Faruk

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
Faruk jpeg

E turc de la Istanbul, un turc frumos, e adevărat, probabil că ar fi făcut furori într-o telenovelă: păr „pana corbului“, ca în baladă, ochi negri, mustăcioară, o transpiraţie „virilă“ pe la tîmple. Cămaşă albă, scrobită. „Bunicul frizer, tata frizer, io frizer!“, ne explică el simplu opţiunea pentru această meserie, apoi le dă indicaţii angajatelor sale, două româncuţe durdulii, dar probabil plăcute privirii (depinde de gusturi), să ne aducă ceaiul. Ne aşezăm pe scaunele îmbrăcate într-o imitaţie de piele, vine şi ceaiul, roşiatic, în pahare mici, ne serveşte cu cîte o ţigară. La televizor, un post turcesc, o emisiune etno, dans tradiţional pe malul Bosforului. Pentru moment uiţi că te afli în Rahova, că la zece metri trece tramvaiul-conservă plin de şuţi, că frizeria, din exterior, arată ca o „bombă“, tencuiala cade, firma abia dacă se vede, dar adevăraţii „cunoscători“ ştiu locul.

„Cîntam ceva?“ Îşi aduce instrumentul, o bahlama, îl cuplează la staţia de amplificare. Începe să cînte, cu ochii închişi, ceva trist, „de suflet“. Angajatele se opresc din tuns clienţi, stau şi ascultă cu oareşce admiraţie, au venit şi cei doi copii ai turcului de la kebab, de vizavi. E spectacol. „Eu învaţam cîntam cînd eram mic… cum se spune? Amator. Pentru mine cîntam, pentru clienţi cîntam!“ Ne place, mai „zice“ una, apoi ne explică cum e cu clienţii: „Dimineaţa, cînd vine la frizerie, e supărare mare! Certam nevastă, la politică, la fotbal şi vedem aşa supărat! Io zicem: stai jos liniştit, bea un ceai, cafea, povesteam, cîntam ceva… şi abia după aia treci la tuns! După tuns, uitam în oglindă, frumos s-a făcut şi atuncea rîde şi e fericire!“

„Filozofia“ lui pare simplă şi uşor de aplicat; ar putea să o probeze, la o scală mai mică, desigur, şi vînzătoarele de la mezeluri-brînzeturi, funcţionarii de la Primărie etc. Interesant este faptul că, la frizeria lui Faruk, tarifele nu sînt fixe, ci diferă în funcţie de client. Pentru Faruk, toţi banii înseamnă, mai mult sau mai puţin, „bacşiş“. Dacă „îi place de mutra ta“, eşti receptiv la muzică şi „supărarea“ ta matinală îl impresio­nează, te tunde aproape gratis. Dacă „fericirea“ de final e prea evidentă, probabil că îţi cere mai mulţi bani. De altfel, majoritatea clienţilor lui Faruk fac parte din „comunitate“, iar frizeria e un loc de întîlnire şi de discuţii, aşa cum era pe timpuri cea a tatălui său, de la Istanbul.

De ce a venit în România? „Pentru că viaţa aici e… cum ziceam? Dulce. Dacă mergi la Germania, Franţa, UE… acolo multă muncă, stres mare… acolo oamenii nu stau povestim, cîntam, nu e timp! Aicea timp destul, ca la Turcia… lene! Mai cîntam una?“

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

zodii, foto shutterstock jpg
Daniel David Foto Mediafax (1) jpg
Ministrul Educaţiei ar vrea reformarea Evaluării Naţionale: „Corect este să evaluăm toate competențele-cheie, nu doar două”
Ministrul Educației, Daniel David, critică actualul sistem de evaluare a elevilor care termină clasa a opta, considerând că Evaluarea Națională nu reflectă întregul spectru de competențe pe care elevii ar trebui să le stăpânească.
Donald Trump cu șapcă MAGA FOTO Profimedia
image png
Toto Dumitrescu, prima imagine după ce a fost bătut într-un club de fițe din Capitală. Ireal cum arată. Foto
Toto Dumitrescu, fiul legendarului Ilie Dumitrescu, a fost implicat într-un incident violent într-un club de fițe din Capitală. O persoană în stare de ebrietate l-a lovit în așa fel încât a avut nevoie de îngrijiri medicale. Recent, actorul a postat prima fotografie și se poate vedea cum poate obser
intalnire Nicusor Dan si Marcel Ciolacu, foto Primaria Bucuresti jpg
Se ascut săbiile în politica românească. Partidele se pregătesc pentru bătăliile interne de leadership: „La ei va fi cea mai intensă luptă”
Nici nu s-a uscat bine tușul pe buletinele de vot pentru prezidențiale, că principalele partide se pregătesc deja de o nouă bătălie. Doar că, de această dată, e vorba de o campanie electorală internă, în condițiile în care aceste partide își vor alege în curând noii lideri.
sapunaru jpg
Parlamentul European Foto belganewsagency eu
Greva națională din Belgia afectează transportul național. Avertisment MAE pentru cetățenii români
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Belgia că marți, 20 mai, este programată o grevă națională care va afecta grav transportul public la nivelul țării, în special în Bruxelles.
Nicușor Dan FOTO Reuters
Mirabela Grădinaru și Nicușor Dan FOTO Reuters
Cine este Prima Doamnă a României. Povestea de dragoste dintre Mirabela Grădinaru și Nicușor Dan
Odată cu alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României, în centrul atenției publice a intrat, firesc, și partenera sa de viață, Mirabela Grădinaru, care va prelua, neoficial, rolul de Prima Doamnă.