Femei şi schimbări

Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Femei şi schimbări jpeg

De-a lungul timpului, Dilema, veche sau nu, a tot făcut Dosare despre femei. Unele, radiografii pur și simplu, altele militante, altele mai poetice. Am avut, cîndva, chiar și o temă despre bărbați…

Dar, mai ales în ultimii ani, în domeniul feminin și feminist lucrurile au evoluat și evoluează vizibil. Chiar dacă statisticile privind realizarea profesională a femeilor și rolul lor în familie nu sînt încă (?) îmbucurătoare, totuși, față de perioada comunistă, chiar și față de anii ’90, chiar 2000, mentalitățile s-au schimbat.

O cititoare ne trimite, pentru ediția online, un articol de­spre femeile care ies singure în oraș și privirile „ucigătoare“ ale celor din jur. Țin minte că am scris și eu un asemenea articol prin ’90 și ceva. Acum, însă, cred că ochiul lumii nu mai e chiar atît de ostil și că prejudecățile s-au mai rarefiat.

Sînt multe femei singure, di­vor­țate, care își cresc copiii cum pot și nimeni nu le arată cu degetul. Sînt destule alte reprezentante ale sexului cîndva zis slab care au afaceri proprii ori ocupă funcții de răspundere în companii. Sînt femei care au decis să aibă drept partenere alte femei și-și văd înainte de viață.

E adevărat, toate aceste schimbări nu au pătruns destul în mediile defavorizate, din păcate mai multe decît cele urbane și cu studii superioare. Dar femeile de acolo, dacă se informează, aflăm din articolul Dianei Neaga, au posibilitatea să se protejeze: și împotriva violenței domestice, și împotriva celei sexuale în general. Iar fetele pe cale să devină femei vor avea ocazia să învețe despre meandrele acestei chestiuni în orelele de educație sexuală, care, sper, vor fi introduse în școli.

Da, e adevărat, la nivel de nu­anțe, după cum citim în articolul Irinei Costache, multe nu s-au schimbat. Femeia își asumă în continuare mult mai multe decît bărbatul și se raportează (ori ceilalți o presează să se raporteze) mai curînd la împlinirile familiale decît la cele profesionale.

Dar poate că unele dintre aceste chestiuni țin și de identitatea feminină, de „misterul feminin“ despre care vorbește Silvia Chițimia. Nu toate atribuțiile considerate mai curînd feminine, de genul empatie, grijă, chiar sacrificiu, sînt ceva negativ, ci dimpotrivă. Totul e ca noi, femeile, să ajungem la ele de bunăvoie, nu pentru că ni le-a impus cineva, ci pentru că așa vrem și așa am ales. Pe fondul egalității reale de șanse pe care ne-o dorim.  Pentru că și Scriptura spune că sîntem complementare cu bărbatul, și nu inferioare lui (doar că interpretările tind să se simplifice, cum citim în articolul Ancăi Manolescu).

Dosarul de față încearcă să surprindă cîte ceva din acest amalgam. (Iaromira Popovici)

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

prabusire bursa
Vin vremuri grele pentru cei „7 Magnifici”: doar Microsoft a înregistrat o creștere de numai 0,93%
Dintre cei “7 Magnifici” - Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Google, Meta și Nvidia - de la începutul anului, doar Microsoft înregistrează o performanță pozitivă a acțiunilor, de +0,93%, cea mai mare scădere fiind înregistrată de Tesla (-31%).
Inteligenta artificiala - holograma - robot - discutie FOTO Shutterstock
Companiile se plâng de lipsa de experiență a noilor angajați, dar atribuie AI posturile de începători
Două treimi (66%) dintre reprezentanții companiilor la nivel global spun că angajații recrutați recent sunt insuficient pregătiți pentru rolurile pe care le ocupă, iar lipsa de experiență este principala cauză a eșecului.
1 ileana sararoiu jpeg
Modul tragic în care s-a stins Ileana Sărăroiu, prima soție a lui Mircea Câmpeanu. De ce s-a spus că a fost îngropată de vie?
Ileana Sărăroiu a fost una dintre cele mai iubite și respectate interprete de muzică populară. A trăit o viață frumoasă alături de Mircea Câmpeanu, însă s-a stins din viață la nici 43 de ani. Acel episod a fost unul destul de comentat și chiar au apărut zvonuri cum că ar fi fost înmormântată de vie.
google 485611 1280 jpg
Google a apărut dintr-o greșeală de scriere. Cum trebuia să se numească și ce semnificație avea cuvântul
Motorul de căutare popular, cunoscut pentru modul în care a transformat internetul, este folosit de miliarde de oameni din întreaga lume încă de la lansarea sa, în 1998, însă puțini știu că numele Google a apărut dintr-o greșeală de scriere.
mario turist italian bucuresti foto youtube jpg
Bucureștiul l-a impresionat pe un turist italian: „E cea mai subestimată capitală a Europei”
Un vlogger italian pasionat de călătorii în toată Europa a stat mai multe zile în București, mergând inclusiv în zonele aflate departe de centrul Capitalei și fiind foarte încântat de tot ce a văzut pe parcursul sejurului său.
zodii norocoase jpg
Cele 3 zodii care aduc noroc celor din jur. Este o binecuvântare să le ai în viața ta
Unii oameni par să fie înzestrați cu o energie aparte: prezența lor luminează încăperea, gândurile lor inspiră și, cumva, viața celor din jur devine mai bună când ei sunt prin preajmă.
negociere banca clienti csalb
Credite ipotecare: Care sunt cele mai bune oferte și când merită făcută refinanțarea
Soldul total al creditelor ipotecare acordate populației a crescut cu 7,5% în martie anul acesta față de aceeași lună din 2024, potrivit datelor BNR. Anul trecut, peste 540.000 de români aveau credite ipotecare, iar numărul lor se majorează constant.
Plajă Neptun - Olimp FOTO Shutterstock
Proiectul celui mai mare parc de distracții din România, în stand-by. Care e motivul
Familia Movileanu, care controlează mai multe complexuri hoteliere din stațiunea Venus, vrea să construiască la Neptun cel mai mare parc de distracții de pe litoralul românesc. Deocamdată însă, din cauza volatilității economice din România, proiectul a fost oprit.
ue romania FOTO Shutterstock
De ce avem nevoie de UE? Un politolog explică pe înțelesul tuturor: „E adevărat că România nu prea vorbește, dar asta nu e vina Europei”
România s-a schimbat enorm în ultimii ani, mai ales de când a intrat în Uniunea Europeană, iar banii și sprijinul de la Bruxelles a contat și contează enorm. Tocmai din acest motiv, ar fi esențial ca România să continue acest curs, explică politiogul Andrei Tiut, care vine cu argumente