Fotbal, ce Dumnezeu!

Adrian RĂSPOPA
Publicat în Dilema Veche nr. 335 din 15-21 iulie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

 „dueluri… pline de întoarceri de situaţie neaşteptate şi chiar adevărate miracole. Şi cine nu vrea să fie făcător de minuni, fie şi doar pentru 90 de minute?“ (Tofik Bakhramov, arbitru de linie)

Cine iubeşte arbitrii de fotbal? Nimeni. Tot ce pot spera e să fie ignoraţi, să nu li se observe existenţa. Unii spun chiar că aceasta este definiţia unui arbitru bun. Însă, de cele mai multe ori, ei ies în evidenţă din cauza legii propagate de Sepp Blatter – imperfecţiunea ca definiţie a umanului. Sînt oameni şi greşesc. O argumentaţie valabilă, dar numai atunci cînd verbul „a greşi“ depăşeşte semantica restrînsă a competenţelor tehnice privind jocul de fotbal. 

Circulă tot soiul de bancuri despre arbitri. De la incompetenţă (un tînăr e invitat de prietenii săi să li se alăture în demersul de a înfiinţa o echipă de fotbal, dar se vede nevoit să decline, pe motiv că nu ştie nimic despre sport; i se pune în vedere imediat că, în acest caz, e perfect ca arbitru), pînă la incorectitudine şi venalitate (un arbitru, ajuns la Poarta Raiului, e întrebat de Sfîntul Petru dacă a făcut vreodată o faptă rea; arbitrul răspunde că era central într-un meci şi, la 1-0, în ultimul minut de joc, a dat un penalty inexistent pentru echipa condusă. Întrebat cînd a fost asta, cavalerul fluierului murmură că în urmă cu aproximativ 35 de secunde). De ce au arbitrii o reputaţie atît de sulfuroasă? Simplu. Din lipsă de credibilitate şi dintr-o neadecvare de model argumentativ. Cum am ceva spaţiu o să extind. 

Arbitrii sînt parte a unei suprastructuri privilegiate numite fotbal. Care e modelul? Cînd afirmă că fotbalul e religie, aforistul intuieşte exact pattern-ul de construcţie a fenomenului. E acelaşi tip de suprastructură ca şi biserica. Una „for the love of God“, cealaltă „for the love of the game“. Arbitrii, funcţionînd pe un mandat impus de un papă al fotbalului, sînt inchizitori moderni, cu atribuţii de monitorizare şi de asigurare a dreptei credinţe, cu componentă corectivă pe palierul ispitei întru păcat şi punitivă la nivel de porniri eretice. El poate să te excomunice din joc de nu te vezi şi să te afurisească la buzunar de să simţi. E inchizitorul Fotbalului, gata să îndrepte acolo unde evanghelişti ca, să zicem, Anghel Iordănescu n-au reuşit întru totul. De ce poate el să facă asta? Iarăşi simplu. E în sistem. Pentru că îndeplineşte imperativul ontologic impus de papă: e exponenţial pentru ceea ce poate fi un om („Arbitrajul trebuie să rămînă uman“ – citat aproximativ din Sepp Blatter). Mai nimic din ce e uman nu-i e necunoscut. De aceea, poate că şi în acest caz e mai bine să iei în calcul ceea ce spune arbitrul, nu ceea ce face arbitrul. Arbitrul se adaptează perfect la ambele lumi în care trăieşte. Îşi practică meseria liberală de zi cu zi într-o lume modernă, seculară, fundamentată pe principii solide ale raţiunii, ale logicii argumentaţiei şi ale dreptăţii. Intră apoi, cînd Fotbalul îl cheamă, în catedrala sa şi trece automat în alt mod: cel de împărţitor medieval de dreptate. Dreptatea e la el şi ce decide e final. E recomandat să nu-l înfrunţi sau să-l sfidezi. Vei fi ars cu roşu, cu tot tacîmul. 

Aici intervine incompatibilitatea de model argumentativ. Ca cetăţean al lumii pluraliste şi libere nu poţi să nu observi modelul represiv, injust şi fără drept de recurs, pe care biserica Fotbalului îl propagă. Cînd laşi totul la cheremul failibilităţii umane, cînd refuzi sistematic sprijinul celuilalt model argumentativ (factualul certificat prin martorul tehnologic), nu te poţi aştepta ca publicul să intre pur şi simplu într-o stază mistică şi să te urmeze. Instituţia Fotbalului trebuie să încerce să vină în secolul XXI. Instituţia ce guvernează Fotbalul trebuie să satisfacă, pe lîngă nevoia estetică a enoriaşului, şi nevoia de justiţie şi credibilitate. În lumea contemporană acestea nu mai pot fi tratate ca un lux, ci ca un dat de bază, un default. Ele pot fi asigurate simplu, printr-un suport modern, tehnologic, care să preia din presiunea deciziei de pe umerii arbitrului. Cu asta vine automat – sună ironic în context – şi umanizarea sa. Actualmente, ei sînt decredibilizaţi (demonizaţi) de un sistem anacronic, care nu acceptă tehnologia decît selectiv, în scopuri punitive (folosirea probei video postfactum, pentru pedepsirea păcătosului. Cu atac clar la umanitatea arbitrajului). Nebănuite sînt căile tale, Blatter! P.S.: Citesc că, sub presiunea celor întîmplate la Mondialul sud-african, Sepp Blatter a devenit disponibil pentru discuţii legate de introducerea probei video pe viitor. Începe să înţeleagă probabil că e încă prea devreme pentru ca secolul XXI să fie religios sau să nu fie deloc. 

Adrian Răspopa este manager de proiecte media şi are blogul http://staiconcret.blogspot.com.

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.