Fiecare cu ce-i place

Publicat în Dilema Veche nr. 439 din 12-18 iulie 2012
Fiecare cu ce i place jpeg

Nu tuturor le plac doar converşii, mersul la Mc, la KFC şi statul pe Facebook. Sigur că toţi stăm pe net, dar printre plăcerile “tineretului român” se numără şi hobby-urile care mai de care mai diverse. De exemplu, mie îmi plac conurile de brad, clătitele cu flori de salcîm şi globurile vechi din cutia din magazie. Îmi place noua bibliotecă din magazia mea. Are cărţi nemţeşti. Da, îmi place germana. Şi vioara făcută de Viorel - special pentru mîna mea. Andrew Sisters, Beatles, trupele nordice, Marea Neagră! Să scriu în Herăstrău pe malul lacului, grafica, stilourile cu peniţă foarte subţire, umbra, corturile, nisipul, perele, pietrele găurite de timp şi de mare. Să nu mai zic de fotografie şi de teatru. Aş da la regie. Hamacul din curte, conversaţiile cu oameni răsăriţi la minte şi... libertatea. Mi-am întrebat şi cîţiva prieteni ce plăceri au. Iată răspunsurile lor. (Ileana ZIRRA, 17 ani)


Matei NICOLAE, 15 ani

Ca să fim mai precişi, nimeni nu mă consideră un adolescent normal... aş putea spune că trăiesc în lumea mea cîteodată. Ca să mă simt bine, în fiecare zi trag o porţie sănătoasă de chitară – electrică sau clasică, depinde de starea de spirit. M-am săturat de maşini! M-am hotărît! O să strîng bani şi de ziua mea îmi iau o biclă şi un an întreg economisesc bani de abonamente şi călătorii cu Metrorex. Ador mersul pe bicicletă. Din viaţa mea de zi cu zi nu lipseşte tura de ascultat muzică – rock, desigur – cu ajutorul căreia mă pot calma, cînd sînt furios, şi înveseli, cînd sînt supărat. Majoritatea vacanţelor le petrec la munte, întrucît îmi place la nebunie urcatul pe munte. De abia aştept să fiu major şi să pot merge la munte cînd mă taie pe mine capul! 

Laura SANDU, 15 ani

Mie îmi place să merg la teatru, să dorm, să vizionez filme, să dansez, să mă plimb, să rîd, să vorbesc, să scriu poveşti, să înot, să visez, să îmbrăţişez animale de pluş, să port conversaţii cu motanul meu în timp ce el se uită la mine ruşinat că are o astfel de stăpînă „schizofrenică“ (cu ghilimelele de rigoare), îmi place Pepsi Twist, ardeiul iute şi salamul de biscuiţi. Îmi place să gătesc, să-mi fac părul în toate felurile, că doar e lung, şi să fac poze chiar dacă nu sînt reuşite. 

Răzvan Adrian PETRE, 16 ani

„Ce le place adolescenţilor să facă?“ Dacă ai pune 100 de adolescenţi să răspundă la această întrebare, cu siguranţă ai primi cel puţin 101 răspunsuri. Nimeni nu poate spune exact ceea ce îi place şi ce nu îi place să facă, deşi cu siguranţă unii preferă lucrurile ilegale şi imorale, în timp ce alţii preferă să asculte muzică simfonică în timp ce-şi numără chibriturile din colecţie. Dar mie? Îmi place să dorm. Cînd dorm prea mult, mă simt ciudat. Dacă dorm prea mult şi mă simt ciudat, trebuie să îmi revin uitîndu-mă la TV pentru mult timp. Îmi place să mă culc tîrziu şi să mă trezesc şi mai tîrziu. Îmi place să stau o noapte întreagă fără să fac nimic. Îmi place să fac cubul rubik pentru că e singura chestie din lumea asta care are o logică. Îmi place să nu ascult de nimeni şi să ascult ocazional muzică. 

Anisia PETCU, 17 ani

Îmi place să-mi fac ordine în lucruri. În bibliotecă, în dulap, în cameră. Sentimentul de după, cînd toate sînt la locul lor, e unul dintre cele mai bune. Să-mi gătesc. Să stau la soare. Să ascult muzică şi să zbor cu avionul. Să merg la liceu, e atîta viaţă acolo. Ochii negri ai colegului din spate. Răcoarea din liceu. Sa mănînc pepene. Mult, mult pepene. Să mă uit la seriale. Să citesc noaptea tîrziu. Lalelele. Să-mi mîngîi pisica dimineaţa. Să aprind beţe de chibrit. Pîinea proaspătă. Şi îmi place Bucureştiul. Amalgamat, agitat şi în dezordine, îmi place fiindcă trăieşte, are puls şi personalitate. Am să mă întorc mereu aici. 

Eugen DEDIU-SANDU, 16 ani

În ultima vreme mi-am descoperit o nouă pasiune: filmul. Sigur, şi înainte îmi plăcea să mă aşez pe canapea şi să dau drumul la televizor, să butonez şi să urmăresc un film comercial cu încasări mult peste buget. Totuşi, de curînd am început să caut să mă uit la filme artistice, care să nu vizeze încasările, ci să treacă testul timpului. Astfel, am descoperit Zbor deasupra unui cuib de cuci, Şoferul de taxi, Băieţi buni, Vînătorul de cerbi şi multe alte asemenea filme care m-au făcut să mă simt prost din cauză că nu le urmărisem dinainte. 

Teona GALGOŢIU, 14 ani

Îmi place să merg la teatru. Să văd cum actorii se transformă în personaje nebune, îndrăgostite, curajoase sau fricoase, umilite, răzbunătoare. Îmi place să privesc furtuna. Îmi place să o miros mai ales şi să aud cum trosnesc norii şi să văd fulgerele cum fug în cer. Recunosc, îmi place să văd oamenii speriaţi de furtună, mai ales cuplurile, care o folosesc drept pretext să se ia în braţe. Concertele! Părinţii le privesc numai ca pe o ocazie să bei bere şi să fumezi, dar eu le privesc ca pe un mod să ţi se bage muzica nu numai în urechi, ci în gît (mă refer la nodul ăla din gît din timpul concertelor). Îmi place să stau noaptea trează. Îmi place să stau întinsă pe jos în camera mea şi să ascult Radio Guerrilla. Îmi place să fiu plimbată cu barca în Cişmigiu. Îmi place să scriu nuvele şi poezii. Simt că, scriind, îmi ocup un mic spaţiu în lume, care o să fie mereu al meu. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.