Fețe-fețe ale răutății

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Cred că răutatea are o grămadă de fețe, ceea ce o face, deseori, greu de identificat. Sau ușor de confundat.

Aș zice, de exemplu, că discriminarea e o formă de răutate. Și sînt cifre care arată, de ani de zile, că nu vrem să avem un vecin rom sau homosexual. Veți spune că aici e vorba de mentalitate sau de lipsă de educație. Dar poate că de aici pînă la mici sau mari răutăți nu e o distanță prea mare.

Și bullying-ul, oare, nu e tot o formă de răutate, conștientizată sau nu?

De fapt, mă gîndesc că răutatea e rareori conștientizată. Iar aici e o altă nuanță.

De multe ori, cel care este perceput ca fiind rău „se distrează” făcînd gesturi sau spunînd vorbe care rănesc. Iar dacă-i atragi atenția spune „nevinovat”, chiar rîzînd, că el glumește, nicidecum nu vrea să facă rău. Și va continua, de cele mai multe ori, să se poarte la fel. Așa e el. Așa se simte el bine. Mai ales că, deseori, se găsesc în jurul lui oameni care chiar rîd, ca la o glumă, de comportamentul lui și îl încurajează.

Iar aici poate că nu e vina celui care rănește cu mici „răutăți”, ci a celui care se simte rănit. Suferim prea ușor? Interpretăm prea serios o glumă sau o observație? O luăm personal, mai mult decît ar trebui?

Cine greșește: „glumețul” sau „victima”?

Problema e, poate, atunci cînd comportamentul de genul acesta se repetă.

Iată o scenă banală, văzută recent, într-un reality show, la televizor: un tînăr este ținta întrebărilor celorlalți din grup. „De ce nu recunoști că îți place Maria?”, „Dar în seara aia de ce te-ai dus după ea?”, „Am văzut cu toții cum o priveai! Hai, recunoaște!”

Băiatul se simte atacat și avea să se confeseze mai tîrziu, plîngînd: „Au fost foarte răi cu mine. Nu am mai văzut atîta răutate!”.

Bîrfa este, poate, tot o formă de răutate.

Cred că și tendințele unora de a face mereu observații, de a reproșa lucruri, de a face pe deștepții pot fi resimțite, deseori, ca răutăți.

Am întrebat cîteva prietene cum percep ele răutatea. Cînd și cum?

Ei bine, cele mai multe au identificat răutatea la serviciu. Aproape în fiecare colectiv există cel puțin un coleg care face răutăți sau care este perceput ca fiind rău.

Așa că, uneori, răutatea ajunge să se banalizeze, regăsindu-se în gesturi mici sau în observații aparent nevinovate, fiind confundată și resimțită ca atare.

E, însă, un pericol în plus în toată povestea asta: ca nu cumva cel care este sau crede că este ținta „răutăților” să devină el însuși „rău”. Și se întîmplă frecvent, după principiul că trebuie să răspunzi cu aceeași monedă, nu? – altfel pici de fraier. Eu cred că teoria asta nu rezolvă problemele, ba chiar le amplifică.

Dar tot mai des, în lumea în care trăim, oamenii cred că dacă sînt buni sînt proști. Că dacă sînt buni nici măcar nu au succes în viață, vor fi luați de fraieri și vor pica mereu pe locul doi.

O cunoștință mi-a povestit recent problemele pe care, după pandemie, copilul lui, elev în primele clase, le-a avut odată cu întoarcerea fizică, la școală. Era ținta răutăților celorlalți: de la felul în care se îmbracă la felul în care arată. Totul culminînd cu vătămări fizice. La școală, după sesizările părinților, nimeni nu a luat nici o măsură. „Sînt copii, se mai întîmplă!”, a spus învățătoarea.

Însă puștiul a avut nevoie de terapie. A mers la psiholog o vreme. Apoi a început să-și plătească singur toate polițele: dacă se mai lua cineva de el, riposta. Uneori și fizic. Iar asta îi dădea o satisfacție enormă. Era bucuros să-i bată și el pe cei care-l băteau. Povestea continuă.

Iar exemplele de răutate văzute în jur pot continua și ele.

Ura, dușmănia sînt, de asemenea, forme, dar și surse ale răutății. La fel și nedreptatea, invidia. Ba chiar sinceritatea poate fi percepută sau chiar este uneori răutate sau pretext pentru răutate. Doar adevărul doare, nu-i așa? Mai ales cînd e spus ostentativ. „Ești grasă! Ce să ne mai ascundem după deget? Ăsta e adevărul! Uită-te la tine cum arăți!”

Dar, privind la toți „răii” din jurul nostru, cred că ar trebui să ni se facă milă de ei. Să-i compătimim.

Sînt răi pentru că, de cele mai multe ori, sînt slabi și răutatea îi face să se simtă puternici. Sînt răi pentru că se tem și răutatea îi face să se simtă curajoși. Și, nu în ultimul rînd, sînt răi pentru că sînt proști, iar răutatea îi face să se simtă deștepți.

Liliana Nicolae este jurnalistă.

Viețile netrăite jpeg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează.
p 10 jpg
Muze. Gemüse*
La sat e important ce ai, unde ai, cît ai, de unde ai. Prezența ta este vizibilă celorlalți, iar întrebări care sînt mai mult decît evitate la oraș devin aici punctele principale în funcție de care ești privit.
foto  Daniel Mihăilescu jpg
„O grădină cu deschidere la mare și ocean” – interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Grădina de la țară a bunicilor Ana și Nicolae, magică. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfumați, după care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
„Începutul a fost nevoia de evadare în afara cotidianului urban” – interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului „Ierburi uitate”
„Ierburi uitate. Noua bucătărie veche”, apărută toamna trecută la Editura Nemira, este o încununare, după o decadă, a muncii mele de cercetare și experimentări culinare, una dintre manifestările fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O grădină ca o viață. De la ghivecele studențești cu violete de Parma și cactuși la grădina apocalipsei și cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Dmitri Nabokov's garden in Montreux jpg
„Să nu uităm că toate formele sînt în natură” – interviu cu artista vizuală Chantal QUÉHEN
Grădina face parte dintr-o construcție, o compoziție ca un tablou. Monet a excelat în asta la Giverny. Poate că asta m-a adus la peisaj, dar imaginația mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascinația lucrurilor mici
Într-o notă similară, îmi place să folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urmări viața dincolo de ceea ce vedem în grabă.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinată, ca pe o mare vrăjitoare, și eram convinsă că și ele o înțelegeau.
p 21 jpg
„Sălbăticia devine un vis de intimitate, siguranță, control și libertate” interviu cu Oana Paula POPA, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“
Micuții care astăzi stau să ne asculte poveștile cu animale sperăm să se transforme în adulți responsabili, în sufletele cărora au fost sădite, de la vîrste fragede, semințe din care vor rodi respect și dragoste pentru natură.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.