Experienţa ca metodă

Publicat în Dilema Veche nr. 481 din 3-8 mai 2013
Experienţa ca metodă jpeg

Am înţeles că experienţa – în orice domeniu – este cel puţin la fel de importantă ca teoria, cînd am început să lucrez ca asistent social la Centrul pentru Integrarea Profesională a Persoanelor cu Deficienţe Fizice al Asociaţiei „Viaţă Independentă“, din Bucureşti.

Se întîmpla în anul 2006. Terminasem, în urmă cu doi ani, Facultatea de Asistenţă Socială, unde am învăţat destul de multe despre lucrul cu grupurile vulnerabile şi nevoile lor speciale de relaţionare şi comunicare. Am participat, atunci, la un program de formare în care fiecare dintre cei care lucrau în echipa asociaţiei urma să afle cum să coopereze cu persoanele cu deficienţe fizice.

Am petrecut trei zile în compania unui trainer care ne-a explicat cîteva lucruri despre legislaţie şi politici publice la nivel naţional şi internaţional, şi apoi... ne-a legat. La propriu. La ochi, de mîini şi de picioare, după care ne-a rugat să încercăm să facem aceleaşi lucruri pe care le facem în mod normal la birou. Deşi mă consider o persoană destul de activă, timpul pe care l-am petrecut încercînd să fac lucruri în felul acesta a fost foarte frustrant şi obositor. Am încercat să fac o tură de birou în scaunul cu rotile şi am descoperit că uşile au devenit mai puţin uşor de deschis şi, fără lift, este exclus să părăsesc etajul. După prima zi de training, am fost foarte obosită. Culmea este că sentimentele mele de milă şi tendinţa de a proteja persoanele cu dizabilităţi pe care le întîlneam s-au transformat în admiraţie şi în înţelegerea faptului că, mai mult decît ajutor, ele vor să beneficieze de posibilitatea de a se descurca singure. Am realizat de cît curaj şi de cîtă perseverenţă are nevoie o persoană cu astfel de deficienţe pentru a face lucruri – de orice fel – pe parcursul unei zile.

Dacă aş fi petrecut ziua de training urmărind o înşiruire de slide-uri pe care erau înşirate argumente pentru nevoia de independenţă a persoanelor cu dizabilităţi fizice, probabil că mi s-ar fi părut interesant; însă e foarte probabil că, eu una, aş fi uitat mare parte din ele. Oboseala de la sfîrşitul zilei o ţin minte şi acum, la fel şi frustrarea cînd încercam să deschid uşa de birou sau să ies din liftul care era mult prea mic ca să încap cu tot cu cărucior.

Cele două stiluri de învăţare – cognitivă şi emoţională – întăresc practic procesul de învăţare. Psihologul francez Théodule-Armand Ribot este unul dintre promotorii conceptului de memorie emoţională sau afectivă. El este de părere că oamenii nu reţin doar informaţiile şi faptele, ci şi propriile emoţii, dispoziţii şi sentimente.

Avantajul educaţiei nonformale este că foloseşte metode diferite prin care oamenii ajung să experimenteze o situaţie sau o stare legată de o informaţie. Asta îi ajută, pe viitor, să acceseze informaţia din două planuri: cognitiv şi emoţional.

Experienţa ca metodă de învăţare este des utilizată în plan profesional. Formarea la locul de muncă motivează şi creşte productivitatea angajaţilor. Ce ar fi, însă, util este ca acest timp de învăţare să fie folosit şi în învăţămîntul formal. El creşte capacitatea de înţelegere şi poate să îmbunătăţească capacitatea de învăţare a elevilor.

Vera Ularu este manager de proiect în cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

BeFunky collage (71) jpg
Dan Negru, adevărul despre relația cu Andreea Marin. S-a iubit sau nu cu „Zâna Surprizelor?”: „Ne-a plăcut...”
Dan Negru, unul dintre cei mai îndrăgiți oameni de televiziune a lămurit zvonurile, potrivit cărora ar fi avut o relație cu Andreea Marin. „Regele Revelioanelor” a explicat în ce a constat, de fapt, iubirea dintre el și „Zâna Surprizelor”.
Pescuit cu magnet  Sursa Grup facebook magnet fishing jpg
Pescuitul cu magneți, moda vânătorilor de comori din România. Obiecte bizare scoase de pe fundul apelor
Pescuitul cu magneți devine un hobby tot mai popular în România, oferind o alternativă simplă și accesibilă la detectoarele de metale, care necesită autorizații și iar folosirea lor de către „vânătorii de comori” este adesea privită cu suspiciune.
Lacul Gura Apelor din Retezat   Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) jpg
Cenușăreasa Ardealului își recapătă strălucirea prin turism. Unde sunt construite cele mai spectaculoase șosele
Mai multe șosele turistice construite și modernizate în Hunedoara ar putea transforma județul din „Cenușăreasa Ardealului” într-unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Noile rute duc în inima Daciei și a Retezatului și la Castelul Corvinilor.
Franklin Delano Roosevelt FOTO Getty Images
12 aprilie: Se stinge din viață Franklin Roosevelt, singurul președinte al SUA cu patru mandate
În ziua de 12 aprilie, se stinge din viață cunoscutul președinte american Franklin Roosevelt, iar Ștefan cel Mare poartă prima bătălie, la Doljești.
Ziua ta norocoasa din luna februarie in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1939119451 jpg
Zodia protejată de Dumnezeu în Săptămâna Mare. O minune se întâmplă în viața ei chiar înainte de Paște
În Săptămâna Mare, o perioadă încărcată de spiritualitate și speranță pentru mulți, se spune adesea că anumite zodii pot fi „protejate de Dumnezeu” și că pot primi semne, binecuvântări sau chiar miracole neașteptate.
longyearbyen pixabay jpg
Unde se află cel mai nordic oraș al lumii. Locul unde nu poți muri sau naște, iar noaptea durează luni de zile
Este un loc unic, despre care nu foarte mulți oameni știu. Cu toate acestea, acest oraș aproape complet necunoscut este unul dintre cele mai neobișnuite din întreaga lume, iar poate că primul lucru prin care se distinge este poziția sa geografică. Mai precis, el este cel mai nordic oraș al lumii!
sofer de tir pexels jpg
Un șofer român a primit o amendă de 26 de milioane de euro. Ce transporta în camion când a fost prins de polițiști
Un șofer român a șocat autoritățile din Franța! El a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar pe lângă această sentință, va avea de plătit și o amendă uriașă în valoare de 26 de milioane de euro!
image png
O femeie a murit şi doi bărbaţi au fost răniţi după ce o maşină a fost lovită de tren, la Podu Iloaiei
O femeie a murit şi doi bărbaţi au fost răniţi, vineri seară, după ce autoturismul în care se aflau a fost lovit de un tren, în oraşul Podu Iloaiei din judeţul Iaşi.
sara hant 5 png
Golden Buzz pentru Sara Hanț la Românii au talent. Povestea dureroasă de viață a copilei: „Când m-am născut, eram moartă”
Dans, poezii, cântece, gimnastică, acrobații. Încă o seară plină cu momente de neuitat la „Românii au talent”. Însă, unul a reușit cu adevărat să îi cucerească pe cei patru jurați! La vârsta de doar 10 ani, i-a uimit pe cei de la masa juriului și a primit Golden Buzz!