EMI la şcoala de Modă

Unda POPP
Publicat în Dilema Veche nr. 379 din 19-25 mai 2011
EMI la şcoala de Modă jpeg

Long Life Learning este un concept relativ nou pentru noi, deşi românii au o vorbă oarecum similară: „Omul cît trăieşte învaţă“.
 
Prima formulă „LLL“ presupune un proces sub coordonare specializată, în timp ce zicala noastră neaoşă se referă în special la diferitele experienţe întîmplătoare care şi ele, într-un fel sau altul, ne îmbogăţesc.
 
Despre Modă, chiar fără să vrem, învăţăm mereu nu doar ce se poartă, dar mai ales trucuri noi, cum să părem cît mai subţiri, ce să împrumutăm din dulapul bunicilor, de fapt cum să devenim cît mai creativi.
 
 Moda este una dintre îndeletnicirile general umane care te obligă să-ţi revizuieşti permanent imaginea în funcţie de ultimele tendinţe şi de mesajele pe care doreşti să le transmiţi semenilor. Splendidă şi superficială, mărginită doar la aparenţe, moda este atît de efemeră, încît te trimite automat la reflexii majore. Deşi astăzi, poate mai mult ca oricînd, valoarea supremă este frumuseţea, rămîne de văzut cum fiecare făptură, în diferitele momente ale trecerii sale, va găsi soluţia optimă de a fi şi redeveni mereu frumoasă.

Se schimbă moda, ne schimbăm şi noi. Dacă în adolescenţă vrem doar să fim la fel cu idolii propuşi de cei mai în vogă creatori, şi la tinereţe adevăraţi trendsetteri, abia mai tîrziu apare ideea compunerii unei imagini exterioare în acord cu firea şi sensibilitatea diferită a fiecăruia. Personalitatea formată va determina alegeri nuanţate din numeroasele propuneri ale designerilor, astfel încît personajul afişat să transmită, în linii mari, acelaşi mesaj (de tipul: sînt o intelectuală rasată, lucrez în domeniul bancar etc.) fără ca imaginea să rămînă mereu aceeaşi, fixată ca într-o uniformă.

 Din cochetărie sau plictiseală, răsfoitul unei reviste de modă este un gest mereu util, menit să te pună la curent cu ultimele tendinţe. Aparent, toată lumea ştie ce se poartă şi ce i se potriveşte mai bine şi, totuşi, există acum tendinţa generală de eficientizare a oricărui gest, de utilizare a persoanelor competente în ideea obţinerii rezultatelor maxime.
 
 Avem o şcoală care pregăteşte tinerii care vor deveni viitorii specialişti ai modei (sînt acum foarte multe meserii în acest domeniu: stilist, buyer, seller, visual merchandiser, ilustrator, creator de modă) şi care vor oferi consultanţă de imagine celor interesaţi.
 
În cadrul departamentului „Modă“ al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti am alcătuit o programă de învăţămînt cît mai complexă, cu ore de lifestyle, cursuri de previziune şi multe experimente interdisciplinare, toate menite să-i pregătească cît mai bine pe viitorii lucrători într-un domeniu atît de vast, dar timpul scurt şi mai ales tinereţea studenţilor cu vîrste cuprinse în general între 18 şi 23 de ani nu ne-au permis prea multe incursiuni stilistice în zonele vîrstei adulte.
 
Din dorinţa extinderii domeniului de studiu, dar şi pentru a utiliza experienţa celor care predau, am înfiinţat de curînd un centru de cercetare de Eveniment Modă şi Imagine, pe scurt „EMI“, care funcţionează pe lîngă departamentul de „Modă“ al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.
 
Printre multe altele, acest nucleu format din profesori şi studenţi masteranzi, dar şi colaboratori externi, îşi propune să ajute persoanele care au depăşit vîrsta şcolarizării să înveţe cîte ceva din limbajul hainelor, să experimenteze pe propria piele puterea de comunicare a veşmintelor, în ideea îmbunătăţirii imaginii lor exterioare în acord cu fizicul, vîrsta, profesia, evenimentul sau starea lor de spirit.

Prof. univ. Unda Popp coordonează departamentul „Modă“ şi este autoarea a numeroase performinguri de costum, în ţară şi în străinătate. 

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.