Eşecul misiunii Fortinbras

Oksana ZABUŞKO
Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Eşecul misiunii Fortinbras   jpeg

Poetă, prozatoare şi eseistă, Oksana Zabuşko e una dintre cele mai cunoscute figuri ale literaturii ucrainene contemporane. În limba română i-a apărut volumul Studii în teren despre sexul ucrainean (Editura ART, 2008). Textul de faţă reprezintă o versiune rezumată a intervenţiei sale din cadrul seriei de conferinţe cu titlul „Şi dacă Europa eşuează?“, de la New Europe College.

Titlul acestei întîlniri ne duce cu gîndul la vremurile Războiului Rece, la cele două superputeri inamice şi la restul lumii, împărţite în „sfere de influenţă“. Războiul purtat astăzi de Rusia, în Ucraina, a înlăturat deja multe măşti şi false concepte, unul dintre ele fiind dulcea iluzie că în urmă cu douăzeci şi cinci de ani, „Occidentul a cîştigat Războiul Rece“. Se dovedeşte acum că, în tot acest timp, n-am asistat decît la dezarmarea unei singure părţi şi că aşa-zisul război de tip hibrid, deghizat într-un conflict local izolat – fie că vorbim de Moldova, de Ucraina sau de ce se întîmplă acum în Ucraina – a fost, de fapt, un scenariu pe care Rusia postsovietică l-a folosit, în mod repetat, ca parte a unei strategii de răzbunare pe termen lung şi care de-abia acum ni se dezvăluie pe deplin. Ceea ce mă interesează pe mine este cum se face că acest nou totalitarism – o sinteză unică, în acelaşi timp orwelliană şi huxleyană între Lubianka şi Hollywood – a putut fi trecut cu vederea, pentru atît de multă vreme, de majoritatea intelectualilor publici europeni, şi neglijat într-o asemenea măsură, încît propaganda Rusiei continuă să afecteze minţile europenilor, atît de puternic, încît raţiunea să fie dominată de teama de a spune pe nume agresiunii militare evidente, deschise, a Rusiei.

Răspunsul meu (unul dintre puţinele) ar fi: e vorba de eşecul „Misiunii Fortinbras“. Prin anul 2000, publicam în Ucraina o serie de eseuri cu titlul Cronicile lui Fortinbras. Iniţial, cartea era destinată generaţiei mele de intelectuali şi de scriitori. Ideea principală era că misiunea noastră, în istoria culturii, era similară celei a lui Fortinbras din Hamlet: ca primă generaţie post-totalitarism, treaba noastră era să curăţăm scena de cadavre, să „îngropăm“, cu onorurile cuvenite, toate victimele în masă ale secolului al XX-lea şi să înregistrăm poveştile lor de la Horaţii care au supravieţuit, pentru a încerca să creăm o nouă istorie, în locul celei tendenţioase pe care-am moştenit-o din şcoala sovietică. Dar, de fapt, misiunea asta n-a fost niciodată îndeplinită.

Cînd scriam aceste rînduri, nu eram conştientă că e, de fapt, o problemă europeană, nu doar ucraineană; că toate ţările din Europa şi mai ales cele care au fost scene ale luptelor din al Doilea Război Mondial aveau nevoie de Fortinbraşii lor, pentru ca întoarcerea la autoritarism – de orice fel, de stînga sau de dreapta – să devină imposibilă.

Puterea mitologică a discursului în alb şi negru de după al Doilea Război Mondial – în care Hitler defilează drept unica întruchipare absolută a răului şi-n care crimele împotriva umanităţii, înfăptuite de adversarii săi, să fie proporţional reduse sau, măcar, supuse unor criterii de evaluare diferite, din simplul motiv că au fost comise de cei ce l-au învins pe Hitler – a devenit o capcană care îi împiedică pe intelectualii publici europeni să recunoască faptul că Rusia e un stat fascist şi succesoarea ambelor regimuri totalitare ale secolului al XX-lea – al lui Hitler şi al lui Stalin.

traducere de Matei MARTIN

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Donald Trump și Tulsi Gabbard/ FOTO: Getty Images
Rusia laudă alegerile lui Trump pentru cabinetul său: „O echipă ideală!”
Televiziunea de stat din Rusia a sărbătorit, cu un entuziasm greu de ignorat, alegerile făcute de Donald Trump pentru viitorul său cabinet, considerându-le „absolut minunate”, scrie Newsweek.
CTP - Cristian Tudor Popescu FOTO Facebook
CTP, despre instaurarea „dictaturii dinastiei Trump”: „Candidatul din 2028 va fi din familia Trump, iar alegerile se vor desfășura democratic, ca în Rusia lui Putin”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut, joi seară, o scurtă analiză a ceea ce va urma după câștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul republicanilor, Donald Trump, despre care spune că nu va mai „nu va mai face greșeala să plece de la Casa Albă”.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Un român a dat lovitura vieții la loto. Cât a costat biletul norocos care i-a adus marele premiu de 9,58 milioane de euro
Loteria Română anunță că s-a câştigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de peste 9,58 milioane de euro. Biletul a costat peste 4.100 de lei și a fost vândut la o agenție din Galați.
tehnici de intinerire de la psihologul alexandru plesea femeie frumoasa floare jpeg
Trucul care te va face să arăți cu 20 de ani mai tânără. O femeie de 51 de ani a dezvăluit alimentul care face minuni pentru ten: „Aceasta e rutina mea”
O femeie în vârstă de 51 de ani a făcut dezvăluiri surprinzătoare pe rețelele de socializare, despre trucurile pentru frumusețe și întinerire. Aceasta susține că arată cu 20 de ani mai tânără de când folosește un aliment cu care își tratează tenul.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Un sfert din tinerii Generației Z lucrează în joburi nepotrivite
Pentru tinerii din România, incertitudinea în carieră începe devreme: peste 40% dintre elevii de 15 ani nu au un plan de carieră, iar la finalul studiilor superioare, unul din patru absolvenți ajunge să lucreze în joburi pentru care este supracalificat.
dacia 1310 furata germania hoyerswerda foto tag24.de
Un bărbat s-a judecat cinci ani cu Primăria din Sibiu pentru o Dacie 1310. De ce a cerut despăgubiri
Un bărbat s-a judecat timp de cinci ani cu Primăria Sibiu care i-a confiscat mașina, o Dacia 1310, pe motiv că ar fi abandonat-o. Sibianul a cerut municipalității despăgubiri de 26.500 de lei, dar a primit o sumă mult mai mică.
Roxana Minzatu Foto Captura Ecran PE jpg
Impas în Parlamentul European. Grupurile politice nu au ajuns la un acord cu privire la confirmarea Roxanei Mînzatu și a altor 6 comisari
E impas în Parlamentul European (PE) după ce eurodeputații au aprobat 19 dintre cei 26 de comisari propuși de Ursula von der Leyen, dar nu au reușit să ia o decizie cu privire la ceilalți șapte, printre care și Roxana Mînzatu, propunerea României.
Ionuț Teodorescu, primarul din Baia de Aramă, este lăutar în timpul liber FOTO Captură video
Primarul lăutar. Un edil din Mehedinți, acuzat că își rotunjește veniturile la nunți și petreceri: „Mai face câte o cântare, că nu-s bani să întrețină familia”
Un primar din Mehedinți este acuzat că își suplimentează veniturile cântând la evenimente private, deși legea îi interzice acest lucru pe perioada mandatului. Edilul susține că activitatea sa este legală, însă situația a stârnit controverse legate de rolul său public.
Banner Nicole Cherry
Nicole Cherry, din ce în ce mai sexy. Așa mamă, așa fiică! Anastasia a început să aibă preferințe vestimentare
Nicole Cherry (25 de ani) se distrează de minune împreună cu fiica ei, Anastasia, care va împlini 3 ani în curând. Fetița artistei devine din ce în ce mai cochetă semn că așchia nu sare departe de trunchi.