Germania, extremismul şi uciderea democrației

Publicat în Dilema Veche nr. 808 din 15-21 august 2019
Germania, extremismul şi uciderea democrației jpeg

O regretabilă, dar explicabilă asimetrie guvernează tratamentul aplicat de Germania organizaţiilor, publicaţiilor şi simbolurilor extremiste. În timp ce o legislaţie detaliată impune cu acribie numeroase interdicţii de propagandă şi exhibare a însemnelor hitleriste ori de reconstituire a partidului naţional-socialist, comuniştii şi codurile lor scapă relativ ieftin.

Ideea interdicţiilor e să apere Constituţia şi statul de drept de orice potenţial pericol extremist. Noima lor, întemeiată istoric, e, înainte de orice, să se evite recăderea în catastrofa distrugerii Republicii de la Weimar de către nazism, cu toate consecinţele cataclismice pentru civilizaţie pe care le-a avut accesul la putere al mişcării naţional-socialiste şi instaurarea dictaturii. Dar erodării democraţiei prin extremism de stînga i se acordă sensibil mai puţină atenţie. Totuşi, în Germania s-au interzis din capul locului, după război, nu doar partidul nazist şi unul din cele comuniste, în speţă KPD, ci şi varii partide, semne şi imnuri epigonice şi asociaţii-surogat. De pildă Partidul (nazist) zis Socialist al Reich-ului. Delict penal e şi instigarea la ură antisemită, xenofobă sau rasistă. Cum însă extremismul e inventiv, legiuitorul german s-a văzut nevoit să-şi adapteze în răstimpuri Codul Penal. În 1994, de pildă, a adăugat simbolurilor naziste scoase în afara legii, precum zvastica, altele, similare. Nici negaţionismul în variatele sale forme nu e tolerat. Negarea Holocaustului, una din manifestările tipice ale antisemitismului contemporan, e pedepsită penal, ca şi în alte ţări europene.

Şi totuşi, eforturile de protejare a democraţiei de orice potenţial pericol, chiar abstract, al surpării ei din interior, prin propagandă, falsificare istorică şi torpilare a memoriei, eforturi transpuse în Germania, altfel decît în România, în mod serios, aduc nu doar beneficii. Ci ridică multiple şi spinoase chestiuni. Ele vizează însuşi temeiul democraţiei liberale. Care se bazează pe respectarea drepturilor fundamentale ale omului, între care se numără şi dreptul asocierii (în partide, inclusiv extremiste) şi dreptul la opinie şi la exprimarea ei liberă.

În fond, îşi spun anticapitaliștii, fie ei comunişti, nazişti, sau islamişti, iată că terorismul funcţionează. Iată că merg simboluri ca „secera şi ciocanul“, deşi sculele emblemei marxist-leniniste sînt însemnul unor politici, ideologii şi regimuri scelerate, vinovate, în răstimpul unui secol, potrivit Cărţii Negre a Comunismului, de nu mai puţin de 100 de milioane de oameni jertfiţi în numele echităţii sociale. Iar numărătoarea continuă în Coreea, China, Venezuela, Nicaragua.

În esenţă însă, altfel decît cred mulţi est-europeni, care pun semn de egalitate între comunism şi nazism, nu asimetria abordării trecuturilor totalitare e marea problemă a democraţiilor. E semnificativ că relativ severele măsuri de pedepsire a negaţionismului n-au reuşit să împiedice în Europa o recrudescenţă antisemită şi negaţionistă, amintind de pandemia iudeofobiei virulente şi paranoice a Germaniei anilor ‘30 și ‘40. Ca atare, în discuţie n-ar trebui să fie, cu precădere, dezechilibrele din tratamentul rezervat celor două ideologii totalitare şi islamismului, abordat şi el în Vest, din raţiuni ideologice, nemeritat de îngăduitor din perspectiva caracterului liberticid și terorist al utopiei jihadiste. Democraţiei i-ar face bine nu doar să nu manifeste o contraproductivă clemenţă faţă de alte extremisme decît nazismul. Esenţial e să nu-şi distrugă libertatea în numele libertăţii, aplicîndu-i măsuri de protecţie precum cenzura (politic corectă) pe care le-ar fi iubit deopotrivă Hitler, Stalin şi Ceauşescu. A interzice e simplu. Interdicţia e însă mama resentimentului, a dezinteresului şi ignoranţei, care ucid din faşă dezvoltarea judecăţii critice, aptă a orienta şi a determina fapta şi cearta bună întru apărarea libertăţii.

Într-o lume tot mai complexă, ratarea educaţiei întru judecată critică e calul troian din burta căruia ne ameninţă activiştii în formare ai viitorului Gulag şi ai viitorului Holocaust. A combate extremismul, spre a preveni şi desfiinţa zelul fanatic pe bază de argument, de fapte şi discernămînt, nu e o misiune lesnicioasă. Dar e una dintre cheile supravieţuirii civilizaţiei.

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Libertățile lui Niță
Dosarul de față marchează un secol de la acea Constituție și o privește cu luciditate.
constitutia din 1923 2 jpg
Triumful efemer al brătianismului – Constituția de la 1923
Constituția de la 1923 este, în termeni politici, juridici şi simbolici, apoteoza lui Ioan I.C.Brătianu
img jpg
De la formă la forță: starea de asediu
O altă Constituție urma să fie proclamată la sfîrșitul lui februarie 1938, instaurînd formal autoritarismul carlist.
p 11 Carol al II lea WC jpg
Între bovarism și realitate tradiții constituționale la centenar
Constituția din 1923 e mai mult un abandon al constituționalizării și, în felul ei, un pas precar spre maturizare.
p 12 Juliu Maniu WC jpg
p 13 Statuia lui Ion I C  Bratianu WC jpg
Cît de liberală putea fi Constituția din 29 martie 1923?
Din punct de vedere politic, adoptarea Constituției României Mari reprezintă un considerabil succes al PNL.
culisele promulgarii constitutiei din 1923 bataie ca in filme in jpg
A fost suficient să vi se prezinte chestiunea femeilor...
Dl. V. Pella: Ce legătură are igiena cu drepturile politice ale femeilor?
Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.