Fețe-fețe ale răutății

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Cred că răutatea are o grămadă de fețe, ceea ce o face, deseori, greu de identificat. Sau ușor de confundat.

Aș zice, de exemplu, că discriminarea e o formă de răutate. Și sînt cifre care arată, de ani de zile, că nu vrem să avem un vecin rom sau homosexual. Veți spune că aici e vorba de mentalitate sau de lipsă de educație. Dar poate că de aici pînă la mici sau mari răutăți nu e o distanță prea mare.

Și bullying-ul, oare, nu e tot o formă de răutate, conștientizată sau nu?

De fapt, mă gîndesc că răutatea e rareori conștientizată. Iar aici e o altă nuanță.

De multe ori, cel care este perceput ca fiind rău „se distrează” făcînd gesturi sau spunînd vorbe care rănesc. Iar dacă-i atragi atenția spune „nevinovat”, chiar rîzînd, că el glumește, nicidecum nu vrea să facă rău. Și va continua, de cele mai multe ori, să se poarte la fel. Așa e el. Așa se simte el bine. Mai ales că, deseori, se găsesc în jurul lui oameni care chiar rîd, ca la o glumă, de comportamentul lui și îl încurajează.

Iar aici poate că nu e vina celui care rănește cu mici „răutăți”, ci a celui care se simte rănit. Suferim prea ușor? Interpretăm prea serios o glumă sau o observație? O luăm personal, mai mult decît ar trebui?

Cine greșește: „glumețul” sau „victima”?

Problema e, poate, atunci cînd comportamentul de genul acesta se repetă.

Iată o scenă banală, văzută recent, într-un reality show, la televizor: un tînăr este ținta întrebărilor celorlalți din grup. „De ce nu recunoști că îți place Maria?”, „Dar în seara aia de ce te-ai dus după ea?”, „Am văzut cu toții cum o priveai! Hai, recunoaște!”

Băiatul se simte atacat și avea să se confeseze mai tîrziu, plîngînd: „Au fost foarte răi cu mine. Nu am mai văzut atîta răutate!”.

Bîrfa este, poate, tot o formă de răutate.

Cred că și tendințele unora de a face mereu observații, de a reproșa lucruri, de a face pe deștepții pot fi resimțite, deseori, ca răutăți.

Am întrebat cîteva prietene cum percep ele răutatea. Cînd și cum?

Ei bine, cele mai multe au identificat răutatea la serviciu. Aproape în fiecare colectiv există cel puțin un coleg care face răutăți sau care este perceput ca fiind rău.

Așa că, uneori, răutatea ajunge să se banalizeze, regăsindu-se în gesturi mici sau în observații aparent nevinovate, fiind confundată și resimțită ca atare.

E, însă, un pericol în plus în toată povestea asta: ca nu cumva cel care este sau crede că este ținta „răutăților” să devină el însuși „rău”. Și se întîmplă frecvent, după principiul că trebuie să răspunzi cu aceeași monedă, nu? – altfel pici de fraier. Eu cred că teoria asta nu rezolvă problemele, ba chiar le amplifică.

Dar tot mai des, în lumea în care trăim, oamenii cred că dacă sînt buni sînt proști. Că dacă sînt buni nici măcar nu au succes în viață, vor fi luați de fraieri și vor pica mereu pe locul doi.

O cunoștință mi-a povestit recent problemele pe care, după pandemie, copilul lui, elev în primele clase, le-a avut odată cu întoarcerea fizică, la școală. Era ținta răutăților celorlalți: de la felul în care se îmbracă la felul în care arată. Totul culminînd cu vătămări fizice. La școală, după sesizările părinților, nimeni nu a luat nici o măsură. „Sînt copii, se mai întîmplă!”, a spus învățătoarea.

Însă puștiul a avut nevoie de terapie. A mers la psiholog o vreme. Apoi a început să-și plătească singur toate polițele: dacă se mai lua cineva de el, riposta. Uneori și fizic. Iar asta îi dădea o satisfacție enormă. Era bucuros să-i bată și el pe cei care-l băteau. Povestea continuă.

Iar exemplele de răutate văzute în jur pot continua și ele.

Ura, dușmănia sînt, de asemenea, forme, dar și surse ale răutății. La fel și nedreptatea, invidia. Ba chiar sinceritatea poate fi percepută sau chiar este uneori răutate sau pretext pentru răutate. Doar adevărul doare, nu-i așa? Mai ales cînd e spus ostentativ. „Ești grasă! Ce să ne mai ascundem după deget? Ăsta e adevărul! Uită-te la tine cum arăți!”

Dar, privind la toți „răii” din jurul nostru, cred că ar trebui să ni se facă milă de ei. Să-i compătimim.

Sînt răi pentru că, de cele mai multe ori, sînt slabi și răutatea îi face să se simtă puternici. Sînt răi pentru că se tem și răutatea îi face să se simtă curajoși. Și, nu în ultimul rînd, sînt răi pentru că sînt proști, iar răutatea îi face să se simtă deștepți.

Liliana Nicolae este jurnalistă.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Digital Forum Series DRIF VII   Vizual Education and Digital Skills jpg
Educația în era inteligenței artificiale. Digital International Series revine la București cu sprijinul Ministerului Educației
Inteligența artificială, alfabetizarea digitală și lupta cu dezinformarea sunt temele centrale ale unui eveniment de nivel înalt organizat la București de Smart Everything Everywhere, cu sprijinul Ministerului Educației și al unor ambasade.
Foto Tazz   Wolt general png
Finlandezii care au cumpărat Tazz încep să opereze în România. Ce produse vor livra
Wolt, compania care a cumpărat aplicația Tazz, intră oficial pe piața din România, din luna mai și va opera în 35 de orașe din țară, a informat joi operatorul, precizând și ce produse va livra.
Vincent Nichols, liderul Bisericii Romano-Catolice  din Marea Britanie şi Wales
Un cardinal vorbește despre partea întunecată a alegerii noului papă. „Conclavul este intimidant”
Liderul bisericii romano-catolice din Anglia și Țara Galilor a declarat că în mod sigur nu va fi următorul pontif, dar așteaptă cu nerăbdare datoria „intimidantă” de a alege succesorul Papei Francisc.
iulia vantur colaj instagram jpg
Iulia Vântur, dezvăluiri neștiute despre viața în India. Ce dor o macină cel mai mult: „Mi-e dor de prima dragoste....”
Iulia Vântur a vorbit cu sinceritate despre viața ei în India. Deși simte că acolo a devenit „acasă”, vedeta încă duce dorul de România. În plus, chiar dacă are o carieră de succes peste granițe, aceasta recunoaște că îi lipsește „prima dragoste”, televiziunea și i-ar plăcea să vină mai des în țară.
alegeri putin foto eu vs disinfo png
Ce alegem într-o lume întoarsă pe dos?
Într-o perioadă a secolului XXI în care lumea în general parcă a luat-o razna, cu tot mai multe tulburări, conflicte și confruntări între națiuni, între state, între interese divergente.
autobuz fara sofer iasi jpg
Un autobuz turcesc interzis prin lege, prezent într-un mare oraș al României
Este un model de ultimă generație, prezentat pentru prima dată în România.
Papa Francisc foto Getty Images jpg
„Francesco, ce jucător”! Omagiul emoționant adus Papei de către Federația Argentiniană de Fotbal
Papa Francisc a decedat luni, la ora locală 7.35, la vârsta de 88 de ani.
turisti calatori tren litoral jpeg
CFR Călători suplimentează trenurile spre litoral pentru minivacanţa de 1 Mai
CFR Călători anunţă că în perioada 25/26 aprilie – 4/5 mai 2025 va suplimenta trenurile spre litoral, cu ocazia minivacanţei de 1 Mai. În perioda respectivă vor fi legături spre Constanţa şi staţiuni, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Suceava, Iaşi, Buzău, Oradea.
Cristi Chivu (Facebook) jpg
Cristi Chivu, reușită uriașă în Serie A: Parma a învins Juventus
Gruparea antrenorului român are speranțe să rămână în primul eșalon.