„Există un discurs în care «ei» sînt întotdeauna mai buni decît «noi»“

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
„Există un discurs în care «ei» sînt întotdeauna mai buni decît «noi»“  jpeg

 interviu cu Angela FILOTE, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România

A fost şefa Departamentului de Comunicare al Delegaţiei Comisiei Europene, în vremea lui Jonathan Scheele. Apoi a lucrat, vreme de cîţiva ani, în delegaţiile UE din Turcia şi Egipt, a fost la Bruxelles purtător de cuvînt al Comisarului pentru Extindere şi, recent, Angela Filote a preluat conducerea Reprezentanţei Comisiei din România.

Aţi lucrat mult în zona de integrare, chiar înainte de aderarea României acum, uitîndu-ne înapoi, este cum v-o imaginaţi?

Cred că visele mele, atunci, nu mergeau atît de departe, în 2014, ci se opreau undeva la 1 ianuarie 2007. La fel ca şi ceilalţi cetăţeni ai României, care vedeau aderarea ca pe un sfîrşit al aventurii, al poveştii integrării europene a României. Este adevărat însă că, după aceea, am văzut că povestea abia începe, era doar o închidere de capitol şi o deschidere a altuia. Venită în ţară după opt ani de absenţă, am găsit o Românie diferită, în sensul că, pe anumite planuri, s-au schimbat foarte multe, chiar neaşteptat de multe; pe alte planuri, a rămas, mai mult sau mai puţin, situaţia pe care o lăsasem în urmă cu opt ani. În cîteva, s-au făcut paşi înainte, la altele, paşi înapoi. Cred că diferenţa au făcut-o oamenii – „omul sfinţeşte locul.“

Au plecat foarte mulţi la Bruxelles. Este acesta unul dintre paşii pe care i-am făcut, în urmă? Se plîng mereu oamenii din ministere, de pildă, că cei care au pregătit aderarea au plecat în masă la Bruxelles, în instituţiile europene. Este acesta un brain drain nedorit?

S-ar putea ca eu să fiu subiectivă, întrucît sînt unul dintre oamenii care au plecat din ţară. Eu cred că e un pas înainte, pentru că este foarte important să avem români buni în instituţii europene. Am să vă dau un singur exemplu. Ultima secretară pe care am avut-o cînd am lucrat la Bruxelles era o daneză. Noi avem un exerciţiu anual de evaluare, în care fiecare şef stă cu fiecare angajat şi îi dă un feedback. În acest exerciţiu, această daneză, de vîrsta mamei mele, mi-a spus un lucru care m-a bucurat foarte mult, ca româncă. Ea mi-a spus: „De cînd ai venit tu aici, mi s-a schimbat părerea foarte mult despre români, în bine“, pentru că, înainte de a ajunge eu în unitatea respectivă din Comisia Europeană, nu avuseseră nici un român, deşi era o unitate mare, de 40 de oameni. Impresia pe care o fac românii, peste tot, în Comisie cel puţin, este excelentă. Oameni serioşi, profesionişti, muncitori, pe care te poţi baza. Iar înainte, impresia pe care o aveau colegii despre români, inclusiv din Comisie, era cea proiectată de media – nu era o imagine bună. Atunci eu am întrebat-o: „Bun, din cele două imagini, totuşi care prevalează?“ Ea mi-a răspuns: „Bineînţeles că ultima, întrucît a fost experienţa mea directă şi am văzut cum sînt românii, de fapt.“ De asta eu percep acest lucru ca un pas înainte, pentru că fiecare român care îşi face treaba bine în instituţiile europene, devine un ambasador al României în Uniunea Europeană.

Ce a reuşit să pună România pe agenda comună? Aţi simţit că am avut un impact, că au adus ceva reprezentanţii României pe această zonă?

Mă feresc, din actuala poziţie, să vorbesc despre ce au făcut reprezentanţii României, pentru că eu, totuşi, reprezint Comisia. Ce pot spune este că sînt unele teme prioritare pentru România, precum, de exemplu, şi tema extinderii UE, şi că România îşi joacă rolul destul de bine, în instituţii pe aceste teme, pentru a le pune pe agendă. Aşa cum alte state îşi pun propriile teme pe agendă. În cazul României, cu siguranţă Parteneriatul Estic şi, în special, perspectiva europeană a Moldovei reprezintă o prioritate, cooperarea la Marea Neagră – o altă prioritate, apoi cooperarea energetică. Sînt domenii în care România este destul de activă şi i se cunosc poziţiile. Şi în Parlamentul European există români care au pus pe agenda europeană subiecte extrem de importante, şi pentru România, şi pentru Europa. Un alt subiect în care România este prezentă priveşte situaţia integrării minorităţii romilor în Uniunea Europeană. De altfel, aici a fost o dezamăgire a mea, cînd am venit după opt ani, impresia mea este că s-au făcut paşi înapoi în această problemă, am încercat să aflu de ce. Primele semnale ar fi că aceşti paşi înapoi au fost legaţi de criză, de tăierile bugetare, şi ştim că, în momentul în care trebuie să tai, minorităţile au deja o poziţie vulnerabilă.

Urma să vă întreb care au fost paşii înapoi. Numărăm aici minoritatea romă în sine, sau cadrul instituţional pentru minoritatea romă?

Eu aş spune situaţia minorităţii romilor şi capacitatea acestei minorităţi de a influenţa politici publice la nivel local şi central. Aici constat eu regres.

În ce alte domenii au fost făcuţi paşi înapoi?

O altă surpriză neplăcută a fost stagnarea pe anumite teme care continuă să fie probleme nerezolvate ale României, precum reforma administraţiei publice. Iar pentru Comisia Europeană este extrem de important să ai o administraţie publică stabilă, profesionistă, pentru că o mare parte din povara acţiunii ca stat membru cade pe umerii administraţiei publice, toată partea de aplicare a legislaţiei care se decide în Uniune. Iarăşi un laitmotiv care exista înainte de aderare şi pe care l-am regăsit este: implementare, implementare, implementare. Există o absorbţie a legislaţiei europene destul de bună în România, dar nu întotdeauna legea se şi aplică. Trebuie să ne asigurăm că nu există lege numai pe hîrtie, ci ea produce efecte concrete în viaţa de zi cu zi.

Care este viziunea pentru viitor privind prezenţa Comisiei în România? A fost foarte proeminentă înainte de aderare, iar acum sîntem în perioada în care se amestecă rolul din trecut cu prezenţa într-un stat membru nou şi cu probleme. Ce vă propuneţi ca instituţie?

Mandatul nostru postaderare este unul aproape pur de comunicare şi de reprezentare. Reprezentăm Comisia Europeană aici şi, în acelaşi timp, nu mai sîntem singura punte de comunicare cu Comisia Europeană. România fiind stat membru, are legăturile directe cu colegii de la Bruxelles. Pentru noi, este foarte important să înţelegem ce se întîmplă în România, care sînt preocupările, care sînt priorităţile, şi să ne asigurăm că şi colegii de la Bruxelles le înţeleg. Sigur că există o linie oficială de comunicare între statul membru şi instituţiile de la Bruxelles, dar este important să obţii din mai multe surse informaţii, ca să ai o imagine cît mai completă. A doua parte a mandatului este de consiliere, în special faţă de colegii de la Bruxelles. Aproape pentru fiecare iniţiativă legislativă de politici europene care se ia la Bruxelles, ni se cere, înainte de a se lansa această iniţiativă birourilor Comisiei Europene din fiecare stat membru, să le spunem: este sau nu un subiect de dezbatere în ţara respectivă, şi dacă da, care sînt opiniile exprimate public. Trebuie să luăm temperatura înainte de a se porni maşinăria de produs legislaţie şi apoi în momentele-cheie. În acelaşi timp, avem un rol de consiliere şi vizavi de partenerii noştri din România. Sînt foarte mulţi parteneri activi, organizaţii neguvernamentale, instituţii publice, care vor să îşi asume cît mai mult rolul de actori în societatea europeană. Şi atunci ne întreabă, din cînd în cînd: Cum să facem asta mai bine? Care sînt cele mai bune canale de comunicare? Şi facem şi acest lucru. Şi în al treilea rînd, partea care poate reprezintă cel mai mult mandatul nostru este cea de comunicare, unde priorităţile de comunicare se stabilesc la Bruxelles, pentru întreaga Uniune, şi sînt completate apoi cu priorităţi locale, în fiecare stat membru.  

România nu are o forţă politică puternică explicit eurosceptică, spre deosebire de multe alte state membre. Credeţi că se va menţine această situaţie? 

Cred că da, din mai multe motive: oricît de critici am fi, orice persoană de bună credinţă, cînd trage linia, chiar după aceşti şapte ani în care nu s-a mers poate tot timpul încolonat în aceeaşi direcţie, vede că bilanţul este mai degrabă pozitiv. Sigur, totul este perfectibil. Pe de altă parte, într-o mare măsură, sprijinul pentru o guvernanţă europeană poate veni şi dintr-o dezamăgire faţă de guvernanţa naţională. Există acest trend pe care îl vedem în toată Europa şi în lume: votul negativ. Oamenii sînt din ce în ce mai nesatisfăcuţi de serviciile politice pe care le primesc de la clasa politică. Şi atunci îşi pun speranţele în alţi actori importanţi, şi Uniunea Europeană, desigur, este un actor important.

Marin Lessenski este un expert bulgar, invitat la conferinţa organizată de dumneavoastră, la zece ani de la extinderea din 2004. El spunea că, în medie, bulgarii au mai mare încredere în instituţiile europene decît ceilalţi europeni, în schimb, se simt mai puţin europeni. Credeţi că sîntem în aceeaşi situaţie?

Cred că sentimentul mai slab de apartenenţă europeană se leagă mai degrabă de campania media antimigranţi din unele state membre, unde românii şi bulgarii au fost pe nedrept vizaţi. Pe de altă parte, contează şi ce au gîndit cei care au răspuns la această întrebare, dacă ei s-au referit la ei ca persoană sau ca naţie. De exemplu, românii nu se simt europeni, dacă se uită la vecin, care nu se comportă european, chiar dacă cel care răspunde se consideră o minoritate proeuropeană, într-o majoritate care nu se comportă european. Există însă un discurs în România despre „noi“ (românii) şi „ei“ (europenii), în care „ei“ sînt întotdeauna mai buni decît „noi“ – de unde apare un complex de inferioritate. Şi mă întorc la provocările Reprezentanţei: va trebui un act de onestitate în comunicarea Uniunii Europene ca un loc nu perfect, ci imperfect, perfectibil. Am auzit, de mai multe ori, expresia: „aşa ceva în altă ţară nu s-ar fi întîmplat“ şi am şansa de a fi lucrat şi în Bruxelles, şi în alte ţări, şi de a avea acces la informaţii care veneau din alte ţări. Astfel de lucruri se întîmplă şi în alte ţări. Asta nu înseamnă că e OK, dar şi acolo Comisia are o reacţie promptă.

Aş vrea să închidem cercul, revenind la dialogul cu secretara dvs. Modul în care s-a raportat la dvs. ca etnic român arată că, pentru ea, aveaţi ceva de demonstrat.

Cu asta se confruntă toţi românii care muncesc în străinătate, nu numai în instituţii – începînd de la vînzătoare, zidar şi babysitter, pînă la comisarul român. Fiecare român trebuie să demonstreze că este altfel decît „portretul robot“ creat de mass-media. Dar, încetul cu încetul, se schimbă şi acest portret, contează foarte mult experienţa personală. 

a consemnat Cristian GHINEA 

Apariţia acestui text a fost realizată cu asistenţa Uniunii Europene, în cadrul unui grant oferit de Parlamentul European în domeniul comunicării. De conţinutul acestui articol este responsabilă doar revista Dilema veche şi nu se poate considera sub nici o formă că textul reflectă punctul de vedere al Uniunii Europene.

Proiectul BeEU - 8 organizaţii mass-media pentru un Parlament este cofinanţat de Uniunea Europeană.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.