Frumoasele noastre mahalale

Andrei CR─éCIUN
Publicat în Dilema Veche nr. 646 din 7-13 iulie 2016
Frumoasele noastre mahalale jpeg

Tr─âiesc ├«ntr-o mahala, ├«n frumosul cartier al Teilor, ├«nspre Petricani, ├«ncolo. S├«nt specialist ├«n mahala ca fondatorul revistei dumneavoastr─â ├«n ├«ngeri. E haos la noi, mai ales acum, cu ocazia venirii verii. Nu te mai ├«n╚Ťelegi cu golanii. Noaptea ies pe l─âturalnice, cu sc─âunelele de plastic, ╚Öi zac ╚Öi ei acolo, pe sc─âunele, dobor├«╚Ťi de c─âldura de peste zi. ├Ä╚Öi sulimenesc tricourile peste bur╚Ťile mutilate de ╚Öaorma cu de toate ╚Öi curteaz─â ca vagabonzii restan╚Ťierele de la Facultatea de Construc╚Ťii, care au r─âmas ├«n ora╚Ö peste var─â. ├Än jargon, aceast─â sulimenire magnific─â se nume╚Öte ÔÇ×rom├óneasc─âÔÇŁ. Le place s─â fac─â rom├óneasca. Unii, ca animalele, se dedau chiar malahiei. Dar e frumos la noi. Se poate face antropologie, se pot face studii pe urbanitatea noastr─â precar─â. N-am ie╚Öit cu totul din sat, tei╚Ötii iubesc berea la PET, s─âm├«n╚Ťa de dovleac ╚Öi b├«rfa abundent─â, dar asta nu e problem─â. De asemenea, la noi, se pot asculta cele mai proaspete manele, precum ╚Öi clasicele ÔÇô manelele mereu verzi, dac─â prefera╚Ťi formula. La lac, ├«n Parcul Tei, s-a ridicat ╚Öi un parc de distrac╚Ťii aproape acvatice, at├«t c─â a fost un pic oprit dup─â primele ore de func╚Ťionare. Nu prea a mers. E un pic periculos, dar ├«╚Öi d─â drumul, nu e problem─â nici asta. Cine vrea s─â descopere mahalaua, aici trebuie s─â vin─â. N-avem oameni droga╚Ťi care s─â dea ├«n cap la lume, vorba aia, ╚Öi nici maidanezi nu mai s├«nt cum erau odinioar─â. Nu mai. Teiul se vindec─â, se modernizeaz─â. R─âm├«ne parfumul, r─âm├«ne muzica din mahala. S├«ntem o favel─â care bate la por╚Ťile secolului XXI, ca Bob Dylan la por╚Ťile Raiului.

Dac─â, dimpotriv─â, prefera╚Ťi o experien╚Ť─â mai dur─â, atunci Ferentariul e de dumneavoastr─â. L-am tot luat la pas, i-am scris venele deschise ale consumatorilor de heroin─â, i-am scris oamenii care s├«nt aproape s─â fie alunga╚Ťi din casele lor de ni╚Öte porci hulpavi. Dou─â str─âzi, mai pu╚Ťin celebre dec├«t Z─âbr─âu╚Ťiul, s├«nt punctul forte ale unei experien╚Ťe complete ├«n mahala. Prima este Aleea Livezilor. Aici, supravie╚Ťuiesc numai cei duri. Olfactiv, este o catastrof─â, o apocalips─â. Dac─â ave╚Ťi probleme cu ficatul, nu e cazul s─â ├«i trece╚Ťi pragul. Aici nu vin gunoierii, iar mun╚Ťii de de╚Öeuri se ├«nal╚Ť─â ca la periferiile din Napoli. E r─âu, ce s─â mai. Apoi, s├«nt consumatorii de droguri, care dac─â intr─â ├«n sevraj... ╚śti╚Ťi ╚Öi dumneavoastr─â. Dar trebuie s─â vede╚Ťi Aleea Livezilor ÔÇô nu e departe de Pia╚Ťa Unirii ÔÇô ca s─â ├«n╚Ťelege╚Ťi cu adev─ârat Bucure╚Ötiul. Aceast─â strad─â, aceast─â uli╚Ť─â e mereu toropit─â de o c─âldur─â infernal─â, ca ╚Öi cum ar exista un soare doar peste Ferentari, care nu ├«nc─âlze╚Öte, ci zdrobe╚Öte cranii. Iarna, dimpotriv─â. E un frig cr├«ncen pe Alee, cei care traverseaz─â iarna aici s├«nt, ├«n felul lor, ni╚Öte eroi. Apoi, strada Iacob Andrei. Dincolo de ea, nu mai este nimic. Se sf├«r╚Öe╚Öte lumea a╚Öa cum o cunoa╚Öte╚Ťi. Mai departe e un c├«mp de rulote ├«n care ├«╚Öi trec zilele oameni care nu au nici o speran╚Ť─â, nici m─âcar acte de identitate nu au. Dar Ferentariul nu e doar at├«t, nu, nu. ├Än Ferentari am ├«nt├«lnit cele mai multe inimi. Oamenii nu au fost devora╚Ťi de l─âcomie ╚Öi cunosc ├«nc─â valoarea unei prietenii adev─ârate. S├«nt, de aceea, poate cei mai cura╚Ťi locuitori din ora╚Öul nostru. Tr─âiesc dup─â alte reguli, e adev─ârat, dar nu de pu╚Ťine ori regulile acestea dau o umanitate care de mult s-a pierdut dincolo de grani╚Ťele cartierului. ├Än Ferentari se pot lesne desf─â╚Öura afaceri de inim─â deschis─â. Nu ve╚Ťi ├«nt├«lni nic─âieri ├«n Bucure╚Öti, cu at├«t mai pu╚Ťin ├«n Nord, copii la fel de ferici╚Ťi ca aceia din Ferentari. Via╚Ťa e crunt─â, ╚Öi uneori lipsurile s├«nt at├«t de mari ├«nc├«t... Dar aici, copil─âria ╚Öi-a p─âstrat o puritate anume, care ├«ns─â se pierde brutal odat─â cu intrarea ├«n adolescen╚Ť─â. S─âr─âcia, mizeria fr├«ng destinele ├«nainte de majorat, ca ╚Öi cum trebuie pl─âtit o dat─â tot pre╚Ťul pentru paradisul unei copil─ârii din care nu a fost evacuat─â solidaritatea ╚Öi ├«n care nu ╚Öi-a f─âcut loc invidia. Dar din Ferentari nu se pleac─â, se evadeaz─â, ╚Öi prea pu╚Ťini reu╚Öesc asta. 

Mai departe mai e Giule╚Öti S├«rbi, o alt─â mahala. Am fost acolo, reporter de pres─â scris─â, cu oamenii care tr─âiesc ├«ntr-o groap─â de gunoi. Nu s├«nt multe obiective turistice nici ├«n Giule╚Öti S├«rbi, dar tocmai pentru c─â nu s├«nt, trebuie s─â merge╚Ťi. Curge via╚Ťa prin venele cartierului, care leneve╚Öte oriental, pentru a exploda ├«n efuziuni sentimentale greu de ├«nt├«lnit altminteri.

╚śi Teiul, ╚Öi Ferentariul, ╚Öi Giule╚Ötiul, toate aceste mahalale au farmec. E farmecul uitat de cei care tr─âiesc via╚Ťa a╚Öeza╚Ťi confortabil ├«n clasa de mijloc. E farmecul unei vie╚Ťi ├«n care se viseaz─â ├«nc─â departe. ╚śi e frumos, chiar dac─â tot mai multe cl─âdiri stau s─â se pr─âbu╚Öeasc─â, e frumos ca ├«n Lisabona pauper─â din tinere╚Ťea domnului Jos├ę Saramago. E frumos ÔÇô o frumuse╚Ťe imperfect─â, dar autentic─â, o frumuse╚Ťe ciobit─â, dar zdrobitoare.

Mahalaua e unul dintre ultimele locuri din ora╚Öul nostru ├«n care ├«nc─â tr─âiesc oameni, nu fiin╚Ťe care ├«ndeplinesc func┼úii sociale oarecare, oameni adev─âra┼úi, ca ├«nainte de minunata lume nou─â.

Andrei Crăciun este jurnalist. Îl găsiţi la andreicraciun.eu.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.