Gravitatea luminii

Publicat în Dilema Veche nr. 763 din 4-10 octombrie 2018
Gravitatea luminii jpeg

Cele mai noi elemente din tabelul periodic al lui Mendeleev ÔÇô Livermoriu, Oganesson, Moscoviu, Nihoniu, Tennessine, pentru a le enumera doar pe cele descoperite ├«n anii 2000 ÔÇô au fost mai degrab─â inventate dec├«t descoperite. S├«nt structuri, configura╚Ťii atomice posibile, imaginabile, deductibile fizic-╚Ötiin╚Ťific, la care se ajunge in vitro, ├«n condi╚Ťii speciale de laborator, prin bombardarea, bun─âoar─â, cu electroni a unor elemente deja existente. Ele nu se g─âsesc ├«n natur─â, ├«n scoar╚Ťa terestr─â, ╚Öi au, de obicei, o durat─â de via╚Ť─â foarte scurt─â, de ordinul secundelor ╚Öi minutelor.

Urmeaz─â apoi elementele descoperite, cu o dat─â clar─â de ÔÇ×na╚ÖtereÔÇť ╚Öi cu ÔÇ×na╚ÖiÔÇť de botez: fosforul descoperit ├«n 1669 de H. Brand, cobaltul, ├«n 1735 de G. Brandt, calciul, ├«n 1808 de H. Davy, hidrogenul, ├«n 1766 de H. Cavendish, uraniul, ├«n 1789 de H. Klaproth etc. Chiar dac─â descoperite relativ recent, aceste elemente existau, fire╚Öte, dintotdeauna. Ce ne-am fi f─âcut dac─â oxigenul ar fi ap─ârut abia ├«n 1771, anul descoperirii sale, ├«n retortele lui C.W. Scheele?

O alt─â categorie este cea a elementelor clasice, ÔÇ×istoriceÔÇť, legendare, a c─âror descoperire se pierde ├«n negura vremii. Primele mostre de cupru, plumb, aur, argint, fier, zinc ╚Öi mercur au vechimi cuprinse ├«ntre patru ╚Öi zece mii de ani. Primele artefacte din aur, vechi de mai bine de ╚Öase mii de ani, au fost g─âsite pe teritoriul Bulgariei de ast─âzi.

Aurul, elementul chimic cu num─ârul atomic 79, e doar unul dintre cele ├«n jur de o sut─â de metale descoperite p├«n─â acum, dar se bucur─â din capul locului de un prestigiu formidabil, de un statut aparte, de o aur─â din alt─â lume. Aurul e, ├«ntre metale, ca ÔÇ×Fecioara ├«ntre sfin╚Ťi / ╚śi luna ├«ntre steleÔÇť, e ca duminica ├«ntre zilele s─âpt─âm├«nii, ca Soarele ├«ntre planetele sistemului solar. Alchimia asociaz─â de altfel aurul cu Soarele, care, ├«n multe limbi, a dat numele zilei de duminic─â. La fel, argintul se asociaz─â cu Luna ╚Öi cu ziua de luni, fierul cu Marte ╚Öi cu mar╚Ťea, mercurul cu planeta Mercur ╚Öi cu ziua de miercuri, zincul cu Jupiter ╚Öi cu joi, cuprul cu Venus ╚Öi cu ziua de vineri, plumbul cu Saturn ╚Öi cu s├«mb─âta.

ÔÇ×AurulÔÇť ╚Öi ÔÇ×auroraÔÇť, lumina ro╚Öiatic─â ce veste╚Öte r─âs─âritul soarelui, s├«nt cuvinte ├«nrudite. Magii care ├«i aduc aur ├«n dar Pruncului Iisus vin de la r─âs─ârit. Aurul are o natur─â oriental─â.

Str─âlucirea, ÔÇ×auroralitateaÔÇť aurului e surprinz─âtor contrabalansat─â de greutatea lui specific─â imens─â, aproape de dou─â ori mai mare dec├«t cea a plumbului. Aurul ├«mbin─â masivitatea teluric─â ╚Öi diafanul auroral.

Contrastul dintre vastitatea, universalitatea semnifica╚Ťiei ╚Öi pu╚Ťin─âtatea prezen╚Ťei fizice, raritatea resurselor nu e nic─âieri mai mare ca ├«n cazul aurului ÔÇô de unde, poate, ╚Öi prestigiul lui.

Ilustraţie de Ion BARBU

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.