Gîndirea hormonală sau cînd corpul gîndește pentru noi…

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
image

Într-o bună tradiție carteziană, tindem încă să credem că lucrurile sînt împărțite cu claritate în de-ale spiritului și de-ale corpului, că gîndirea noastră e pur rațională și e ruptă de organicitatea corpului. Studiile contemporane de neuroștiințe ne arată însă că acest lucru este greșit. Lucrări precum Eroarea lui Descartes a lui Antonio Damasio ne arată că această dihotomie ontologică fundamentală carteziană între res extensa și res cogitans nu se susține prin dovezi empirice, ba din contra, cercetările contemporane arată că noi sîntem (pre)determinați cognitiv de starea biochimică a creierului nostru. Astfel, poate cel mai irațional lucru este să ne credem total raționali. Nu, nu sîntem total raționali și nici nu putem fi total raționali; sîntem un amestec complex și subtil de raționalitate și emotivitate, de logică și afectivitate. 

Putem spune cumva chiar că uneori corpul nostru „gîndește“ pentru noi. Acest lucru se întîmplă cu precădere cînd echilibrul biochimic din organism este schimbat și uneori chiar profund influențat de către hormoni. Aceștia nu ne dau propriu-zis anumite gînduri, ci ne induc anumite stări cognitive care atrag după sine anumite gînduri. Bănuiesc că fiecare dintre noi a experimentat faptul de a se trezi dimineața binedispus. Îți e bine fără să știi bine de ce. Ești plin de energie și voliție, vrei să faci lucruri fără să ai neapărat o explicație rațională pentru asta. Pur și simplu, la vita è bella. După cum pot fi și dimineți mohorîte, cînd, tot așa, fără un motiv clar, te trezești prost-dispus. Nu știi de ce, nu știi de unde, dar nimic nu îți merge sau nu îți convine; spargi sau răstorni lucruri în calea ta, totul e anapoda, totul e cenușiu, dacă nu chiar zugrăvit în tușe negre. Acestea sînt stări datorate în special hormonilor noștri care ne dau anumite predispoziții cognitive.

Poți fi trist, abătut, amărît, mîhnit, supărat și de cele mai multe ori să nu știi de ce. Poți răspunde la întrebarea „De ce ești supărat?“. Din cauză că X sau Y. Dar la întrebarea de ce ești supărăcios sau irascibil e posibil să nu putem spune decît „Nu știu, sînt prost-dispus, m-am trezit așa, cu această stare“. Diferența între „supărat“ și „supărăcios“ marchează exact acest lucru: creierul nostru poate fi uneori „hijacked“. Corpul nostru ne poate deturna gîndirea. În fapt, acest lucru se întîmplă cu ajutorul sistemului limbic, cu ajutorul hormonilor. Creierul nostru, în partea sa cea mai primitivă, cuprinde cîteva structuri ancestrale (amigdală, talamus și hipotalamus), care au un rol important în a regla metabolismul și stările noastre. Emoțiile primare de tipul fricii sau furiei joacă un rol fundamental în supraviețuirea noastră. De exemplu, în astfel de cazuri, prin eliberarea unor hormoni de tipul adrenalinei, automat vom avea parte de o accelerare a ritmului cardiac, a respirației și tensiunii arteriale. Sîntem într-o stare primară de luptă sau fugi. Gîndirea noastră rațională este inhibată, sîntem pe pilot automat, reacționăm pur și simplu instinctual. În mod similar se întîmplă și cu dopamina, serotonina, endorfina, oxitocina, melatonina și mulți alți hormoni și/sau neurotransmițători. Altfel spus, sîntem cu-prinși de emoții și stări cognitive ca simplu răspuns al corpului nostru la mediul înconjurător. Dezechilibrul unor astfel de substanțe chimice ne poate face depresivi, euforici sau agresivi, după caz.

Studii contemporane din domeniul neuroștiințelor vizează și situații mult mai complexe decît inducerea unor astfel de comportamente primare. Oxitocina, de exemplu, un hormon produs de hipotalamus, este un neuromodulator și influențează capacitatea noastră de a „citi“ celelalte minți. Aceasta este o capacitate socială fundamentală, cu ajutorul căreia atribuim diverse stări mentale interlocutorilor noștri. Este ceea ce se cheamă în literatura de specialitate teoria minții (Theory of Mind). Facem acest lucru pentru a încerca să „citim“ gîndurile semenilor noștri și astfel să le intuim acțiunile. Un deficit de oxitocină se pare că este asociat cu tulburările din spectrul autist, administrarea ei reducînd comportamentele repetitive specifice acestor dezechilibre și crescînd capacitatea de „citi“ mințile celorlalți.

Hormonii ne reglează temperatura corporală, somnul, foamea, setea, capacitatea noastră de a memora și învăța, și multe alte procese fundamentale din viața noastră. Dacă avem un sentiment ciudat, că nu sîntem în pielea noastră, că nu ne putem concentra, că sîntem irascibili, cel mai probabil suferim de un deficit sau exces biochimic hormonal. În astfel de situații, corpul ne trimite mesaje prin care trebuie să înțelegem că e nevoie să ne odihnim, liniștim, hrănim etc. Este modul în care creierul nostru primar ne comunică că ceva nu este în regulă cu corpul nostru și că trebuie să luăm măsuri imediate pentru restabilirea echilibrului.

Morala este cît se poate de simplă și cumva bine-cunoscută, aproape un truism: omul este un mecanism biochimic foarte complex, în care fiziologicul interacționează puternic cu psihologicul, iar în cazul unor dezechilibre grave hormonale putem ajunge chiar la patologic. Această intuiție fundamentală era împărtășită chiar și de campionul separării spiritului de corporalitate, de către René Descartes, care întrezărea totuși în glanda pineală o posibilitate prin care cele două regnuri (res extensa și res cogitans) pot coexista cumva și se pot autoinfluența. Pentru Descartes, glanda pineală era sediul sufletului și, implicit, al gîndirii. Interesant este că melatonina, care are un rol fundamental în inducerea stărilor de veghe și de somn, este produsă chiar de glanda pineală sau epifiză. Rezultă poate de aici că însăși capacitatea noastră fundamentală de a avea o conștiință este tot un produs hormonal.

Sorin Costreie este conferențiar la Facul-tatea de Filosofie a Universității din Bu-cu-rești și prorector al acestei universități.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ilie Bolojan - FOTO Eduard Enea
Cine e Ilie Bolojan, politicianul pe care toate marile partide îl vor premier
Președinte al Consiliului Județean Bihor și unul dintre cei mai apreciați politicieni români, Ilie Bolojan are cele mai mari șanse să fie prim-ministru în viitorul Guvern ce va fi format în decembrie 2024.
image png
Întâlnire istorică. Papa Francisc a vizitat-o pe politiciana a cărei luptă a dus la legalizarea avortului în Italia
Papa Francisc a vizitat-o marți pe Emma Bonino, o politiciană care este o veterană a activismului care a militat cu succes în anii 1970 pentru legalizarea avortului în Italia, relatează Reuters.
pisica ekmek paine obeza profimedia jpg
Pisica obeză, obligată să dea burta jos! O cheamă „Pâine” și nu-i place sportul
Ekmek, în traducere „Pâine”, este o pisică de 3 ani din Ankara, Turcia, care a fost pusă la regim. Felina urmează o rutină riguroasă de pilates și înot pentru a pierde în greutate și a-și îmbunătăți starea de sănătate.
Sarac supermarket FOTO Shutterstock jpg
Black Friday mai sărac, cu țepe și promoții false. Analist: „Mulți vor căuta mâncare mai ieftină”
Confruntați cu o scădere a venitului de trai, unii românii văd în Black Friday o soluție să aibă ce pune pe masă. Analistul Adrian Negrescu vorbește, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre un Black Friday al săracilor în România și avertizează la ce țepe ar trebui să fim atenți.
Gyokeres facebook jpeg
Europa fotbalistică, zguduită: Manchester City, strivită în Liga Campionilor după un meci de colecție
Etapa a 4-a a furnizat două rezultate la care puțini s-ar fi așteptat: înfrângerea usturătoare a „cetățenilor“, dar și un eșec pentru Real Madrid pe Santiago Bernabeu.
Luminiţa Huţupan-Dinu are emoţii pentru fostele sale colege
6 noiembrie: Ziua în care s-a născut Luminița Huțupan-Dinu, cel mai bun portar din istoria handbalului feminin
La 6 noiembrie 1860, Abraham Lincoln a fost ales al 16-lea președinte al Statelor Unite, fiind primul președinte dat de Partidul Republican. Tot pe 6 noiembrie, s-a născut James Naismith, inventatorul baschetului.
image png
Protocol între ministerele Cercetării și Economiei pentru primul program de dezvoltare a dronelor 100% româneşti
Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, şi şi Ministrul Economiei, Radu Oprea, au semnat, marţi, protocolul care vizează primul program de dezvoltare a dronelor româneşti.
netflix pixabay jpg
Filmul care a luat cu asalt topul Netflix. Se află pe primul loc și a fost vizionat de milioane de ori
Știm că îți plac fimele care sunt vizionate și de ceilalți abonați Netflix, iar datorită lor ajung în top. Ei bine, prin urmare, îți prezentăm pelicula care se află în acest moment pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming.
Nadia Comăneci x HUAWEI WATCH GT 5 jpg
Cum arată casa în care locuiește Nadia Comăneci în SUA. Imobilul valorează peste 400.000 de dolari
Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice, și soțul ei, Bart Conner, locuiesc în SUA de mai mulți ani și și-au întemeiat o familie împreună cu fiul lor, Dylan. Împreună, ea și partenerul ei de viață au strâns o avere impresionantă, estimată la 25 de milioane