Fețe ale mîndriei

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

„Sînt o persoană orgolioasă!”, declară mulți, ca un fel de explicație, apărare sau scuză pentru ce fac, ce cred, cum se comportă în lume. Ca și cînd a fi orgolios este o calitate, una care să le aducă mulțumire, demnitate, încredere în ei înșiși. Dar, de fapt, aceasta este mîndria. Orgoliul e, mai degrabă, dacă ar fi să ne luăm după definiția clasică, o părere foarte bună despre valoarea proprie, dar exagerată, nejustificată. Ambiția neîntemeiată și dorința de a face impresie înseamnă, într-un cuvînt, vanitate, iar cînd atitudinea devine disprețuitoare, înfumurată, vorbim despre trufie.

Granițele între toți acești termeni seamănă mai mult cu niște sfori mișcătoare pe care ne străduim să ne ținem echilibrul. Am încercat, alături de colaboratorii Dosarului de față, să aflăm cînd este mîndria benefică pentru sine și pentru cei din jur și cînd se transformă într-un instrument de a-ți arăta superioritatea și devine dăunătoare. Cum ajunge omul să îmbrace hainele aroganței, cîtă greutate mai are mîndria națională și care ar putea fi opusul mîndriei toxice – modestia? smerenia? umilitatea? blîndețea?

Am aflat, între altele, că vanitatea, orgoliul și trufia nu fac decît să protejeze artificial, ca o armură, în fața unui sentiment extrem de puternic: rușinea patologică. Că senzațiile de inadecvare, incompetență și eșec țin tot de rușine, macină în interior și ies la suprafață sub forma devalorizării celor din jur, a bagatelizării muncii sau ajutorului altei persoane. Că, deși creștinismul consideră orgoliul un păcat, în antiteză cu care propovăduiește smerenia, ridicînd-o pe aceasta din urmă la rangul de virtute supremă, el poate alimenta, în acest mod, un alt fel de orgoliu: pe cel al smereniei înseși. Că, așa cum orgoliul este versiunea patologică a mîndriei, moralismul este forma denaturată a moralei și că între cele două, orgoliu și moralism, există o corelație. Că puterea ego-ului – vanitate, orgoliu, trufie – este un motiv narativ universal, care a stat la baza construcției multor povești și personaje cinematografice. Că nu ai de ce să fii mîndru (sau ruşinat) de o calitate pe care n-ai obţinut-o prin merit, dar nici pentru că aparții unei categorii atît de largi (cum ar fi un neam întreg) încît ea conţine, inevitabil, și elemente contradictorii. Prin urmare, după cum bine remarcă Andrei Pleșu, „mîndria de a fi român e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins”.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.