Generaţia tăcută vrea azi gălăgie

Liviu IOLU
Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Generaţia tăcută vrea azi gălăgie jpeg

Fac parte dintr-o generaţie care a învăţat foarte greu să-şi spună opinia, să-şi verbalizeze gîndurile şi credinţele. Am fost învăţaţi de mici să nu spunem „afară“ ce auzim „în casă“, pentru că părinţii ar putea avea probleme, să îmbrăţişăm doar idealuri majoritare, în detrimentul celor personale, să ascultăm şi să repetăm, în loc să întrebăm şi să dezbatem. Fac parte dintr-o generaţie care în comunism a fost educată să se supună, să tacă şi să înghită pe nemestecate opinia majoritară. O generaţie care s-a maturizat într-o altă lume. Una în care părerile sînt spuse apăsat, se strigă în stradă sau se ţipă la televizor. Azi societatea este dominată de cine este mai vocal, are glasul mai ascuţit, are păreri mai ferme şi fără nuanţe.

De la momentul în care nu aveam glas, pînă la cel în care viaţa publică a luat forma unui carnaval în care toţi vorbesc în acelaşi timp şi nici o voce nu se mai distinge, au trecut peste 20 de ani. Tranziţia de la taci şi înghite la confruntarea de idei n-avea cum să fie lină şi nu putea să fie lipsită de momente ridicole. De ce însă momentele ridicole şi gălăgia inepuizabilă continuă să domine azi viaţa publică românească? Un răspuns simplu este că lipseşte un filtru competent care are exerciţiul democraţiei, un filtru care trebuie să distingă şi să cearnă vocile autorizate de zgomotul de fond. Acest filtru ar trebui să fie jurnaliştii, dar, mai ales în ultimii ani, aceştia se află în incapacitatea de a-şi mai juca acest rol.

De la întrebările de bază la „Care este opinia dumneavoastră?“

Multe păreri şi la fel de mulţi „părerologi“ sînt peste tot în lume, însă la noi opinia şi comentariul domină spaţiul public în detrimentul informaţiei pure şi al expertizei articulate. Comentatorii, experţii în orice şi nimic sînt vedetele zilei, iar moderatorii îmbracă şi ei haina comentatorilor, în prea multe cazuri. O tendinţă care se observă chiar şi în cazul reporterilor este înlocuirea întrebărilor jurnalistice din care se pot afla informaţii cu întrebări care produc doar păreri. Cine?, ce?, unde?, cînd? şi de ce? au fost înlocuite, treptat, cu ce ziceţi despre?, cum comentaţi?, care este opinia dumneavoastră?.

Cel mai uşor este, privind lucrurile simplist şi doar în această cheie, să dai vina pe jurnalişti că nu-şi mai îndeplinesc rolul de filtru şi că din cauza lor societatea pare nevrotică şi isterizată. Însă diluarea acestui filtru s-a produs treptat, iar de această slăbiciune nu pot fi acuzaţi doar jurnaliştii. Ei sînt de ani buni puşi sub presiunea ratingului, şi nu a calităţii ca principal obiectiv al staţiilor TV, obligaţi să acopere ore întregi de program cu resurse infime în comparaţie cu nevoile, obligaţi să muncească zi-lumină, plătiţi prost, înjuraţi de politicieni de frunte şi afacerişti bădărani, împiedicaţi să afle, ameninţaţi mai mereu, iar rezultatul este că au obosit şi îşi îndeplinesc sarcinile la limită. Ei nu-şi mai pot asuma şi responsabilitatea a ceea ce spun comentatorii invitaţi prin emisiuni, cum este normal, pentru că de multe ori nu au cum să facă o selecţie a invitaţilor pe domenii de expertiză, în funcţie de competenţa pe subiectul dezbătut. Experţii refuză să participe la dezbateri de cele mai multe ori, fie pentru că sînt ocupaţi, nu vor să supere pe cineva, n-au chef sau nu vor să se amestece cu lumea „pestriţă“ de la televizor.

Comentatorii care greşesc televiziunea la care au fost invitaţi

Aşa apar comentatorii de serviciu, cei chemaţi să umple studiourile pentru că altfel programul ar trebui să fie întrerupt sau jurnalistul ar trebui să dezbată cu el însuşi. Aşa au apărut comentatorii care fac turul televiziunilor ca ocupaţie zilnică şi aşa au apărut şi momente hazlii în care aceştia se prezintă la uşa unei televiziuni, deşi sînt invitaţi la alta. Este inutil să mai vorbim de filtrul asupra mesajelor care ies din emisie atunci cînd se întîmplă asta, atunci cînd „marfa“ – cu care moderatorii, fie ei de bună-credinţă, trebuie să opereze – este de o asemenea calitate.

Tot nevoia de „a umple“ ore întregi de emisie cu subiectele zilei, o presiune reală pe care staţiile de televiziune cu resurse din ce în ce mai mici o pun asupra jurnaliştilor, a creat şi invitaţii politicieni-comentatori trimişi de partide. Pregătiţi să vorbească pe orice subiect, ei au început să vină cu tablete în emisie (telefoanele nu mai sînt de-ajuns) de pe care citesc mesajele trimise pe e-mail de strategii în comunicare ai formaţiunilor din care provin. Aceştia sînt un fel de cititori autorizaţi ai comunicatelor de partid, comentariile lor sînt aproape mecanice, monologuri neinteresante, fără sare, piper şi, de cele mai multe ori, chiar fără logică. Rolul lor este bine definit: să întreţină zgomotul de fond. Dacă nu spun ei ceva inteligent, de ajutor pentru oameni, măcar să ţină scaunul ocupat şi să împiedice mesajul altui partid să ajungă la telespectatori. Ei bruiază astfel spaţiul public şi inamicii politici, astfel încît să nu mai înţeleagă nimeni nimic.

În acest fel, mesajele importante, utile riscă să fie îngropate de bombardamentul cu fraze goale şi cît mai multe. Şi chiar dacă jurnaliştii fac efortul să descopere, după ore întregi în direct, subiectul de interes public, acesta va fi comentat şi dezbătut pînă cînd devine neinteresant.

De ce dispar vocile echilibrate din spaţiul public

Un alt aspect al dezbaterilor noastre este că abordările comentatorilor sînt aproape întotdeauna emoţionale. În discursul public se consumă cu voluptate drama, melodrama ori isteria, iar vocile echilibrate sînt considerate plictisitoare şi dispar încet-încet din spaţiul public, care de fapt are nevoie de păreri lucide. Foarte mulţi telespectatori reclamă această isterie, reclamă moderatorii nevrotici, reclamă emisiunile pe care le identifică drept partizane, dar privesc în continuare ca hipnotizaţi aceleaşi emisiuni, cu aceiaşi invitaţi.

Datele de audienţă certifică mereu că emisiunile în care se ceartă politicienii, ziariştii sau comentatorii au mereu un public consistent, mult mai mare decît orice emisiune cu un singur invitat, indiferent despre ce invitat este vorba şi cîtă notorietate are acesta – de la Traian Băsescu pînă la soprana Angela Gheorghiu. Privitorii, carevasăzică, vor să vadă mai degrabă conflict şi n-au răbdare să descopere. Plăcerea lor este să-şi audă gîndurile şi frustrările spuse la televizor, nu să gîndească sau să se lase fermecaţi de cîte-un personaj cu poveşti de succes în tolbă. Oamenii nu mai au curiozităţi, ei au certitudini care trebuie musai să se verifice şi astfel îi caută printre comentatorii invitaţi pe sticlă pe aceia care le confirmă convingerile, care spun ceea ce gîndesc şi ei, dar nu au platforma de pe care să se exprime.

Ipocrizia privitorilor declaraţi de Discovery

De mai mulţi ani, aud prieteni sau amici care se proclamă privitori de Discovery, Animal Planet şi alte canale de nişă pentru că nu mai suportă isteria, golănia şi vorbele goale din talk-show-uri. Aceiaşi oameni acuză faptul că nu mai au la ce să se uite la televizor, că emisiunile de calitate au dispărut şi că, dacă acestea ar exista, le-ar urmări. Pe moment, am încercat să-i cred. Însă privind constant zi de zi măsurătorile de audienţă, m-am lămurit că mă minţeau. Dezbaterile şi, în special, acele emisiuni în care domină conflictul ajung să aibă ratinguri năucitoare iar tendinţa este crescătoare în continuare. Discovery, Animal Planet sau emisiunile de-a dreptul valoroase calitativ din audio-vizualul românesc, atîtea cîte mai sînt, abia dacă se văd în aceste măsurători. Iar acest lucru este valabil şi pentru segmentul de public tînăr.

Recentele proteste de stradă de la începutul acestui an au arătat cum canalele de ştiri au depăşit în audienţe posturi TV comerciale în a căror grilă predomină divertismentul şi filmul, programe care în alte perioade erau invincibile. Creşterile cele mai mari de public privitor le-au avut talk-show-urile cele mai vocale, dezbaterile cele mai aprinse. Lucru care arată că generaţia tăcută altădată vrea gălăgie, trecînd dintr-o extremă în alta fără să-şi dea seama.

Liviu Iolu este jurnalist, producător al emisiunii Generaţia cu cheia de gît.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.