Electoratul are memoria scurtă

Sidonia BOGDAN
Publicat în Dilema Veche nr. 587 din 14-20 mai 2015
Electoratul are memoria scurtă jpeg

La trei ani de la căderea Guvernului Ungureanu, premierul Victor Ponta a vrut să puncteze electoral momentul, reamintind românilor acea perioadă grea din viaţa lor, cînd li s-au tăiat salariile şi pensiile. Cel mai probabil, şi după cinci ani, şi după şapte ani, Ponta ar proceda la fel, ar încerca să reactiveze memoria recentă a alegătorilor, dintr-un calcul foarte simplu. Toate studiile sociologice făcute în Occident arată că memoria electoratului este scurtă, mintea cetăţeanului fiind mai degrabă setată să arunce la coşul de gunoi momentele şi conţinutul politicianist decît să le înregistreze. Cu o singură excepţie: votanţii nu uită acele măsuri care le-au afectat într-un mod fundamental viaţa, iar reducerea salariilor cu 25% se încadrează perfect în această categorie. Ca principiu, electoratul uită părţile bune, dacă există, ale unei guvernări sau ale unui politician, considerînd că acestea i se cuvin, dar va ţine însă minte pentru mult timp traumele colective. Deşi ar putea părea exagerată comparaţia, pentru unii alegători, în marea lor majoritate oameni cu venituri minime spre medii şi cu o familie de întreţinut, reducerea salariilor chiar a reprezentat o traumă. 

A cere votul cuiva prin evocarea unui moment dureros provocat de adversarul politic devine, astfel, cel mai facil mod de a cîştiga competiţia electorală. Nu mai are nici o relevanţă că guvernarea actuală are performanţă zero, cîtă vreme doliul politic este umflat artificial şi menţinut în mintea electoratului, voturile şi simpatia vor curge ca la cîştigarea marelui

Deşi nu ne place să recunoaştem, comportamentul şi opţiunile politice ale electoratului se construiesc în principal după criterii subiectiv-afective şi foarte puţin în funcţie de pilonii logicii sau după un calcul pragmatic. Memoria afectivă, simpatiile şi antipatiile faţă de un candidat sînt cele care triază informaţia care ne face să luăm o decizie la vot. În rest, programele electorale, sutele de kilometri promişi pe hîrtie, reformele stagnate, incompetenţa unor lideri, scandalurile politice? Totul e uitare. În relaţia cu politicul, electoratul iartă şi uită multe. E ca-n dragoste. 

Dacă ar fi să alegem două momente fixe pe axa cărora se mişcă memoria colectivă a electoratului nostru, acestea ar putea fi, la o extremă, „gogonata, mîine-i gata“ a lui Oprescu referitoare la autostrada suspendată, iar la cealaltă – anunţul dur al Guvernului Boc privind tăierea salariilor. 

Deşi a fost o minciună sfruntată, un proiect utopic – bombastic, menit să stîrnească mai degrabă rîsul decît indignarea –, electoratul bucureştean n-a taxat la vot fantasmagoria primarului Sorin Oprescu, atunci cînd acesta le-a cerut bucureştenilor un al doilea mandat. Au uitat-o? Posibil că nu, însă minciuna respectivă a fost percepută drept un element ce-i compune charisma de politician, iar Oprescu joacă perfect rolul băiatului simpatic din cartier, pe care nu poţi să-l iei prea în serios, dar nici să te superi. Simpatia pentru personaj a fost cea care a triat informaţiile: cele rele să se ducă, cele bune să rămînă. Bucureştenii nu i-au uitat minciuna, dar l-au iertat. Şi i-au dat votul. 

Nu numai că electoratul uită zgomotul, bîrfele şi incompetenţa politică, dar sociologii susţin că au întîlnit alegători care, la cîteva luni după scrutin, uitaseră pînă şi numele candidatului pe care puseseră ştampila. Cîţi dintre români ştiu numele senatorului sau deputatului care îi reprezintă în Parlament? Foarte puţini. Ăsta-i şi motivul pentru care politicienii reuşesc „să se reinventeze“ – cît de cunoscută ne este expresia. Cadrul predefinit al momentului în care îşi poate resemnifica faptele, configurarea politică la momentul X, prezentul în desfăşurare sînt mult mai importante pentru un politician decît istoricul său recent. Din istoric se reţine notorietatea. Atît. 

Altfel, cu cît ne îndepărtăm mai mult de prezent şi vrem să analizăm memoria colectivă, cu atît elementul nostalgic este cel care va influenţa grila noastră de interpretare. Dovada? Nostalgia după comunism, care a reieşit în toate sondajele de opinie postdecembriste. Şi după 25 de ani de la Revoluţie, în ciuda ororilor, abuzurilor şi a sărăciei dezumanizante, comunismul a fost perceput de majoritatea populaţiei mai degrabă ca o idee bună, indiferent dacă bine sau prost aplicată, potrivit celor patru sondaje de opinie, publicate pe site-ul Institutului de Investigare şi Cercetare a Crimelor Comunismului şi Exilului Românesc (IICCMER). 

Această viziune pozitivă s-a regăsit atît în evaluarea în sine a intervalului istoric, cît mai ales comparativ cu perioada prezentă. Nicolae Ceauşescu este socotit a fi avut un impact mai degrabă pozitiv decît negativ. 

Cu ajutorul filtrelor care triază şi reţin numai imaginile plăcute, trecutul devine bun, în evocările românilor, prin comparaţie cu un prezent care ne crispează, ne complexează social şi nu ne satisface. În contextul acesta, rememorarea trecutului la români apare ca o stare, ca un sentiment pe care industria cinematografică l-a intuit perfect şi l-a exploatat pe măsură. 

Toţi românii uită în funcţie de modul în care sînt afectaţi personal de o decizie sau de modul în care sînt interesaţi de fenomenul politic. Unii uită greu tăierile salariilor sau ale pensiilor speciale, alţii vor ţine minte mult timp „lovitura de stat“ din vara anului 2012, atunci cînd preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat de către opoziţie într-o singură zi, punînd în pericol fundamentele statului de drept. Pentru un anumit segment al electoratului, inconştienţa opoziţiei a fost un gest politic de neuitat. 

Timpul, însă, le rezolvă pe toate. Reacţia de respingere faţă de PNL-ul de atunci s-a diminuat în cei trei ani scurşi. Uitare? Întrucîtva da,

-ul este altul, grila de interpretare a faptelor politice este nouă. Vechiul PNL, cel care îl suspendase pe Traian Băsescu, este compus acum şi din vechiul PDL, cel care tăiase salariile bugetarilor. Un mic

, prin fuzionarea celor două partide, a făcut ca ambele segmente ale electoratului să-şi reconsidere comportamentul, opţiunile şi deschiderea politică. 

Altminteri, uitarea unor momente politice înseamnă igienă şi sănătate curată pentru confortul psihic al cetăţeanului. Să ne mai aducem aminte că, în urma alegerilor parlamentare, în anul 2012, partidul lui Dan Diaconescu, din cauza notorietăţii lui, a primit 68 de scaune în Parlament? Să ne mai amintim că vedeta OTV a cerut voturi promiţînd unei părţi a electoratului amnistie totală şi 20.000 de euro celor care se înscriu în partidul său? Mai bine nu. Masochismul electoral cu siguranţă nu face parte din această temă.

România liberă. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

rachete patriot
Pentagonul se teme de o lipsă de rachete pentru apărarea antiaeriană
Pentagonul și cercurile de apărare din SUA sunt din ce în ce mai preocupate de o posibilă lipsă de rachete interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană, deoarece acestea sunt utilizate mai repede decât pot fi produse, scrie The Wall Street Journal.
WhatsApp Image 2024 10 29 at 13 01 54 jpeg
Strategiile candidaților la alegerile prezidențiale: „Niciun candidat nu reușește să fixeze o temă principală" ANALIZǍ
Într-un climat electoral marcat de competiția acerbă dintre candidați, sociologul Ionas Vladimir și analistul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial, oferă perspective importante asupra strategiilor, temelor și mesajelor utilizate de principalii candidați la alegerile prezidențiale.
horoscop octombrie jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Scandal la Ministerul Muncii pe tema salariului minim european. Ce variante au propus sindicatele
Discuțiile purtate de sindicate cu ficiali ai Ministerului Muncii pe tema legii salarizării unitare s-au dovedit a fi un eșec, date fiind nemulțumirile exprimate de cele două părți.
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Rețete neobișnuite de murături pentru iarnă: răsfăț culinar la mesele tale
Pe măsură ce luna octombrie își încheie parcursul, multe gospodării din România se pregătesc să închidă sezonul murăturilor. Totuși, nu este prea târziu pentru a pregăti delicioase murături care să însoțească mesele de iarnă!
drum expres pitesti mioveni foto denis grigorescu
Când vor începe lucrările la un drum crucial pentru industria auto din România
În 2023 ar fi trebuit să înceapă construcția drumului expres Piteşti-Mioveni, ce va face legătura dintre autostrada Bucureşti-Piteşti şi uzina Dacia şi furnizorii săi, însă lucrările vor începe tocmai în 2026, după ani de întârzieri.
hotel central macao jpg
Poveste fabuloasă! Când era doar un copil a fost dat afară dintr-un hotel, iar mai apoi a devenit proprietarul lui
Simon Sio s-a născut și a crescut într-un cartier modest din inima orașului Macao, locuind într-o clădire veche situată vizavi de Hotelul Central, cea mai impunătoare unitate de cazare a orașului la acea vreme.
energie geotermala fotoimpresamia.com
Statele UE, îndemnate să dezvolte centrale geotermale. România are cel puțin 24 de situri care îndeplinesc condițiile
Energia geotermală nu este încă foarte bine dezvoltată în Europa, cu o coordonare redusă între statele membre ale UE și cu puține progrese în ultimii ani, arată Comitetul Economic și Social European.
geanta telina moschino jpg
Culmea modei! Geanta în formă de țelină costă 4.500 $!
Casa de modă italiană Moschino a lansat pe piață o geantă de aproape 4.500 de dolari, în formă de țelină, relatează tabloidul britanic Daily Mail. Accesoriul are un aspect extrem de realist, ceea ce a făcut ca geanta, numită Sedano, să ajungă virală pe rețelele sociale.