Fiecare cu ce-i place

Publicat în Dilema Veche nr. 439 din 12-18 iulie 2012
Fiecare cu ce i place jpeg

Nu tuturor le plac doar converşii, mersul la Mc, la KFC şi statul pe Facebook. Sigur că toţi stăm pe net, dar printre plăcerile “tineretului român” se numără şi hobby-urile care mai de care mai diverse. De exemplu, mie îmi plac conurile de brad, clătitele cu flori de salcîm şi globurile vechi din cutia din magazie. Îmi place noua bibliotecă din magazia mea. Are cărţi nemţeşti. Da, îmi place germana. Şi vioara făcută de Viorel - special pentru mîna mea. Andrew Sisters, Beatles, trupele nordice, Marea Neagră! Să scriu în Herăstrău pe malul lacului, grafica, stilourile cu peniţă foarte subţire, umbra, corturile, nisipul, perele, pietrele găurite de timp şi de mare. Să nu mai zic de fotografie şi de teatru. Aş da la regie. Hamacul din curte, conversaţiile cu oameni răsăriţi la minte şi... libertatea. Mi-am întrebat şi cîţiva prieteni ce plăceri au. Iată răspunsurile lor. (Ileana ZIRRA, 17 ani)


Matei NICOLAE, 15 ani

Ca să fim mai precişi, nimeni nu mă consideră un adolescent normal... aş putea spune că trăiesc în lumea mea cîteodată. Ca să mă simt bine, în fiecare zi trag o porţie sănătoasă de chitară – electrică sau clasică, depinde de starea de spirit. M-am săturat de maşini! M-am hotărît! O să strîng bani şi de ziua mea îmi iau o biclă şi un an întreg economisesc bani de abonamente şi călătorii cu Metrorex. Ador mersul pe bicicletă. Din viaţa mea de zi cu zi nu lipseşte tura de ascultat muzică – rock, desigur – cu ajutorul căreia mă pot calma, cînd sînt furios, şi înveseli, cînd sînt supărat. Majoritatea vacanţelor le petrec la munte, întrucît îmi place la nebunie urcatul pe munte. De abia aştept să fiu major şi să pot merge la munte cînd mă taie pe mine capul! 

Laura SANDU, 15 ani

Mie îmi place să merg la teatru, să dorm, să vizionez filme, să dansez, să mă plimb, să rîd, să vorbesc, să scriu poveşti, să înot, să visez, să îmbrăţişez animale de pluş, să port conversaţii cu motanul meu în timp ce el se uită la mine ruşinat că are o astfel de stăpînă „schizofrenică“ (cu ghilimelele de rigoare), îmi place Pepsi Twist, ardeiul iute şi salamul de biscuiţi. Îmi place să gătesc, să-mi fac părul în toate felurile, că doar e lung, şi să fac poze chiar dacă nu sînt reuşite. 

Răzvan Adrian PETRE, 16 ani

„Ce le place adolescenţilor să facă?“ Dacă ai pune 100 de adolescenţi să răspundă la această întrebare, cu siguranţă ai primi cel puţin 101 răspunsuri. Nimeni nu poate spune exact ceea ce îi place şi ce nu îi place să facă, deşi cu siguranţă unii preferă lucrurile ilegale şi imorale, în timp ce alţii preferă să asculte muzică simfonică în timp ce-şi numără chibriturile din colecţie. Dar mie? Îmi place să dorm. Cînd dorm prea mult, mă simt ciudat. Dacă dorm prea mult şi mă simt ciudat, trebuie să îmi revin uitîndu-mă la TV pentru mult timp. Îmi place să mă culc tîrziu şi să mă trezesc şi mai tîrziu. Îmi place să stau o noapte întreagă fără să fac nimic. Îmi place să fac cubul rubik pentru că e singura chestie din lumea asta care are o logică. Îmi place să nu ascult de nimeni şi să ascult ocazional muzică. 

Anisia PETCU, 17 ani

Îmi place să-mi fac ordine în lucruri. În bibliotecă, în dulap, în cameră. Sentimentul de după, cînd toate sînt la locul lor, e unul dintre cele mai bune. Să-mi gătesc. Să stau la soare. Să ascult muzică şi să zbor cu avionul. Să merg la liceu, e atîta viaţă acolo. Ochii negri ai colegului din spate. Răcoarea din liceu. Sa mănînc pepene. Mult, mult pepene. Să mă uit la seriale. Să citesc noaptea tîrziu. Lalelele. Să-mi mîngîi pisica dimineaţa. Să aprind beţe de chibrit. Pîinea proaspătă. Şi îmi place Bucureştiul. Amalgamat, agitat şi în dezordine, îmi place fiindcă trăieşte, are puls şi personalitate. Am să mă întorc mereu aici. 

Eugen DEDIU-SANDU, 16 ani

În ultima vreme mi-am descoperit o nouă pasiune: filmul. Sigur, şi înainte îmi plăcea să mă aşez pe canapea şi să dau drumul la televizor, să butonez şi să urmăresc un film comercial cu încasări mult peste buget. Totuşi, de curînd am început să caut să mă uit la filme artistice, care să nu vizeze încasările, ci să treacă testul timpului. Astfel, am descoperit Zbor deasupra unui cuib de cuci, Şoferul de taxi, Băieţi buni, Vînătorul de cerbi şi multe alte asemenea filme care m-au făcut să mă simt prost din cauză că nu le urmărisem dinainte. 

Teona GALGOŢIU, 14 ani

Îmi place să merg la teatru. Să văd cum actorii se transformă în personaje nebune, îndrăgostite, curajoase sau fricoase, umilite, răzbunătoare. Îmi place să privesc furtuna. Îmi place să o miros mai ales şi să aud cum trosnesc norii şi să văd fulgerele cum fug în cer. Recunosc, îmi place să văd oamenii speriaţi de furtună, mai ales cuplurile, care o folosesc drept pretext să se ia în braţe. Concertele! Părinţii le privesc numai ca pe o ocazie să bei bere şi să fumezi, dar eu le privesc ca pe un mod să ţi se bage muzica nu numai în urechi, ci în gît (mă refer la nodul ăla din gît din timpul concertelor). Îmi place să stau noaptea trează. Îmi place să stau întinsă pe jos în camera mea şi să ascult Radio Guerrilla. Îmi place să fiu plimbată cu barca în Cişmigiu. Îmi place să scriu nuvele şi poezii. Simt că, scriind, îmi ocup un mic spaţiu în lume, care o să fie mereu al meu. 

Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.
p 11 J  Habermas WC jpg
Între think-tank și Denk-Panzer: intelectualul german
Sincronizarea limbajului educațional cu îmbogățirea limbajului specializat este imposibilă.
p 12 sus WC jpg
Turma minților independente
Multe se iartă în America. Mai multe decît în Europa.
p 23 jos jpg
Rusia și cultura ei (neo)imperială sau despre cum se autoîndeplinesc profețiile politice
În realitate, nimeni nu-i pune la colț pe clasicii ruși, fie ei scriitori, compozitori sau poeți.
p 22 jos jpg
Ecou (nu prea) îndepărtat. Intelectualii și puterea la 1996
Ar fi util cititorului dilematic de azi să vadă cum gîndeau acest subiect, acum aproape 30 de ani, stîrniți de revista noastră, trei intelectuali români majori: Ștefan Augustin Doinaș, Livius Ciocârlie și Ion Vianu.
E cool să postești jpeg
Un examen de conștiință
MeToo poate însemna mai mult decît mediatizare, scandal, procese: poate fi un real examen de conștiință.
p 10 sus Alyssa Milano WC jpg
MeToo, scurt istoric
Incriminarea hărțuirii sexuale nu a început cu mișcarea MeToo, iar cazul Weinstein nu a fost primul.
p 11 jpg jpg
De ce stîrnește abuzul sexual atîtea reacții contradictorii?
Reacția la trauma sexuală este una socială, cu rădăcini și ramificații profunde.
p,12 jpg
#MeToo, din nou. Tot despre putere, recunoaștere, dar și hermeneutică
Încercările de delegitimare a mișcării #MeToo înseamnă și o lipsă de recunoaștere a victimelor abuzurilor sexuale și conferă putere abuzatorilor.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.