Fea şi Facebook - povestea unui căţel pierdut şi regăsit

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Fea şi Facebook   povestea unui căţel pierdut şi regăsit jpeg

O cheamă Fea, are trei ani şi 42 de kilograme. Este frumoasă, foarte prietenoasă, lipicioasă chiar. Uneori are privirea unui copil care nu ştie ce să creadă despre ceea ce vede, iar alteori se face că nu aude. În special cînd ceea ce îi spun nu-i convine. De cîteva luni a dobîndit şi o prietenă, Tina, pe care a acceptat-o pe deplin, permiţîndu-i să mănînce din acelaşi castron.

În urmă cu două-trei săptămîni a plecat de-acasă, pare-se, să-şi caute jumătatea. Mi-am dat seama abia spre seară. Vecina de vizavi a văzut-o pe stradă. Dintr-un motiv care-mi scapă, nu a luat-o de zgardă să o aducă în curte. Primul drum l-am făcut la un cabinet veterinar din apropiere ca să cumpăr o lesă. Doctorul mă întreabă: „Ce fel de lesă căutaţi?“. „Pentru un ciobănesc carpatin care a dispărut de acasă“, soseşte răspunsul meu, deşi habar nu aveam ce fel de lesă caut. Seria întrebărilor a continuat: „E fetiţă, are zgardă roşie?“, „Da, da“. Tocmai ce trecuse pe acolo un domn care găsise un cîine ce părea să fie Fea. Nu lăsase nici un număr de telefon. Las eu numărul şi îl iau pe al medicului. Primesc indicii în ce zonă să-i caut. Orbecăi cu maşina, cu avaria pusă, pe străduţe întunecate, încercînd să ţin sub observaţie simultan ambele trotuare. Nimic. A doua zi dis-de-dimineaţă eram în parc la intrarea principală, cu gîndul că va veni cu ea acolo. După o lungă plimbare şi scrutarea oricărui bărbat cu patruped alături, las numărul de telefon gardienilor, după ce îi pun în temă cu ce caut. Merg din nou la cabinetul veterinar. Aflu că domnul pe care îl caut este prezentator într-o televiziune, dar nimeni nu poate spune ce fel de emisiune face. Dau de ştire unei prietene care lucrează în televiziunea respectivă, o rog să afle cine stă în cartier. Nici un rezultat. Se pare că acesta a mai fost la un alt cabinet din apropiere. Dau fuga şi acolo, doar-doar... Nici aici nu lăsase date de contact, mai mult – ar fi spus că, dacă nu-i găseşte stăpînul, o lasă în parc. Gonesc spre casă, o iau pe Tina şi plec cu ea în parc cu ideea că au ei, cîinii, instincte bune. Tina m-a plimbat haotic prin toate tufişurile, pînă cînd am obosit şi am renunţat. Între timp am mai vorbit la telefon cu prietena din televiziune, încercînd să-i spun ce nu ştiam. Cum arată omul pe care-l caut. Percepţia e subiectivă: la un cabinet mi se vorbise despre un bărbat în jur de 30 de ani, grizonant, la celălalt – tot grizonant era, dar avea în jur de 40-45 de ani şi, în plus, barbă. 

Zăpăcită de umblat prin parc, implic şi copiii în acţiune. Fiul cel mare face un poster cu Fea şi numărul de telefon, iar cel mic porneşte prin cartier să-l lipească în diferite puncte strategice. Tot cel mare primeşte sarcina să caute pe Facebook, fiindcă omul promisese că o să posteze un anunţ. Pe Facebook au mai căutat şi alţi prieteni mai orientaţi în spaţiul virtual decît mine. După 24 de ore, nici unul nu găsise nimic. Seara, dau o nouă tură pe la cabinetele veterinare şi aflu, în sfîrşit, că cel pe care-l caut face o emisiune de divertisment. Nici această informaţie nu m-a dus prea departe. 

La runda de dimineaţă pe la aceleaşi cabinete sînt îndemnată să o caut pe doamna D. N., care are o căţeluşă şchioapă, Saşa. Dînsa l-a îndrumat pe misteriosul domn la cabinet. S-ar putea să-l cunoască. Unde să o caut? În parc sau, mai bine, la dînsa acasă. Unde stă? Dincolo de Mega Image, la unul dintre blocurile acelea... Posibil la etajul V. Nu sînt foarte entuziastă să pornesc brambura după doamna în cauză, dar într-un moment de claritate îmi amintesc că o doamnă cu acelaşi prenume stătea în casa în care locuiesc şi ştiu că acum stă într-unul dintre blocurile acelea... Sun agentul imobiliar, aflu numărul de telefon, o sun şi… nu este ea. Dar povestesc întîmplarea. După o discuţie ce apucase în mai multe direcţii, aud – „Stai, ştiu cine e, dar nu ştiu unde locuieşte, pe aici pe undeva, dar mîine dimineaţă merg în piaţă şi vorbesc cu A. care vinde legume şi poate ştie; de cunoscut, sigur o cunoaşte“. Mulţumesc, fără prea multă speranţă totuşi. Mai fac o tură pe jos prin cartier, mă uit prin curţile oamenilor. Ajung acasă şi, cum nu aveam stare, îmi fac cont pe Facebook, dar nu trec de primul click: Caută-ţi prietenii. Mă enervez, îl dau naibii de spaţiu virtual şi încerc să-mi văd de treabă. După-amiază reuşesc să mă urnesc la cumpărături pentru Paşti, să nu mănînce ai mei doar salată după Înviere. 

Şi... îmi sună telefonul. O domnişoară mă întreabă „Aveţi cîine?“, „Am“. „L-aţi pierdut?“, „Da“. „L-aţi găsit?“, „Nu“. A văzut posterul lipit pe stradă, a găsit apoi un anunţ pe Facebook, a făcut legătura între ele, i-a trimis omului mesaj cu numărul meu de telefon. Îmi spune numele lui, faptul că a găsit anunţul pe un site al unei asociaţii de protecţia animalelor care-l preluase de pe pagina acestuia. Îi mulţumesc. Închid. Uit pentru ce am plecat la piaţă. Îmi sun prietena, îi spun numele omului, intră şi ea pe Facebook, şi spune – „Nu lucrează la noi, e actor“. Mă reculeg, cumpăr ce-am de cumpărat. Mă grăbesc spre casă. Search pe Google. Sun o altă prietenă, o rog să-mi dea numărul de telefon al unei cunoştinţe, regizor... Îl sun... Nu-l cunoaşte, dar se interesează. În următoarele cinci minute îmi spune că l-a găsit, îmi dă numărul de telefon şi mă anunţă că Fea nu mai este în Bucureşti. Surpriză, emoţii. Vorbesc cu domnul respectiv şi acesta mă anunţă că a dus-o într-un sat între Bucureşti şi Constanţa. Nu avea unde să o ţină. Dar s-a ataşat de ea, e atît de frumoasă şi grozavă! Îmi dă indicaţii cum să ajung în satul cu pricina şi numărul de telefon al celui unde se află. Mai dau un telefon şi, spre bucuria mea, aud că cel ce o găzduise s-ar putea să facă a două zi un drum la Bucureşti fiindcă i s-a stricat maşina de tuns iarbă. Ceea ce s-a şi întîmplat. A doua zi a adus-o acasă.

The end

Miruna Ţecheră este psihoterapeut. 

Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.
p 11 J  Habermas WC jpg
Între think-tank și Denk-Panzer: intelectualul german
Sincronizarea limbajului educațional cu îmbogățirea limbajului specializat este imposibilă.
p 12 sus WC jpg
Turma minților independente
Multe se iartă în America. Mai multe decît în Europa.
p 23 jos jpg
Rusia și cultura ei (neo)imperială sau despre cum se autoîndeplinesc profețiile politice
În realitate, nimeni nu-i pune la colț pe clasicii ruși, fie ei scriitori, compozitori sau poeți.
p 22 jos jpg
Ecou (nu prea) îndepărtat. Intelectualii și puterea la 1996
Ar fi util cititorului dilematic de azi să vadă cum gîndeau acest subiect, acum aproape 30 de ani, stîrniți de revista noastră, trei intelectuali români majori: Ștefan Augustin Doinaș, Livius Ciocârlie și Ion Vianu.
E cool să postești jpeg
Un examen de conștiință
MeToo poate însemna mai mult decît mediatizare, scandal, procese: poate fi un real examen de conștiință.
p 10 sus Alyssa Milano WC jpg
MeToo, scurt istoric
Incriminarea hărțuirii sexuale nu a început cu mișcarea MeToo, iar cazul Weinstein nu a fost primul.
p 11 jpg jpg
De ce stîrnește abuzul sexual atîtea reacții contradictorii?
Reacția la trauma sexuală este una socială, cu rădăcini și ramificații profunde.
p,12 jpg
#MeToo, din nou. Tot despre putere, recunoaștere, dar și hermeneutică
Încercările de delegitimare a mișcării #MeToo înseamnă și o lipsă de recunoaștere a victimelor abuzurilor sexuale și conferă putere abuzatorilor.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.