Excepţia rămîne excepţie

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Excepţia rămîne excepţie jpeg

- argument -

Acum cîţiva ani, apărea în Time un articol intitulat „Ce mai rămîne din cultura franceză“, punînd în discuţie scăderea puterii de seducţie a Franţei şi impasul politicilor culturale – subfinanţate, în ciuda eforturilor statului, încremenite în reţele de promovare învechite, incapabile să furnizeze figuri emblematice, ezitante în ceea ce priveşte inovaţia; autorul articolului, Donald Morrison, anunţa, în esenţă, sfîrşitul unei ere în care Franţa a dominat categoric schimburile culturale internaţionale. De fapt, nu atît despre supremaţia culturală – a Franţei sau a Americii – e vorba în acest schimb cordial de scrisori, cît despre două moduri paradigmatice de a înţelege cultura. Miza dezbaterii era, pînă la urmă, aşa-numita „excepţie culturală“, viziunea că produsele culturale au o valoare care depăşeşte valoarea de schimb economic. Această perspectivă asupra culturii a făcut ca, mai ales în spaţiul european, producţiile culturale să fie susţinute de stat pentru a putea face faţă concurenţei produselor americane, comerciale.   

Ce mai rămîne din cultura franceză? Dincolo de „preocuparea pentru grandoare“ – grija pentru diversitatea culturală, singurul teren pe care se poate exprima adevărata competitivitate în plan cultural. Şi, bineînţeles, miile de cărţi, filme, piese muzicale şi spectacole necunoscute americanilor, dar care n-ar fi putut exista dacă cultura n-ar fi rămas o excepţie. 

Disputa teoretică are şi un pandant practic. Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pregătesc un tratat comercial. Dacă se va ajunge la un consens, se va crea cea mai mare zonă de liber schimb din lume. E vorba de 100 de miliarde de euro pe an. Odată ce va fi pus în aplicare, se aşteaptă o relansare a economiei europene, o creştere substanţială a exporturilor, scăderea şomajului. Aşteptările sînt mari – de ambele părţi ale Atlanticului. Iar negocierile sînt dure.

Printre altele, s-a pus în discuţie ca în acest acord de liber schimb să fie incluse şi producţiile audiovizuale. Marile companii americane au făcut presiuni pentru ca UE să renunţe la mecanismele de favorizare a producţiilor naţionale. E vorba, pe de o parte, de cotele de difuzare (producţii naţionale/europene) impuse radiourilor şi televiziunilor şi, pe de altă parte, de subvenţiile directe acordate de stat.

Pînă la urmă, UE nu a acceptat includerea pe agenda negocierilor a reglementărilor legate de audiovizual. Excepţia a rămas... excepţie. Însă discuţia e valabilă în continuare: de ce trebuie să fie cultura o zonă protejată? (Matei Martin)

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Familie de rusi urmarind discursul lui Putin la TV 29 feb 2024 foto AFP jpeg
O donație de 50 de euro i-a adus unui rus o condamnare de 13 ani de închisoare pentru înaltă trădare
Un tribunal rus a condamnat la 13 ani de închisoare un bărbat acuzat de „înaltă trădare”, în urma unor informații conform cărora acesta a contribuit cu 50 de euro
banner raoul marina crețu png
Raoul s-a transformat din artist în scriitor! A scris povestea de viață a Marinei Lixandra cu Carlo Ancelotti: „Să scape de bârfele neadevărate”
Raoul, pe numele său adevărat Rareș Borlea, nu e pasionat doar de muzică ci are și darul condeiului, acela de a “împacheta” frumos cuvintele.
descoperire arheologica rara ce poveste ascunde obiectul de cupru vechi de 4 000 de ani gasit intr o pestera nu ne venea sa credem 933857 jpg
Descoperire arheologică rară. Ce ascunde un obiect de cupru vechi de 4.000 de ani găsit într-o peșteră
Arheologii au descoperit un pumnal de cupru vechi de 4.000 de ani și fragmente de cranii umane în adâncul unei peșteri din Italia. Peștera a fost în mod clar folosită pentru înmormântări, potrivit Live Science.
pnl3 png
Nicolae Ciucă și PNL, campanii pe teme economice
Liberalii sunt singurii care în această campanie au propus o dezbatere serioasă pe teme care îi interesează în mod direct pe români, respectiv cele care țin de creșterea veniturilor pentru fiecare familie, de condițiile de trai de la nivelul fiecărei comunități, de dezvoltarea economică a țării.
ambulanta Fb jpg
Doi bărbaţi au murit înghețați într-o localitate din Harghita. Temperaturi sub -10 grade Celsius
Doi bărbaţi în vârstă de 85, respectiv 65 ani, au murit, vineri, de hipotermie. Cei doi au fost în cursul dimineţii, pe un drum în localitatea Ighiu, de o persoană care a sunat la numărul de urgenţă 112.
1 black friday jpg
Continuă goana după cumpărături. Peste 400.000 de tranzacții în primele ore de Black Friday. Care sunt cele mai căutate produse
Românii au cheltuit o sumă uriașă în primele ore de Black Friday. S-au înregistrat peste 400.000 de tranzacții, iar cele mai cumpărate produse sunt cele IT&C.
incidente amsterdam  foto EPA EFE jpeg
Odihnă, flori, somn jpg
De cât somn ai nevoie pentru a trăi mai mult
Un nou studiu indică faptul că pentru a ne menține sănătoși la bătrânețe, ar trebui să dormim mai mult de 7 ore pe noapte.
iohannis jpg
Presa din Ungaria îl ia peste picior pe Klaus Iohannis, după incidentul în care președintele României l-a ignorat pe Viktor Orban: „I-a întors imediat spatele”
La recenta reuniune a Comunității Politice Europene, organizată la Budapesta, președintele României, Klaus Iohannis, a atras atenția presei maghiare printr-un gest care a părut lipsit de cordialitate față de gazda evenimentului, premierul Viktor Orban.