Eu sînt Omul 2.0 și lumea mea e mult mai interesantă decît a ta

Octavian PALADE
Publicat în Dilema Veche nr. 633 din 7-13 aprilie 2016
Eu sînt Omul 2 0 și lumea mea e mult mai interesantă decît a ta jpeg

Probabil că dacă aș fi scris acest text în urmă cu doi ani, l-aș fi început astfel: „Bună, eu sînt Tavi și sînt dependent de Internet.” Acum doi ani, modul în care consumam orice tehnologie era privit de mulți dintre prietenii mei ca o dependență. Acum, nu sînt decît încă unul dintre sutele de oameni pe care îi vezi în metrou, cu fața luminată în tonuri albastre și cu privirea aparent pierdută. Dar lumea mea e mult mai interesantă decît a ta.

În fiecare dimineață, îmi scot telefonul de la încărcat și intru pe Facebook. Ai putea crede că o persoană ca mine nu știe niciodată ce se întîmplă în jurul ei, că e lipsită de prieteni, că nu are hobby-uri. În fiecare dimineață, în timp ce apa pentru cafea fierbe, aflu ce se întîmplă în celălalt colț al lumii, văd ce trăsnăi au făcut prietenii mei și aflu că în localul X se organizează o expoziție cu benzi desenate. În fiecare dimineață, dau like după like sau las comentarii. În fiecare dimineață, „mă izolez”, cum îți place ție să zici, și sînt mai sociabil decît ai fi tu vreodată, strigînd de unul singur la televizor.  

Înainte să plec la birou, îmi trîntesc ceasul inteligent – care se asortează perfect oricărei ținute – la încheietură și acesta vibrează, reamintindu-mi că am o conferință importantă. Înainte să plec la birou, îmi pun căștile wireless în jurul gîtului și dau drumul la muzică, pentru a nu auzi hărmălaia din jurul meu. Înainte să plec la birou, aleg să ignor claxoanele și fumul, mizeria și fețele acre de pe stradă, pentru că pot, și sînt mai la curent cu problemele societății actuale decît aș fi dacă mi-aș polua gîndurile cu semnalul puricos al radioului și cu vocile lui robotizate, sau dacă aș sta cu privirea în neoanele din metrou, ca tine.

Cînd sînt la serviciu, nu ratez nici un apel, pentru că acele căști despre care îți spuneam mai devreme vibrează cînd cineva mă sună, chiar dacă telefonul este lăsat fără sonor pentru a nu-mi deranja colegii. Cînd sînt la serviciu, e-mail-urile urgente îmi vin ca notificare pe ceas, pentru că o pauză de țigară nu este mai importantă decît lucrurile pe care trebuie cu adevărat să le fac. Cînd sînt la serviciu, lucrez în Cloud, pentru că „norul” despre care ai tot auzit că îți „fură” intimitatea nu îmi pierde niciodată cuvintele și nici nu îmi irosește munca în cazul unui pene de curent.

Cînd sînt liber, îmi iau telefonul mereu cu mine, pentru că este un prieten, nu o unealtă. Cînd sînt liber, îl pot „ruga” să nu mă deranjeze și doar să fie alături de mine dacă am nevoie de el. Cînd sînt liber și vreau doar să mă relaxez, o aplicație îmi permite să sting lumina fără să mă ridic din pat și altă aplicație îmi permite să dau drumul la serialul preferat – și să-l reiau exact de unde rămăsesem aseară, pentru că îl văd tot într-o aplicație – fără să stau să caut telecomanda. Cînd sînt liber și sînt în concediu, îmi fac amintiri și le păstrez mai bine decît tine, pentru că smartphone-ul meu nu are capac pe obiectiv și nici memorie perisabilă. Cînd sînt liber, eu chiar sînt liber, pentru că problemele mele se rezolvă cu cîteva atingeri,

Pentru mulți, sînt doar unul dintre oamenii pe care îi vezi în metrou, cu fața luminată în tonuri albastre și cu privirea aparent pierdută. Îmi place să cred că tu mă vezi altfel acum. Dar încă sînt unii care cred că un gadget e ca un pix pe care îl folosești cînd ai nevoie după care uiți de el. Dar știm amîndoi că e mult mai mult de atît, că e o extensie a noastră, că inima și procesorul funcționează în sincron. Încă sînt unii care ne judecă.  E în regulă! Îi ajut eu cum i-am ajutat și pe alții. Vor avea încredere în mine, căci sînt tot din carne și oase, chiar dacă degetele mele sînt mereu pe ecranul rece care acoperă circuitele înfierbîntate de pachetele de date aflate într-un „du-te-vino” constant. Încă sînt om, dar sînt Omul 2.0 și vreau să le arăt de ce lumea noastră e mai interesantă decît a lor. Bună, eu sînt Tavi...

Octavian Palade este redactor-şef la playtech.ro şi redactor tech la Adevărul.

Foto: adevarul.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.