar potrivit unui document declasificat de către CIA, se pare că autoritățile americane erau pregătite să susțină financiar România în urma acestei tragedii.
image png
S-a montat crucea pe Catedrala Mântuirii Neamului. Are 7 metri înălțime FOTO
Un moment important are loc astăzi la Catedrala Mântuirii Neamului. Se montează crucea mari pe turla principală. Crucea, care cântărește 7 tone și măsoară 7 metri înălțime, va încorona unul dintre cele mai emblematice monumente religioase ale României.
bogdan teodorescu png
A murit Bogdan Teodorescu. Analistul politic avea 62 de ani și suferea de o boală gravă
Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor, scriitor și jurnalist român, a murit marți, 8 aprilie 2025, la vârsta de 62 de ani.
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
Pacienții pot face donații în spitalele în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere banii medicilor. Legea a fost promulgată
A fost promulgată legea drepturilor pacientului, astfel că aceștia pot face donații în spitalele în care au fost îngrijiţi, în loc să ofere atenții medicilor.
apa cu ghimbir jpg
Ce legatura este între deshidratare și sănătatea ta mintală?
Lipsa de lichide în organism duce la dezechilibre hormonale, ceață mentală, probleme cu somnul și multe alte simptome fizice neplăcute care îți pot afecta starea de spirit.
panouri solare risc hackeri jpg
Adio panouri solare. Ar putea fi înlocuite de o nouă invenție japoneză
Era panourilor solare tradiționale ar putea fi pe cale să se încheie. O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a dezvoltat o tehnologie revoluționară care promite să transforme radical modul în care obținem energia solară.