Fețe ale mîndriei

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

„Sînt o persoană orgolioasă!”, declară mulți, ca un fel de explicație, apărare sau scuză pentru ce fac, ce cred, cum se comportă în lume. Ca și cînd a fi orgolios este o calitate, una care să le aducă mulțumire, demnitate, încredere în ei înșiși. Dar, de fapt, aceasta este mîndria. Orgoliul e, mai degrabă, dacă ar fi să ne luăm după definiția clasică, o părere foarte bună despre valoarea proprie, dar exagerată, nejustificată. Ambiția neîntemeiată și dorința de a face impresie înseamnă, într-un cuvînt, vanitate, iar cînd atitudinea devine disprețuitoare, înfumurată, vorbim despre trufie.

Granițele între toți acești termeni seamănă mai mult cu niște sfori mișcătoare pe care ne străduim să ne ținem echilibrul. Am încercat, alături de colaboratorii Dosarului de față, să aflăm cînd este mîndria benefică pentru sine și pentru cei din jur și cînd se transformă într-un instrument de a-ți arăta superioritatea și devine dăunătoare. Cum ajunge omul să îmbrace hainele aroganței, cîtă greutate mai are mîndria națională și care ar putea fi opusul mîndriei toxice – modestia? smerenia? umilitatea? blîndețea?

Am aflat, între altele, că vanitatea, orgoliul și trufia nu fac decît să protejeze artificial, ca o armură, în fața unui sentiment extrem de puternic: rușinea patologică. Că senzațiile de inadecvare, incompetență și eșec țin tot de rușine, macină în interior și ies la suprafață sub forma devalorizării celor din jur, a bagatelizării muncii sau ajutorului altei persoane. Că, deși creștinismul consideră orgoliul un păcat, în antiteză cu care propovăduiește smerenia, ridicînd-o pe aceasta din urmă la rangul de virtute supremă, el poate alimenta, în acest mod, un alt fel de orgoliu: pe cel al smereniei înseși. Că, așa cum orgoliul este versiunea patologică a mîndriei, moralismul este forma denaturată a moralei și că între cele două, orgoliu și moralism, există o corelație. Că puterea ego-ului – vanitate, orgoliu, trufie – este un motiv narativ universal, care a stat la baza construcției multor povești și personaje cinematografice. Că nu ai de ce să fii mîndru (sau ruşinat) de o calitate pe care n-ai obţinut-o prin merit, dar nici pentru că aparții unei categorii atît de largi (cum ar fi un neam întreg) încît ea conţine, inevitabil, și elemente contradictorii. Prin urmare, după cum bine remarcă Andrei Pleșu, „mîndria de a fi român e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins”.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

proteste serbia  foto kreni promeni via x jpg jpeg
Anchetă a serviciilor ruse în Serbia. FSB investighează utilizarea unei arme sonice împotriva protestatarilor
Experți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au ajuns în Serbia pentru a investiga utilizarea unei arme sonice împotriva manifestanților de la Belgrad, a anunțat sâmbătă președintele sârb, care a respins acuzațiile drept „minciuni” și a cerut o anchetă amănunțită.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
Furtună la Casa Albă: Trump se declară furios pe Putin și amenință cu sancțiuni petroliere „infernale”, dacă nu oprește războiul din Ucraina
Președintele american Donald Trump și-a schimbat brusc tonul față de Rusia și l-a criticat dur pe Putin. El amenință că va impune taxe suplimentare asupra petrolului rusesc, dacă Moscova continuă să blocheze încheierea războiului cu Ucraina.
manuela harabor vlad 2 jpeg
„Cel mai bun prieten al meu”. De ce a divorțat, de fapt, Manuela Hărăbor de soţul miliardar, Soli Shaltiel
Manuela Hărăbor, cunoscută mai ales pentru rolul Simina, pe care l-a interpretat în filmul „Pădureanca” (1987), a divorțat în urmă cu 13 ani de Soli Shaltiel, un om de afaceri foarte bogat, de origine israeliană, cu care a fost căsătorită timp de 17 ani. Anul trecut, invitată în podcast-ul „Avangard
Donald Trump Groenlanda, foto X jpg
Va accepta Europa preluarea în forţă a Groenlandei, de către Trump, fără reacţii semnificative?
Ultima declaraţie a lui Trump, referitoare la Groenlanda, ne arată că nu există vreo deosebire între el şi Putin
Exercitiile Zapad-2021 FOTO EPA-EFE
Țările baltice se tem că o încetare a focului în Ucraina ar spori riscurile pentru securitatea lor
Țările baltice sunt îngrijorate că o posibilă încetare a focului în Ucraina ar putea amplifica considerabil amenințările de securitate la adresa lor, deoarece ar oferi Moscovei timp să își refacă stocurile de arme și să realoce trupele, scrie Financial Times.
nave americane
Document exploziv al Pentagonului: America se teme de China, iar Rusia e lăsată pe mâinile Europei
Un document secret al Pentagonului, trimis de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, stabilește noile priorități ale armatei americane, conform căruia China este considerată principala amenințare.
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Jaf de un milion de euro. Doi bărbați din Suceava au fost reținuți după ce au încercat să fugă din țară cu banii
Doi bărbați din Rădăuți au fost reținuți după ce ar fi furat peste un milion de euro dintr-o locuință din Milișăuți. Deși au încercat să își ascundă urmele, polițiștii i-au prins când încercau să fugă din țară.
horoscop 4 august jpg
Horoscop 31 martie. Racii trebuie să fie deschiși la oportunități și schimbări, Fecioarele au de luat o decizie importantă
Fiecare zi vine cu noi oportunități și provocări, iar astrele ne pot ghida pentru a lua cele mai bune decizii.
Tocanita de vita cu cartofi  Sursa foto shutterstock 2033198222 jpg
Mâncarea gătită vă poate feri de îngrășare. Medic: putem controla cantitatea de grăsime, zahăr, calorii și e mai bogată în apă
Gătitul în casă vă poate feri de îngrășare doar din simplul motiv că știm ce punem în cratiță și putem controla cantitatea de grăsime, zahăr și calorii, susține nutriționistul Mihaela Bilic.