E.M. scrie pe forum, românii răspund

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
E M  scrie pe forum, românii răspund jpeg

Chinuit de insomnie, cufundat în lumina albastră a monitorului, condamnatul E.M. continuă să-şi ispăşească luciditatea într-o mansardă pariziană. Tastează cu sete, iar căsuţa comentariului se umple de un gînd nou. Internetul – tărîm al singurătăţilor puse laolaltă, imperiu al strigătului nocturn, al inutilităţilor, al nepotrivirilor, al obsesiilor şi al profeţiilor – pare locul în care E.M. Cioran ar intra ca la el acasă.  

Timp de o săptămînă, am căutat în scrierile sale fraze care să se potrivească la articole despre mondenităţi, sinucideri, religie, evenimente ştiinţifice şi politice, apocalipse de fiecare zi. Am turnat apoi gîndurile cioraniene în formulare electronice, printre zeci de comentarii oarecare, în subsolurile măruntelor materiale de presă. N-am folosit nicăieri ghilimele, n-am făcut nici cea mai mică aluzie la adevăratul autor. Am vrut ca cititorul să-i răspundă cît se poate de sincer lui Cioran. Ne-am propus să înlesnim un dialog – oricît ar fi el de ciudat –, nu să numărăm aforismele recunoscute de concetăţeni.  Eliberat de ghilimele, E.M. a fost blestemat, încurajat, luat în rîs, rugat să se exprime mai clar, admirat, îndemnat să bea o bere.   

Despre singurătate. „Cine eşti tu: memento mori?“ 

Tragedie la Timişoara: un tînăr care suferă de insomnii bea o sticlă de spirt, apoi se aruncă în Bega. Acolo, pe malul rîului, ziariştii fotografiază disperarea mamei sale, pun „şocant“ în titlu şi scriu.  Peste o oră, apare sub articol un comentariu semnat E.M.: „Mă adresez vouă, tuturor celor care cunoaşteţi pînă unde poate merge singurătatea omului, pînă unde tristeţea de a fi poate să întunece viaţa şi tremurul fiinţei, să zguduie lumea aceasta. Şi mă adresez mai puţin pentru a afla ceea ce trăiesc şi eu, cît pentru a ne uni singurătăţile. Fraţi întru clipe de deznădejde, de tristeţe ascunsă şi de lacrimi nevărsate, ne uneşte pe toţi aceeaşi fugă nebună de viaţă, aceeaşi groază de a trăi, aceeaşi timiditate a nebuniei noastre.“ Alături răsar nouă voturi pozitive, trei negative şi o întrebare: „N-ai putea să te adresezi ceva mai clar?“.  

Acelaşi apel, într-un alt şir de comentarii. În dimineaţa zilei de 11 iunie, la ora 2, minutul 19, secunda 39 – computerele au memorii colosale – site-ul afişează comentariul Monicăi: „E.M., singurătatea e cruntă, e adevărat. Din păcate, corespondenţa cu necunoscuţi, prin Internet, nu suplineşte lipsa prietenilor. Ba – într-o oarecare măsură – te izolează şi mai mult, răpindu-ţi din timpul pe care – poate – l-ai petrece afară, între cunoscuţi sau vecini. Încearcă să ieşi afară, vei căpăta şi altă viziune asupra vieţii. Curaj!“   

E.M. consideră – nu se ştie de ce – că şi un material despre căutarea greutăţii ideale i-ar putea găzdui cugetările. Un cititor nu e de aceeaşi părere: „Nick-ul tău e E.M. sau EMO? Aici e o reuniune de fete care vor – sau nu – să slăbească pentru a arăta bine, pentru a avea succes şi a fi admirate. Tu vii şi le strici bîrfa cu chestiile astea emo, total depăşite, ar spune multe dintre ele. Cine eşti tu: memento mori? Toată bătaia asta de cap şi sacrificiul lor de a slăbi, de a se mai tuna pe ici pe colo, este pentru ca în final să nu fie singure. Dă-te jos din copăcel şi intră în horă! Singurătatea şi meditaţia sînt pentru sfinţi, şi ei nu se vaită şi nu intră pe net. Dacă eşti bărbat, bea o bere!“ 

Nu există vieţi călduţe în miezul anonim al Internetului, asta e legea: sociabilii mediocri sînt sfîşiaţi de oamenii singuri, fie ei stupizi, rătăciţi ori străluciţi. Asistăm la un început de reinventare a speciei, clădit din pixeli. Cine vrea vecini de conversaţie cumsecade n-are decît să renunţe la identitatea virtuală, să-şi doneze calculatorul şi să se mute la ţară. „Lumea aceasta trebuie să devină a noastră, a celor mai singuri, a acelora care trebuie să recîştige viaţa! Pierduţi sîntem dacă nu vom recîştiga tot ceea ce am pierdut, dacă nu vom recîştiga totul“, explică tînărul Cioran în Cartea amăgirilor.  

Peste 75 de ani, forumistul E.M. postează chemarea sub un articol despre o adolescentă britanică bolnavă de cancer, care a înşirat într-un filmuleţ lucrurile pe care vrea să le facă înainte să moară. La scurt timp după ce a fost publicată, înregistrarea a făcut turul Internetului. Fata a primit pe blog o mulţime de mesaje din toată lumea. A mărturisit că le citeşte pe toate în nopţile în care nu poate dormi.  

Despre fericire. „Cred că tu vei dori să rămîi nefericit“ 

E.M. trece mai departe, la calomnierea ideii de fericire: „Este o constatare pe care, spre regretul meu, o verific în fiecare clipă: nu pot fi fericiţi decît oamenii care nu gîndesc nimic, adică aceia care gîndesc numai cît trebuie vieţii.“ O oră mai tîrziu, utilizatorul Yer scotoceşte prin aceste vorbe şi nu găseşte vreo noutate: „S-a scris şi o carte despre cum să devii prost. Ai nevoie de puţin studiu şi un piculeţ de muncă, dar în final poţi să reuşeşti şi vei fi fericit. Dar eu cred că tu vei dori să rămîi în continuare nefericit.“ Altcineva găseşte definiţia nedreaptă: „Poate că oamenii despre care vorbeşti nu sînt de fapt fericiţii. Sau poate că doar tu ai impresia că nu «gîndesc».“ 

Dacă luăm de bun ce susţine Cioran, cum că fericirea înseamnă să te amesteci cu lucrurile, să fii în afara celor patru pereţi, să umbli, să cunoşti, atunci omul din faţa calculatorului e un hibrid ciudat: e una cu lutul lumii, fără să-şi mînjească mîinile o clipă. Disperarea cea mai adîncă şi fericirea supremă convieţuiesc în el. Internautul e fericit că se poate contopi cu lumea, dar e mai mereu îngrozit de ce vede în ea. Omul din faţa calculatorului e revoltat, de exemplu, de înregistrarea publicată în această după-amiază de sîmbătă, ce prezintă lumii agonia unui pakistanez de 22 de ani, împuşcat de jandarmi după ce a fost bănuit de furt. Tînărul e lăsat să moară acolo, în stradă, şi camera de filmat îl arată îngenuncheat, într-o baltă de sînge. „Una din sursele nefericirii este că înăbuşim prea multe dorinţe criminale. Dacă am da drumul instinctului distructiv, de cîte «complexe» n-am fi scăpaţi! Şi de cîţi indivizi!“, exclamă E.M. Un „gardian“ al bunelor învăţături reacţionează prompt: „Probabil că îţi imaginezi că există vreo urmă de inteligenţă în comentariul tău. Dacă ai fi cu adevărat inteligent, ai reuşi să analizezi lucrurile din mai multe perspective. În plus, te-ai gîndit vreodată care ar fi consecinţele a ceea ce afirmi tu sau ai postat un comentariu doar ca să faci impresie? Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar comentariul tău nu e o dovadă de inteligenţă sau de profunzime a spiritului, ci de teribilism sau de psihopatie.“ 

Apoi, omul din faţa calculatorului citeşte despre drama unei vedete – tipar în carton al lumii – şi se declară scîrbit. Cioran cel virtual nu face neapărat referire la personajul acesta cînd deschide o nouă căsuţă şi scrie: „În curînd, relaţiile cu ceilalţi ni se vor rezuma la notificarea orgasmelor reale sau născocite. E destinul speciei noastre pustiite de introspecţie şi anemie: să se reproducă prin cuvinte, să-şi etaleze intimităţile nocturne, sporindu-le eşecurile sau izbînzile.“ Imediat, Iulian identifică în E.M. un model: „Omule, ai respectul meu. În sfîrşit cineva care merită ascultat cînd spune ceva. Societatea noastră are ca valoare exhibiţionismul: cu cît mai şocant, cu atît mai atractiv pentru masele de oameni cu instincte de ovine.“ 

Despre ţară. „Lasă lamentările!“  

Sînt atîtea ocazii în care poate fi invocată ţara; idee atît de generoasă, Românie atît de complicată, încît poate fi strivită şi apărată în interiorul aceluiaşi paragraf. Materie primă se găseşte pe toate drumurile, la orice oră: sînt personalităţi care-şi exprimă dorinţa de a pleca din ţară, Ţinutul Secuiesc vrea cică să-şi ia şi el tălpăşiţa, sînt jurnaliştii britanici care vin aici şi se miră că nu toată lumea o duce prost. Ar mai fi spaţiul Schengen şi Republica Moldova.  

E.M. consideră că e posibilă o schimbare la faţă a României. Bisturiul său taie adînc: „S-a spus de atîtea ori: am apărat latinitatea (şi se citează: o oază de latinitate în Balcani); un dig împotriva slavismului, apărători ai creştinătăţii; păstrători ai tradiţiilor romane etc. Aţi înţeles: am apărat şi am păstrat. Se cheamă acesta destin? Naţiunile mari au spintecat istoria, în pornirea lor de a se afirma. După flăcările lor rămîne o dîră de foc în lume, căci o cultură mare seamănă unei ofensive cosmice. Dar ce rămîne după defensiva unei culturi mici? Praf – dar nu de puşcă, pulbere purtată de un vînt de toamnă.“  

La calculatorul său, optimistul se îndreaptă de spate: „Lasă lamentările! E vară, încă trăim, am fost şi noi răi, am supravieţuit etc. Imaginează-ţi ce vrei, dar să-ţi dea putere şi optimism. (…) Iar dacă ai nevoie să fii trist (nu mai mult de 15 minute!), măcar nu-ţi face publică starea ta demoralizatoare.“ În altă încăpere, pesimistul deşurubează România pînă la inexistenţă: „Nu putem fi latini, pentru că sîntem ortodocşi. Nu putem fi balcanici, pentru că nu sîntem în Balcani. Nu putem fi central-europeni, pentru că avem obiceiuri estice. Şi nu putem fi estici, pentru că nici în Est nu prea sîntem, într-o Europă mereu în extindere. Sîntem tot şi nimic. Mai ales nimic.“ Se crapă de ziuă, deja zgomotul Parisului urcă pînă în mansarda lui E.M. şi acoperă huruitul calculatorului. În marea fabrică de cuvinte a lumii nu există răgaz, singuraticii lucrează în schimburi pentru a crea profeţii şi tulburări noi-nouţe. 

Vlad Odobescu este jurnalist la Evenimentul zilei.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.