Eliza Leonida Zamfirescu (1887 – 1973)

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Eliza Leonida Zamfirescu (1887 – 1973) jpeg

Fiica lui Anastase Leonida şi a Matildei Gill, Eliza Leonida urmează şcoala primară la Galaţi şi liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, obţinînd şi bacalaureatul secţiei reale a Liceului „Mihai Viteazul“. Respinsă, din cauza prejudecăţilor vremii, de conducerea Şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti, s-a înscris, în anul 1909, la Academia Regală Tehnică din Berlin-Charlottenburg, devenind, în 1912, prima femeie absolventă a prestigioasei instituţii şi una dintre primele femei inginer din lume.

Presa românească a consemnat evenimentul ca pe o ştire senzaţională: „O compatrioată a noastră, domnişoara Eliza Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottenburg. În inginerie, viitorul femeilor e mare, domnişoara Eliza Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţinînd diploma de inginer.“ (Minerva, 1912)

Se întoarce în România, unde este angajată ca asistent la Institutul Geologic din Bucureşti. Participă la Război, ca membră a Crucii Roşii, ajutînd şi conducînd mai multe spitale de campanie, fapt pentru care a fost decorată. În 1918 se căsătoreşte pe front, în localitatea Ghidigeni, cu chimistul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.

După Război, revine la Institutul Geologic, conducînd, vreme de 42 de ani, laboratoarele de analize geologice. În paralel, predă fizică şi chimie la Şcoala de Fete „Pitar Moş“ şi la Şcoala de Electricieni şi Mecanici din Bucureşti, condusă de fratele ei Dimitrie Leonida – întemeietorul Muzeului Naţional Tehnic. Se pensionează în 1963, la vîrsta de 75 de ani. A fost prima femeie membră A.G.I.R. şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Universitare. Din 1993, o stradă din Bucureşti îi poartă numele.
 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ninela caranfil png
Răspunsul unei mari actrițe din R. Moldova i-a uns la suflet pe toți. Întrebată în rusă care e piesa preferată, a cântat „Noi suntem români”
Actrița Ninela Caranfil, din Republica Moldova, a oferit un răspuns care a devenit viral atunci când a fost întrebată despre piesa ei preferată.
baggage hall 775540 1280 jpg
Aeroportul în care pasagerii își pierd cel mai des bagajele. Oamenii au depus o mulțime de plângeri
Aeroportul în care pasagerii își pierd cel mai des bagajele. Oamenii au depus o mulțime de plângeri.
Donald Trump FOTO AFP
Bursele nu ascultă de Trump. Musk propune o zonă de comerţ liber Europa-America, şi nu vorbeşte de capul lui
Visele exotice ale lui Donald Trump sunt doborâte de bursele americane şi din restul lumii.
probleme calea ferata (2) jpeg
Circulația feroviară, blocată în mai multe zone de copacii care s-au rupt peste liniile electrice
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA precizează că circulația feroviară se desfășoară în condiții meteo nefavorabile, în special pe raza Sucursalelor Regionale de Căi Ferate Iași și Brașov, din cauza precipitațiilor (ninsori) și a vântului puternic.
Cum se prepara cea mai gustoasa ciorba de peste, foto Instagram jpg
Rețeta lui Sorin Bontea pentru cea mai bună ciorbă de pește ca în Delta Dunării. Secretul care o face mai gustoasă: „Omul cât trăiește învăța”
Sorin Bontea (55 de ani) a învățat de la un localnic din Delta Dunării trucul pentru cea mai bună ciorbă de pește și a decis să le arate și urmăritorilor săi cum se prepară. „Omul cât trăiește învață”, a mărturisit celebrul chef.
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Ungaria, acuzată că „joacă în echipa lui Putin”. Estonia cere suspendarea dreptului de vot al Budapestei în UE
Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, acuză Ungaria că susține interesele Rusiei.
image png
Un afacerist român, susținător al lui Trump, neagă întâlnirea oficială dintre Hurezeanu și Marco Rubio. „Gafă diplomatică rușinoasă”
Avram Gal, un om de afaceri din Cluj, ridică un semn de întrebare cu privire la întâlnirea oficială pe care ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a anunțat că a avut-o cu secretarul de stat american Marco Rubio.
Bresa date hacked hack date corupte atac cibernetic laptop smartphone FOTO Shutterstock
Atenție la aplicațiile descărcate din Google Play și App Store: Furturile de date bancare pe smartphone s-au triplat
Numărul atacurilor troienilor bancari asupra smartphone-urilor a crescut cu 196%, potrivit raportului „The mobile malware threat landscape in 2024”.
horoscop octombrie jpg
Horoscop săptămâna 7-13 aprilie 2025. Fecioarele ies dintr-o relație, Balanțele fac achiziții mari, iar Peștii își schimbă radical viața
Perioada 7-13 aprilie este marcată de evenimente importante pentru nativii horoscopului. În plan personal, aceștia fac schimbări majore și sunt pe cale să ia decizii radicale în privința banilor și situației amoroase.