Excursii fericite

Dana DRĂGOIU
Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Excursii fericite jpeg

Prin ţară

Am făcut două excursii în ţară, în 1974 şi 1976, aveam 14 şi, respectiv, 16 ani. Excursiile erau planificate cu mare atenţie, itinerariile erau gîndite dinainte şi etapele călătoriei erau scrise într-un caiet de care răspundea mama; aveam hărţi, obiective de atins, erau alese cele mai reprezentative locuri; trebuiau văzute monumente, biserici, peşteri, munţi, mănăstiri, oraşe, spaţii pline de semnificaţie sau, pur şi simplu, locuri frumoase. Scopul era să ştiu în ce ţară m-am născut şi trăiesc.

Am văzut atunci toată Moldova, bisericile (la Voroneţ era atunci un panou cu România Mare, includea deci Moldova de peste Prut, ghidul era un sătean îmbrăcat în portul tradiţional, foarte bătrîn, cu o barbă albă şi lungă), pînă la Putna; am trecut în nord-vest prin cheile Bicazului, am văzut Maramureşul, bisericile din lemn, Cimitirul Vesel, am ajuns în Apuseni la Muntele Roşu, pe urmă spre sud pînă la Turnu Severin, insula Ada-Kaleh, înapoi prin Oltenia, punctul final a fost la ţară, la bunici, la Albeşti de Argeş, unde am rămas restul vacanţei.

A doua excursie a avut în itinerariu litoralul, dar nu plaja, ci Adamclisi, mănăstirile, Delta Dunării cu vaporaşul, sudul Moldovei, podişul Transilvaniei, cu Braşov, Sibiu, Sighişoara, Cluj, dar şi Hunedoara, Haţeg cu zimbri, cu muzeele, bisericile, locurile importante care existau, păstrînd proporţiile, în orice oraş; toate erau în ghiduri şi pe hărţi, era simplu şi era frumos să cauţi locuri care trebuiau văzute.

Am văzut Sarmisegetuza, Haţeg, am fost la Orăştie şi Călimăneşti unde aveam rude, înapoi spre Sibiu pentru bisericile întărite; m-am întors anul acesta la bisericile întărite, locurile sînt minunate, aproape în paragină (fireşte?), mai ajută saşii din Germania, se adună o dată pe an în serbări cîmpeneşti la Alţîna, de exemplu.

Atunci trebuia să-ţi cunoşti ţara. Cu părinţii, în excursii organizate de şcoală, era obligatoriu, sau poate doar aşa am fost eu educată. Nu aveam GPS, nu existau pensiuni, Internet, Google maps, aveai hărţi şi ghiduri cumpărate din librării. Excursiile astea au fost memorabile pentru mine, pot să refac acum traseele exact; am cunoscut oameni, obiceiuri, am văzut locuri frumoase, unice, am fost fericită. Copiii mei nu au văzut Moldova, Maramureşul. Nici Adamclisi, Apusenii, Sarmisegetuza. Doar Braşov, Mamaia, Vama Veche, Sinaia...

În străinătate

Dacă nu călătoreai în ţară, puteai merge în ţările din „blocul socialist” – Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, Germania de Est. Am fost cu maşina (o Dacie 1300 model 1973) în Ungaria şi Cehoslovacia, din nou cu hărţi, sistematic, cu aceleaşi itinerarii pregătite cu grijă; doar în Bulgaria n-am fost atunci, însă de la Ruse mi-am cumpărat costum de baie Poufinas, maximum de eleganţă în anii ’80.

Mai tîrziu, în 1986, am participat la o conferinţă la Praga, trimisă de întreprinderea unde lucram, am stat zece zile acolo. Înainte să plec, i-am spus mamei că eu rămîn la Praga pentru totdeauna (aveam acest oraş în cap de cînd fusesem prima dată cu ai mei acolo); mama mi-a explicat, uitîndu-se la mine cu milă cumva, că nu se poate să rămîn în Praga, trebuie neapărat să mă duc mai departe, în „Vest”. Eu voiam să trăiesc o viaţă la Praga. Oamenii erau senini, pe Podul Carol tinerii cîntau la chitară, rîdeau, erau fericiţi. Sau poate aşa mi se părea atunci... Totuşi, văzusem trupele ruseşti în garnizoanele lor din Hrad, erau acolo din 1968, dar pe Podul Carol erau tineri care cîntau şi păreau fericiţi... Bucureştiul nu avea culori, era cenuşiu. Nu cînta nimeni pe stradă. Am avut o viaţă frumoasă atunci, cu prieteni, cu glume, petreceri, aşa cum erau atunci petrecerile, am avut o viaţă mai bogată decît au tinerii de azi, dar Bucureştiul faţă de Praga era urît. Praga a rămas unul din oraşele mele de suflet, pînă azi. Și poate unii vor spune că e normal să-mi placă Praga, fiindcă nu aveam voie în „Vest”. Îi voi contrazice, fusesem deja în Elveţia la un curs, trimisă de aceeaşi întreprindere. Și mama mi-a spus atunci “pleacă şi rămîi acolo, nu te mai întoarce”. Am stat la Lausanne o săptămînă, am văzut din tren peisajul între Zürich şi Lausanne, am coborît în Berna, m-am plimbat şi prin Zürich, degeaba, m-am întors acasă şi îmi doream Praga.

Pe munte

Părinţii mei au mers pe munte ani de zile, între 1955 şi 1970. În facultate şi după ce am terminat, am fost şi eu pe munte, cu colegii sau prietenii. Am fost în Piatra Craiului de două ori, a fost splendid. Am fost în Bucegi, în Retezat, în Cheile Caraşului. Cu ghidurile acelea din librării, cu rucsace pregătite cu grijă, cu o listă cu meniul pentru fiecare zi, ca să nu cărăm mai mult decît era necesar, totul numărat şi cîntărit. Cu aparate de pozat amărîte, fie foarte grele, Zenith, al lui tata (pentru care şi-a dat bicicleta prin 1960), fie prea uşoare, Smena, un coşmar de aparat, dar aveam poze color, de fapt mai mult diapozitive (ca să nu riscăm să dăm la developat filme color pe care le-ar fi stricat orice atelier de pe vremea aceea, la diapozitive nu aveau ce strica).

Am făcut toată creasta Pietrei Craiului, am dormit în refugii sau cort, era să şi murim din inconştienţă, pe munte trebuie să fii atent şi conştient că eşti un intrus, trebuie să respecţi muntele. Am văzut capre şi flori de colţ; refugii ascunse, o lună enormă într-o seară; cer limpede, curat, din creastă, vedeam Făgăraşul şi chiar, mici de tot, oameni. Munte calcaros, fără izvoare, puteai să bei apa pe care o cărai cu tine, şi cînd nu mai aveai apă, cîteva picături de Hellas („suc de lămîie”, 100% chimic, evident, lămîie nu aveam). Am coborît pe la Copacul lui Popescu, am urcat pe la Lanţuri, am mers pe poteca îngustă din creastă cu mîinile ridicate ca pentru echilibru, dar cu senzaţia că o să mă ridic de pe pămînt şi o să plutesc. Am văzut apusul soarelui din Cerdacul Stanciului, ne-a prins şi noaptea în creastă; am coborît pe Valea lui Călineţ, un traseu greu, am ajuns acolo din întîmplare, după ce, la urcuşul în creastă pe un alt traseu la fel de greu, am ajuns la Degetul lui Călineţ, unde un alpinist era urcat exact în vîrful acestei stînci, care arată exact ca un mare deget de piatră.

În Cheile Caraşului (se ajunge din Herculane, prin Anina, zona este deluroasă, clima este mediteraneană (liane, dafin, dar şi vipere). Dealurile sînt din calcar, găurite de zeci de peşteri, închise însă (atunci) cu porţi încuiate cu lacăte, cu acces controlat de nişte oameni din partea locului, în legătură cu Clubul de Speologie „Emil Racoviţă”. Pericolul era că, dacă te aflai în peşteră şi ploua, tunelele se inundau şi nu mai puteai ieşi. Dar noi eram cu doi membri ai clubului care obţinuseră drept de acces, am şi intrat într-o peşteră, un gol în munte, cu tunele uneori atît de înguste, încît ne-am tîrît pe burtă nişte sute bune de metri, cu atenţie să nu rupem stalactitele. Tunelul se înfunda într-o sală mică, plină de formaţiuni de piatră pastelată – verde, galben, roz, alb strălucitor, bleu –, formaţiuni ca nişte draperii de catifea, sfere pe fundul unor ochiuri de apă, ţurţuri ondulaţi. A fost o excursie unică, nu mai ajung acolo niciodată, poate nu mai există acele locuri, poate printre liane şi tufe de dafin sînt peturi de bere. Probabil e mai bine să nu mă întorc.

În Retezat, noaptea, a venit un pui de urs care mirosise caşcaval în rucsacul meu. Dimineaţa am vorbit cu ciobanii care stăteau întinşi pe lespezi de piatră în ploaia mocănească, vorbind cu cîinii de stînă exact cum vorbeşti cu un om, discutau cu ei aşa cum vorbesc doi prieteni. Ne-au povestit despre ursul rău care fura cîte două oi, alergînd în două picioare gonit de cîini, cu ele sub braţ, care se oprea, „rupea o oaie” şi o arunca la cîini, fugind cu cealaltă. Nici acum nu ştiu ce era adevărat şi ce nu. Lacul Bucura, splendid, salvamontiştii care ne-au măsurat din cap pînă în picioare să vadă dacă sîntem echipaţi corect, găsiseră doi polonezi îngheţaţi, cu cîteva zile înainte; lapoviţa în august şi groaza că, dacă nu ne întoarcem, ni se va întîmpla ceva rău. Întoarcerea prin Cîmpul lui Neag, vipera de pe potecă, ocolită cu groază, la mare distanţă, pentru că aveam ser antiviperin, dar uitasem de seringi. Inconştienţa tinereţii.

Muntele atunci se făcea cu echipament de care şi un copil de 10 ani ar rîde acum cu lacrimi. Rucsacul cu cadru era din pînză, cadrul se îndoia dacă nu erai atent, iar dacă nu aveai mare grijă cum îl încarci, conservele dinăuntru îţi învineţeau spatele. Aveam pelerine de ploaie, o pungă foarte lungă cu glugă, costau 2 lei. Ghetele erau de piele cu un soi de zimţi pe talpă, dacă erai dintre cei „aleşi”; dacă nu erai, aveai bascheţi chinezeşti sau vreo pereche veche de bocanci care însă se udau dacă ploua. Corturile de 11-12 kg erau considerate uşoare. Dar aşa mergeam pe munte şi eram fericiţi.

Nu aveam echipamentele disponibile acum, căram exact aceleaşi obiecte pe care le-ar lua oricine azi în rucsac, doar că atunci erau exact de două ori mai grele. Am învăţat, în ultimii ani, că viaţa ta, felul în care alegi să ţi-o trăieşti depind foarte puţin sau deloc de ceea ce ai sau nu, depind doar de ce vrei să faci. Aveam mai puţine opţiuni, foarte puţine faţă de acum, dar trăiam mai intens decît tinerii de azi, şi nu, nu sînt o bătrînă „sastisită”, cum zicea bunica mea, am doi băieţi mari, mă uit la ei şi văd, ştiu; aveam o viaţă frumoasă, plină de sens, de prieteni. Aveam viaţă.

Mă doare că băieţii mei nu vor să-şi cunoască ţara, băieţii mei nu au rădăcini. Nu ştiu unde am greşit, spun asta pentru că am convingerea că vina nu este niciodată a copiilor, ci doar a părinţilor.

Dana Drăgoiu este inginer.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

caine pixabay jpg
Îți pupi câinele? Recunosc gestul tău de dragoste? Răspunsul te-ar putea surprinde!
Sărutul este una dintre cele mai frecvente modalități prin care oamenii își exprimă iubirea, dar te-ai întrebat vreodată dacă și câinele tău percepe acest gest la fel?
teo trandafir colaj facebook jpg
Ce s-a ales de fostul soț a lui Teo Trandafir. Au divorțat după doar 6 luni de la nuntă: „Recunosc, am iubit un bou”
Teo Trandafir și Constantin Iosef s-au iubit nebunește, însă povestea lor de dragoste s-a încheiat în 2012. Viața celor doi s-a schimbat radical de atunci, iar cei care o îndrăgesc pe celebra prezentatoare Tv se întreabă ce s-a ales de fostul ei soț.
Textar Virtual Academy 3 jpg
Platforma de școlarizare Textar Virtual Academy dorește să combată numărul scăzut al tehnicienilor auto calificați
Textar Virtual Academy este o nouă platformă de școlarizare care are ca scop reducerea deficitului de competențe din industria pieselor de schimb pentru automobile.
descoperire pompeii spa jpg
Ingineria unică din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Pompieri din Dolj, Argeș și Vâlcea, chemați în ajutor
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Acționează pompieri din Olt, iar în sprijin au fost chemați și pompieri din Vâlcea, Dolj și Argeș.