E coadă mică la moaştele sexo-marxismului

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
E coadă mică la moaştele sexo marxismului jpeg

E pe zi ce trece mai greu să fii „de centru“ în România. E adevărat că prilejurile noastre de indignare civică şi revoltă au, în fond, mai puţin de-a face cu o orientare politică fermă şi mai mult cu incompetenţa şi hoţia celor în funcţii. La fel de adevărat este, însă, şi că trăim într-o societate tot mai polarizată şi neotribalistă, în care „fie eşti cu noi, fie eşti împotriva noastră“. Înainte de a deschide gura, ţi se cere să-ţi declini identitatea, iar dacă nu o faci, eşti băgat rapid în tabăra „celorlalţi“ sau suspectat de a fi „sub acoperire“. Spune repede: eşti „tefeleu“ sau eşti pesedist, eşti „pupător de moaşte“ sau „sexo-marxist“?… Cum adică „de centru“? De fapt, ştim noi bine, eşti un oportunist sau un laş sau un făţarnic care nu doreşte altceva decît să rămînă mereu aproape de centrul puterii, gata oricînd să se dea cu stînga sau dreapta, după cum bate vîntul. Doar că puterea nu are un centru şi nu merge numai de sus în jos, ci e peste tot, aşa cum obişnuia să avertizeze Foucault: în fiecare om e impulsul de a spune celorlalţi cum să-şi trăiască viaţa, de a le guverna conduita. Tot ce aşteaptă e un prilej favorabil pentru a-şi exercita voinţa, „curbînd“ vrerea celorlalţi în sensul dorit. Rezistenţa, atunci, începe cu rezistenţa la răul din mine.

Prin orientare de centru am în vedere o atitudine liberală în cel mai general sens, adică o asumare efectivă a pluralismului valoric, decurgînd din faptul că rezonezi, tu însuţi, cu considerente morale şi politice pe care le înţelegi a fi la limită incompatibile, că vezi aspecte benefice, salutare, şi în conservatorism, şi în progresism, şi în social-democraţie (înţelese ca doctrine), rămînînd, totodată, critic cu orice orientare politică ce se pretinde a fi cea mai bună sau singura meritînd a fi îmbrăţişată. Să recunoaştem, în zilele noastre, orientarea de centru seamănă tot mai mult cu situaţia kafkiană a unui interpret sau traducător trezindu-se în mijlocul unui cîmp de luptă, între două armate care aleargă una spre cealaltă cu săbiile scoase şi urlînd furibund. Din această ingrată poziţie ar merita realizată şi arheologia acestor două stereotipuri, vînturate frecvent în discursul de ură propagat pe social media: „pupător de moaşte“ şi „sexo-marxist“. Spaţiul nu-mi îngăduie, însă, decît schiţarea unui cadru general de analiză.

Mintea moralistă (în original, The Righteous Mind, adică poziţia celui absolut convins că are dreptatea de partea lui), bestseller-ul psihologului moral Jonathan Haidt (volum apărut, în traducerea Simonei Drelciuc, la Editura Humanitas, în 2016), are ca punct de plecare o întrebare de care oricine dintre noi s a izbit: cum se face că oameni buni, oameni decenţi, cumsecade, se văd adesea dezbinaţi pe motive de politică şi religie? Putem accepta că în viaţa socială conflictele sînt inevitabile şi că e imposibil ca toată lumea să aibă dreptate. Din faptul, apoi, că oricine are dreptul la o opinie nu decurge că toate opiniile cîntăresc la fel: opiniile unora şi altora sînt mai mult sau mai puţin plauzibile, în funcţie de tăria argumentelor pe care se sprijină. În acelaşi timp, însă, poate că tocmai graba de a-i exclude pe ceilalţi din sfera dreptăţii, de a le respinge argumentele ca nefondate şi de a-i eticheta ca „încuiaţi“ sau ca „iresponsabili“ doar pentru că nu le înţelegi punctul de plecare, credinţele de bază care le definesc poziţia, reprezintă sursa multor conflicte sociale care ar putea fi evitate sau măcar menţinute în graniţe non-violente şi civilizate.

E de aşteptat, astfel, ca progresiştii şi conservatorii să fie în dezacord flagrant în privinţa multor politici publice. Însă motivul pentru care aceştia nu ajung, de regulă, nici măcar să poarte un dialog real, ci doar să se împroaşte cu invective şi să perpetueze clişee „post-adevăr“, are de-a face cu o anumită orbire şi superioritate morală de care nimeni dintre noi nu este ferit în chip automat, doar pentru că se socoteşte pe sine „liberal“. Aici se atestă acel „instinct“ (fascistoid) al puterii de care scriam mai sus, reversul instinctului libertăţii, adică al refuzului visceral de a face cum îţi spun alţii doar pentru că aşa „trebuie“ să faci. Pentru explicaţia acestei dificultăţi şi rarităţi a dialogului genuin, a zidurilor de care se izbeşte ceea ce Habermas a definit cu decenii în urmă drept „acţiune comunicativă“, conlucrează, în zilele noastre, psihologia cogniţiei şi dezvoltării, filozofia, antropologia şi chiar biologia evoluţionistă. Auzim tot mai frecvent vorbindu-se despre bias-uri cognitive, despre mecanismele mentale prin care faptele sînt ajustate sau tratate în camerele noastre „de ecou“ pentru a întări credinţele de bază ale subiectului, în loc de a fi prilej pentru revizuirea acestora. Nu putem decît spera ca aceste cercetări ştiinţifice să contribuie, treptat, la deschiderea minţii şi la progresul nostru moral: însă orice optimism de factură iluministă cu privire la conjuncţia dintre cunoaştere şi libertate socială se cuvine serios temperat, după lecţiile tragice pe care ni le-a oferit secolul XX.

Ei bine, în acest orizont de idei, -Haidt avansează o ipoteză provocatoare: problema liberalilor (în sensul american al cuvîntului) e că matricea lor morală (cu pretenţii de universalitate) e precum o limbă cu doar două feluri de papile gustative. Cu alte cuvinte, liberalii progresişti îşi sprijină viziunea morală şi discursul pe doar două fundamente morale: principiul non-vătămării sau sensibilitatea la cruzime (în legătură directă cu resortul psihologic al empatiei) şi corectitudinea înţeleasă ca egalitate de bază a tuturor. Ei nu sînt, însă, activaţi şi, prin urmare, nici nu reuşesc să activeze satisfăcător în publicul larg sau în electorat alte „gusturi“ sau fundamente definitorii pentru o matrice morală mai complexă, cum este cea conservatoare. E vorba, aici, de o înţelegere mai curînd proporţională („după merit“), decît egalitaristă a dreptăţii, precum şi despre alte valori de bază, pe lîngă grijă şi corectitudine, precum loialitatea, recunoaşterea autorităţii, caracterul sacru sau libertatea ca pavăză în faţa tiraniei şi oprimării (conservatorii americani sanctifică termenul „libertate“, dar nu şi pe cel de „egalitate“).

Plecînd de aici, ne-am putea imagina un experiment moral a cărui miză să fie aceea de a aduce laolaltă progresişti şi conservatori, făcîndu-i să vorbească despre suferinţele şi fricile lor. Înainte, însă, progresiştilor care vorbesc cu dispreţ despre „pupătorii de moaşte“ li s-ar face un curs prescurtat de etică evoluţionistă despre importanţa trăsăturilor neofobe (raportarea precaută la tot ceea ce e nou) în perpetuarea speciei noastre, despre modul în care religia a făcut posibilă formarea unor mari comunităţi morale, dar şi despre tot ceea ce deosebeşte cultul sfinţilor din creştinismul tradiţional de magie sau desparte pe sfîntul creştin de „sfîntul moral“ din filozofia morală modernă – o caricatură de imparţialitate absolută cu care nimeni nu ar vrea să întreţină relaţii personale. În acelaşi timp, conservatorilor care văd draci „sexo-marxişti“ peste tot li s-ar preda o lecţie despre dimensiunea spirituală a presupusului „freudo-marxism“ de anii ’60 (care nu era doar cu Fromm şi Marcuse, ci şi cu Eliade sau Watts), pentru a i interoga, apoi, nu în legătură cu căderea în derizoriu a însăşi noţiunii de gen (gender), prin înscrierea a 71 de opţiuni de gen pentru contul de Face-book, ci cu privire la oportunitatea cîntăririi atente a unor argumente postmarxiste – precum acelea care pretind a sesiza o incompatibilitate structurală şi radicală între conceptul de dezvoltare durabilă (sustenabilă) şi capitalismul global, digital şi financiar. Din acest punct de vedere, poate că nu ar strica un pic de coadă şi la „moaştele“ sexo-marxismului: desigur că nu la Mausoleul lui Lenin mă gîndesc, ci la textele clasice ale stîngii şi la revizitarea lor critică. 

Cristian Iftode este conferențiar univ. dr. la Facultatea de Filozofie, Universitatea din București. Cele mai recente cărţi publicate: Aristotel. Problema analogiei şi filozofia donaţiei (Editura Universităţii din București, 2015) şi Critică, marginalitate, cinism (volum editat împreună cu Cristina Voinea, Editura Universităţii din București, 2016).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Motivele din spatele prezenței lui George Simion în SUA. Ce vrea să demonstreze liderul AUR ANALIZĂ
George Simion vizează întărirea legăturilor cu suveraniștii globali și câștigarea unui rol mai important pe scena politică internațională, iar vizita sa în SUA este un pas important în acest sens, spun experții.
Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.
inghetata de banane unt de arahide jpeg
Cea mai bună gustare fără zahăr, pentru a avea mai multă energie. Este bogată în proteine, fibre și vitamine
Nutriționiștii propun o gustare delicioasă, plină de nutrienți, care ajută la furnizarea de energie constantă organismului. De asemenea, conține magneziu, potasiu și vitamina C, care susțin funcția musculară și sănătatea imunitară.
zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alimentul adorat de români care te ajută să ai un somn liniștit. Dr. Mihail Pautov garantează
Chefirul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Studiile ne spun că ajută digestia, scade inflamația, reglează glicemia și susține sănătatea inimii. Doctorul Mihail Pautov a vorbit, pe pagina lui de TikTok, despre beneficiile acestei băuturi.
spital mioveni foto denis grigorescu jpeg
Sute de posturi blocate la primul spital de stat construit de la zero în România după Revoluție. Care ar fi soluția de deblocare
De anul trecut, angajările la stat sunt blocate. Iar sistemul public de sănătate este cel mai afectat, mii de posturi de doctori și asistente fiind blocate din cauza măsurilor de austeritate.
videochat expert supeala jpg
Adulții, mai puțin inteligenți pe zi ce trece. Expert HR: „Nimeni nu înțelege urgența de a investi în educația pentru adulți”
Unul din cinci adulți este capabil să înțeleagă texte simple sau să rezolve probleme aritmetice de bază, arată un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 34 de state. Polonia înregistrează cel mai mare declin.
Poiana Largului viaduct jpeg
Poiana din România care leagă trei regiuni. Locul e cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, fiind poarta de acces către zone montane renumite
Viaductul Poiana Largului rămâne unul dintre cele mai impresionante și importante din România. Reprezintă o realizare semnificativă în domeniul infrastructurii rutiere și contribuie la conectivitatea regiunilor montane ale țării. Este punct de legătură între Moldova, Bucovina și Transilvania.
01 medici maternitate timisoara foto maternitate noua jpg
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara strâng bani pentru construirea unei noi maternități. Cum pot fi sprijiniți
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, membri ai Asociației Pro Maternitatea, au început o lăudabilă campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei noi maternități în orașul de pe Bega.