Gîndirea independentă

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

- argument -

În toate ţările democratice, guvernele, parlamentele şi alte instituţii ale statului apelează la organizaţii şi la experţi independenţi pentru elaborarea unor studii, rapoarte ori analize care să contribuie la mai buna guvernare. Pe de altă parte, ONG-urile sau intelectualii lansează ei înşişi spre dezbatere idei care ar putea fi transformate în politici publice şi aplicate apoi întru binele comun. Problemele lumii de azi au devenit mai complicate, actul guvernării e mai dificil, aşa încît miniştrii şi politicienii nu mai pot fi şi vizionari, şi „creativi“, şi buni manageri în acelaşi timp. Pentru a găsi soluţii, e nevoie (şi) de o bună circulaţie a ideilor şi a expertizei. Aşa încît au crescut, de prin anii ’70 încoace, numărul şi importanţa „rezervoarelor de idei“. A crescut şi rolul „intelectualilor oficiali“ (expresie care în română nu are nici un sens, dar care se foloseşte pentru a-i desemna pe acei demnitari ori conducători de instituţii publice care pun în activitatea lor şi idei, şi creativitate, nu doar „management“ de rutină). Iar pentru că globalizarea îşi vede de treabă, iar informatizarea a sporit şi volumul ideilor „de pe piaţă“, şi viteza lor de circulaţie, în ultima vreme se vorbeşte tot mai mult de global thinkers şi de ideile lor care pot schimba lumea, nu doar o ţară sau o comunitate umană. 

Revista Foreign Policy a publicat recent al doilea Top 100 al „gînditorilor globali“. Iar think-tank-urile din toată lumea au trecut în 2009 de 6000, conform unui studiu realizat la Pennsylvania University. Liderii politici au nevoie tot mai mare de idei generate de entităţi independente, fără parti-pris politic. Pînă la apariţia în Foreign Policy România a topului (într-un dosar consistent şi cu un adaos românesc), încercăm în paginile următoare să schiţăm coordonatele relaţiei dintre liderii politici şi idei, dintre experţi şi buna guvernare a societăţii. La noi, termenul de „intelectuali“ este folosit restrictiv, în ultima vreme, iar uneori manipulat. Sintagma „intelectualii lui Băsescu“ – zgomotos repetată de inamicii cîtorva importante personalităţi culturale de azi – dezvăluie o mentalitate feudală: unii nu pot vedea relaţia dintre un intelectual şi un politician altfel decît o „aservire“ a celui dintîi. Sîntem departe, încă, de a înţelege gîndirea independentă. Deşi, în lumea de azi, e cea mai preţioasă.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

profimedia 0646412871 jpg
Ochii Yin Sanpaku, semnul neștiut al unei furtuni interioare. Ce trădează sclera vizibilă de sub iris?
Ce înseamnă ochii yin sanpaku și ce semnificații li se atribuie în culturile asiatice și psihologie?
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Presa maghiară, despre victoria lui Nicușor Dan: „O diferență atât de mare, încât e imposibil de explicat matematic”
Presa internațională a stat cu ochii pe turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai, ce-i avea finaliști pe candidatul AUR George Simion și candidatul independent Nicușor Dan.
Turcia a intermediat discuțiile de pace între Rusia și Ucraina la Istanbul FOTO EPA EFE jpg
Dezvăluiri din culisele negocierilor de pace între Rusia și Ucraina. Cum a încercat Moscova să pună presiune asupra Kievului
Delegația rusă a adus documente de la discuțiile de pace din 2022 la negocierile de la Istanbul din 16 mai, amenințând că va adăuga de cinci ori mai multe anexe la acestea, relatează Ukrainska Pravda, citând surse la curent.
accident costinesti ordinea  ro jpg
Accident fatal în Costinești: un tânăr a murit după manevra imprudentă a unei șoferițe
Un tânăr în vârstă de 32 de ani a murit luni dimineață, în urma unui accident cu trei mașini implicate, produs în județul Constanța, la ieșire din Costinești spre Tuzla. Circulația a fost blocată pe sensul către Mangalia al DN 39.
Stefan cel Mare png
Câte războaie a pierdut Ștefan cel Mare? A luptat aproape în fiecare an al domniei sale
De-a lungul istoriei poporului nostru au existat câțiva domnitori ai căror nume s-au transformat în adevărate legende. Orice român poate, în ziua de astăzi, să spună câteva cuvinte despre domniile acestora și despre realizările lor.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Mediafax
CTP anunță că se termină cu „fenomenul Georgescu”: „Înfrângerea lui Simion înseamnă și diminuarea hipnozei”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat rezultatul alegerilor prezidențiale, subliniind că înfrângerea lui George Simion îl va afecta și pe Călin Georgescu. „Se termină și cu fenomenul Georgescu”, a spus CTP.
Nicușor Dan Primăria Generală a Municipiului București Foto Facebook PMB jpg
Cine preia atribuțiile de primar al Capitalei după victoria lui Nicușor Dan. Nume vehiculate în cursa pentru Primărie
Câștigarea de către Nicușor Dan a alegerilor prezidențiale va lăsa vacant scaunul de la Primăria Capitalei. Actualul primar general va trebui să-și dea demisia, iar din acel moment se declanșează un proces birocratic ce implică recunoașterea oficială a vacantării funcției, potrivit Mediafax.
Palatul Cotroceni FOTO presidency.ro
Povestea mai puțin cunoscută a Palatului Cotroceni: distrus de cutremure, ars de foc și zguduit de lupte politice
Timp de peste trei secole, Palatul Cotroceni a fost martorul unor decizii esențiale pentru destinul României, fie că a fost mănăstire, reședință domnească sau, în prezent, sediul Președinției. Fiecare epocă și-a lăsat amprenta: boierii și regii l-au înfrumusețat, comunismul i-a distrus noblețea, tra
gaini jpg
Ce pun polonezii în apa gănilor pentru a se oua mai mult. Un truc pe care trebuie să-l încerce și românii
Crescătorii de păsări din Polonia sunt renumiți pentru metodele lor naturale și eficiente de a stimula producția de ouă. Fără a investi în suplimente scumpe, aceștia folosesc soluții simple, dar dovedite, care aduc beneficii reale sănătății găinilor.