Gîndirea hormonală sau cînd corpul gîndește pentru noi…

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
image

Într-o bună tradiție carteziană, tindem încă să credem că lucrurile sînt împărțite cu claritate în de-ale spiritului și de-ale corpului, că gîndirea noastră e pur rațională și e ruptă de organicitatea corpului. Studiile contemporane de neuroștiințe ne arată însă că acest lucru este greșit. Lucrări precum Eroarea lui Descartes a lui Antonio Damasio ne arată că această dihotomie ontologică fundamentală carteziană între res extensa și res cogitans nu se susține prin dovezi empirice, ba din contra, cercetările contemporane arată că noi sîntem (pre)determinați cognitiv de starea biochimică a creierului nostru. Astfel, poate cel mai irațional lucru este să ne credem total raționali. Nu, nu sîntem total raționali și nici nu putem fi total raționali; sîntem un amestec complex și subtil de raționalitate și emotivitate, de logică și afectivitate. 

Putem spune cumva chiar că uneori corpul nostru „gîndește“ pentru noi. Acest lucru se întîmplă cu precădere cînd echilibrul biochimic din organism este schimbat și uneori chiar profund influențat de către hormoni. Aceștia nu ne dau propriu-zis anumite gînduri, ci ne induc anumite stări cognitive care atrag după sine anumite gînduri. Bănuiesc că fiecare dintre noi a experimentat faptul de a se trezi dimineața binedispus. Îți e bine fără să știi bine de ce. Ești plin de energie și voliție, vrei să faci lucruri fără să ai neapărat o explicație rațională pentru asta. Pur și simplu, la vita è bella. După cum pot fi și dimineți mohorîte, cînd, tot așa, fără un motiv clar, te trezești prost-dispus. Nu știi de ce, nu știi de unde, dar nimic nu îți merge sau nu îți convine; spargi sau răstorni lucruri în calea ta, totul e anapoda, totul e cenușiu, dacă nu chiar zugrăvit în tușe negre. Acestea sînt stări datorate în special hormonilor noștri care ne dau anumite predispoziții cognitive.

Poți fi trist, abătut, amărît, mîhnit, supărat și de cele mai multe ori să nu știi de ce. Poți răspunde la întrebarea „De ce ești supărat?“. Din cauză că X sau Y. Dar la întrebarea de ce ești supărăcios sau irascibil e posibil să nu putem spune decît „Nu știu, sînt prost-dispus, m-am trezit așa, cu această stare“. Diferența între „supărat“ și „supărăcios“ marchează exact acest lucru: creierul nostru poate fi uneori „hijacked“. Corpul nostru ne poate deturna gîndirea. În fapt, acest lucru se întîmplă cu ajutorul sistemului limbic, cu ajutorul hormonilor. Creierul nostru, în partea sa cea mai primitivă, cuprinde cîteva structuri ancestrale (amigdală, talamus și hipotalamus), care au un rol important în a regla metabolismul și stările noastre. Emoțiile primare de tipul fricii sau furiei joacă un rol fundamental în supraviețuirea noastră. De exemplu, în astfel de cazuri, prin eliberarea unor hormoni de tipul adrenalinei, automat vom avea parte de o accelerare a ritmului cardiac, a respirației și tensiunii arteriale. Sîntem într-o stare primară de luptă sau fugi. Gîndirea noastră rațională este inhibată, sîntem pe pilot automat, reacționăm pur și simplu instinctual. În mod similar se întîmplă și cu dopamina, serotonina, endorfina, oxitocina, melatonina și mulți alți hormoni și/sau neurotransmițători. Altfel spus, sîntem cu-prinși de emoții și stări cognitive ca simplu răspuns al corpului nostru la mediul înconjurător. Dezechilibrul unor astfel de substanțe chimice ne poate face depresivi, euforici sau agresivi, după caz.

Studii contemporane din domeniul neuroștiințelor vizează și situații mult mai complexe decît inducerea unor astfel de comportamente primare. Oxitocina, de exemplu, un hormon produs de hipotalamus, este un neuromodulator și influențează capacitatea noastră de a „citi“ celelalte minți. Aceasta este o capacitate socială fundamentală, cu ajutorul căreia atribuim diverse stări mentale interlocutorilor noștri. Este ceea ce se cheamă în literatura de specialitate teoria minții (Theory of Mind). Facem acest lucru pentru a încerca să „citim“ gîndurile semenilor noștri și astfel să le intuim acțiunile. Un deficit de oxitocină se pare că este asociat cu tulburările din spectrul autist, administrarea ei reducînd comportamentele repetitive specifice acestor dezechilibre și crescînd capacitatea de „citi“ mințile celorlalți.

Hormonii ne reglează temperatura corporală, somnul, foamea, setea, capacitatea noastră de a memora și învăța, și multe alte procese fundamentale din viața noastră. Dacă avem un sentiment ciudat, că nu sîntem în pielea noastră, că nu ne putem concentra, că sîntem irascibili, cel mai probabil suferim de un deficit sau exces biochimic hormonal. În astfel de situații, corpul ne trimite mesaje prin care trebuie să înțelegem că e nevoie să ne odihnim, liniștim, hrănim etc. Este modul în care creierul nostru primar ne comunică că ceva nu este în regulă cu corpul nostru și că trebuie să luăm măsuri imediate pentru restabilirea echilibrului.

Morala este cît se poate de simplă și cumva bine-cunoscută, aproape un truism: omul este un mecanism biochimic foarte complex, în care fiziologicul interacționează puternic cu psihologicul, iar în cazul unor dezechilibre grave hormonale putem ajunge chiar la patologic. Această intuiție fundamentală era împărtășită chiar și de campionul separării spiritului de corporalitate, de către René Descartes, care întrezărea totuși în glanda pineală o posibilitate prin care cele două regnuri (res extensa și res cogitans) pot coexista cumva și se pot autoinfluența. Pentru Descartes, glanda pineală era sediul sufletului și, implicit, al gîndirii. Interesant este că melatonina, care are un rol fundamental în inducerea stărilor de veghe și de somn, este produsă chiar de glanda pineală sau epifiză. Rezultă poate de aici că însăși capacitatea noastră fundamentală de a avea o conștiință este tot un produs hormonal.

Sorin Costreie este conferențiar la Facul-tatea de Filosofie a Universității din Bu-cu-rești și prorector al acestei universități.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.