Gravitatea luminii

Publicat în Dilema Veche nr. 763 din 4-10 octombrie 2018
Gravitatea luminii jpeg

Cele mai noi elemente din tabelul periodic al lui Mendeleev – Livermoriu, Oganesson, Moscoviu, Nihoniu, Tennessine, pentru a le enumera doar pe cele descoperite în anii 2000 – au fost mai degrabă inventate decît descoperite. Sînt structuri, configurații atomice posibile, imaginabile, deductibile fizic-științific, la care se ajunge in vitro, în condiții speciale de laborator, prin bombardarea, bunăoară, cu electroni a unor elemente deja existente. Ele nu se găsesc în natură, în scoarța terestră, și au, de obicei, o durată de viață foarte scurtă, de ordinul secundelor și minutelor.

Urmează apoi elementele descoperite, cu o dată clară de „naștere“ și cu „nași“ de botez: fosforul descoperit în 1669 de H. Brand, cobaltul, în 1735 de G. Brandt, calciul, în 1808 de H. Davy, hidrogenul, în 1766 de H. Cavendish, uraniul, în 1789 de H. Klaproth etc. Chiar dacă descoperite relativ recent, aceste elemente existau, firește, dintotdeauna. Ce ne-am fi făcut dacă oxigenul ar fi apărut abia în 1771, anul descoperirii sale, în retortele lui C.W. Scheele?

O altă categorie este cea a elementelor clasice, „istorice“, legendare, a căror descoperire se pierde în negura vremii. Primele mostre de cupru, plumb, aur, argint, fier, zinc și mercur au vechimi cuprinse între patru și zece mii de ani. Primele artefacte din aur, vechi de mai bine de șase mii de ani, au fost găsite pe teritoriul Bulgariei de astăzi.

Aurul, elementul chimic cu numărul atomic 79, e doar unul dintre cele în jur de o sută de metale descoperite pînă acum, dar se bucură din capul locului de un prestigiu formidabil, de un statut aparte, de o aură din altă lume. Aurul e, între metale, ca „Fecioara între sfinți / Și luna între stele“, e ca duminica între zilele săptămînii, ca Soarele între planetele sistemului solar. Alchimia asociază de altfel aurul cu Soarele, care, în multe limbi, a dat numele zilei de duminică. La fel, argintul se asociază cu Luna și cu ziua de luni, fierul cu Marte și cu marțea, mercurul cu planeta Mercur și cu ziua de miercuri, zincul cu Jupiter și cu joi, cuprul cu Venus și cu ziua de vineri, plumbul cu Saturn și cu sîmbăta.

„Aurul“ și „aurora“, lumina roșiatică ce vestește răsăritul soarelui, sînt cuvinte înrudite. Magii care îi aduc aur în dar Pruncului Iisus vin de la răsărit. Aurul are o natură orientală.

Strălucirea, „auroralitatea“ aurului e surprinzător contrabalansată de greutatea lui specifică imensă, aproape de două ori mai mare decît cea a plumbului. Aurul îmbină masivitatea telurică și diafanul auroral.

Contrastul dintre vastitatea, universalitatea semnificației și puținătatea prezenței fizice, raritatea resurselor nu e nicăieri mai mare ca în cazul aurului – de unde, poate, și prestigiul lui.

Ilustraţie de Ion BARBU

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.