Făt-Frumos era prost?

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Făt Frumos era prost? jpeg

Prostia e prezentă în diferite forme în mitologia populară românească, începînd chiar cu miturile cosmogonice în care dracul, ambițios din fire, însă nu prea deștept, se ia de multe ori la întrecere cu Dumnezeu, însă nu reușește să cîștige. În principiu, dracul e invidios pe creațiile lui Dumnezeu, se apucă să „creeze” și el, însă tot ce face îi iese prost. De pildă, se apucă să facă o casă, însă nu-i face uși sau ferestre, așa că trebuie să intre în ea pe horn, încearcă să-l atragă pe om în casa lui, însă omului nu-i place, așa că, înciudat, dracul îi dă casa lui Dumnezeu. Acesta îi face uși și ferestre, casa devine astfel un loc plăcut, iar dracul mai că nu crapă de ciudă. Se spune că, la început, Pămîntul a fost neted, iar dracul a fost cel care a făcut munții cei înalți ca să ajungă în cer, la Dumnezeu, și să-L dea jos de pe tronul lui de aur, însă n-a reușit. „Văgăunile tot dracul le-a făcut, căci văzînd că altfel nu-l poate doborî pe Dumnezeu, s-a gîndit, în mintea lui proastă, să scormonească Pămîntul pînă s-a nărui și așa s-ar distruge și creațiile lui Dumnezeu” (Marcel Olinescu – Mitologie românească). Apoi, dracul, invidios că Dumnezeu l-a făcut pe om, a încercat să-și facă și el omul său, însă i-a ieșit o maimuță și așa au apărut maimuțele pe lume. Tot dracul cel nepriceput a zămislit jumătățile de om, doar ca să încurce lumea și să demonstreze că e în stare de ceva. Aceștia erau niște pocitanii, proști de dădeau în gropi și nu erau buni la nici o treabă, aveau cîte șapte mîini și șapte picioare, însă nu știau să le folosească, mai mult se încurcau cu ele și alergau de colo-colo, călare pe niște iepuri șchiopi. Neamul lor s-a stins repede. Deși țăranii români se temeau de draci și îi credeau oarecum isteți sau mai degrabă șmecheri – am zice noi astăzi –, totuși ajunseseră la concluzia că erau ușor de păcălit, un bun exemplu în acest sens e basmul cu Dănilă Prepeleac. Se pare că femeile îi păcăleau cel mai ușor, nu degeaba se spune că femeia e dracul gol. Însă și mai deștepte decît femeile, în general, în relația cu dracii cei proști erau babele, în mod special, există nenumărate povești cu draci păcăliți de babe, așa că se spune din nou că „babele sînt mai draci decît dracii”.

Nici primii oameni pe care i-a făcut Dumnezeu se pare că nu au ieșit prea deștepți. Aceștia se numeau Blajini sau Rohmani și „sînt niște oameni ca noi, românii, dar îs mai mici la făptură și la stat și puțintei la minte, ca și copiii”. Nici la a doua încercare a lui Dumnezeu, oamenii nu au ieșit cum trebuie, au ieșit prea mari și așa au apărut pe lume urieșii. Urieșii nu doar că erau proști, dar mai erau și răi și făceau numai blestemății, așa că Dumnezeu a dat un potop care i-a nimicit pe toți. Oamenii deștepți și pricepuți la toate care trăiesc astăzi pe Pămînt au ieșit abia din a treia încercare, însă și această deșteptăciune e relativă, dacă ne gîndim că la început au fost Adam și Eva (prezenți și ei în miturile creaționiste din mitologia populară românească), și se știe ce s-a întîmplat mai departe.

Și în basmele populare românești întîlnim nemumărate exemple de prostie și nepricepere. Făt-Frumos, eroul arhetipal, „întrupează frumusețea trupească, frumusețea sufletească și vitejia fără seamăn” (Marcel Olinescu), însă nu se spune nimic despre vreo istețime ieșită din comun. De altfel, observăm că el aproape niciodată nu se descurcă de unul singur în misiunile sale și are mereu nevoie de ajutoare și de „consilieri”, dintre care cel mai important e Calul năzdrăvan. Cam din toate basmele reiese că IQ-ul calului e ceva mai mare decît cel al eroului – vorbește cu grai omenesc, îl sfătuiește în diferite situații, în plus are în dotare, în urechea dreaptă, diferite obiecte magice (gresie, pieptene etc.) care îi salvează pielea eroului. Făt-Frumos se mai bazează și pe ajutor din partea reginei albinelor sau a reginei furnicilor, de multe ori greșește drumul sau se rătăcește pe la răscruci unde îi ațin calea diferite zîne deghizate în babe (s-a reținut că babele sînt deștepte, da?) care îi arată calea cea bună, uneori destul de criptic: „Dacă o iei la dreapta te vei căi, dacă o iei la stînga tot te vei căi!”. În plus, la întoarcerea din misiune, Făt-Frumos se lasă de multe ori păcălit de falsul erou, adoarme în locuri nepotrivite și i se fură paloșul (vezi Greuceanu, în paloș stătea toată puterea sa, nu într-o minte ascuțită) sau limbile tăiate ale balaurului din traistă și atunci nu mai poate să-i demonstreze împăratului (roșu sau verde) că el este cel care a îndeplinit misiunea (și tot calul îl scoate și din acest impas). Însă mai prost decît Făt Frumos e zmeul care, deși e mare, e cam nătîng și se lasă ușor păcălit de oameni, e stereotip – fură aceleași domnițe, mănîncă cît șapte și adorme cu capul pe masă, își aruncă mereu de departe buzduganul cînd se întoarce acasă pentru a-și anunța prezența, așa că eroul are timp berechet să se pregătească de bătaie, luptă fără nici o strategie, are doar trei tactici mari și late – „în buzgduane să ne lovim, în săbii să ne tăiem, ori în luptă dreaptă să ne luptăm?”, nu-i de mirare că Făt-Frumos îl bagă în pămînt pînă la gît și îi taie capul. Cea care dă cu adevărat dovadă de istețime, în încercările ei inventive și pline de șiretlicuri de a-și răzbuna fiul și onoarea familiei, este Muma zmeului... să nu uităm, însă, că e femeie și mai e și babă pe deasupra!

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.