Drumul în sus

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
image

Pentru americani, the first floor este parterul, iar the second floor este etajul întîi; pentru englezi, the first floor este etajul întîi (parterul fiind the ground floor). La americani, downtown este centrul – zgomotos, de afaceri – al orașului, iar uptown sînt zonele rezidențiale liniștite, aflate cît mai departe de acesta. La englezi, uptown (folosit rar) este centrul unui oraș. În Anglia, spre deosebire de SUA, a public school este o instituție privată, la care liceanul învață contra unei taxe. Să trecem însă de la lingvistică și la viața de zi cu zi. Americanii circulă pe dreapta șoselei și au volanul mașinii pe stînga, iar englezii circulă pe stînga avînd volanul pe dreapta. Chiuvetele americane au un singur robinet, pe cînd cele englezești au robinete separate, unul pentru apa rece, altul pentru apa caldă. În băile americane, lumina se aprinde de la comutator, iar în cele englezești, de la un fir care atîrnă din tavan. Pîinea prăjită (toast) de la micul dejun se pune, la englezi, pe suporturi metalice cu spații individuale, ca să iasă aburul și să rămînă crocante; americanii pun feliile una peste alta, iar uneori le și acoperă cu un șervet. Americanii beau berea rece ca gheața. La englezi există sortimente care se beau la temperatura camerei, iar altele chiar încălzite la foc, aidoma grogului. Iar lista ar putea continua și ar deveni cu atît mai lungă cu cît limbile și popoarele sînt mai diferite.

Am putea lua partea unora sau altora, argumentînd: „dar e logic să...”, „e o chestiune de bun-simț să...”. Cu alte cuvinte, făcînd apel la existența unei logici naturale sau a unui simț comun propriu speciei noastre, de la care anumite comportamente ar face excepție (îmi vine în minte titlul unei cărți scrise de G. Renier, în 1931: The English: Are They Human?). Termenul acesta de simț comun, prin care am tradus englezescul common sense, trimite, la origine, la acele trăsături biologice universal umane cu ajutorul cărora primim informații din mediul înconjurător. Atestată în documente la sfîrșitul secolului al XIV-lea și provenită din latinescul sensus communis, sintagma se referă la capacitatea creierului de a integra impresiile sosite prin cele cinci simțuri într-o viziune unitară și coerentă asupra lumii, capacitate al cărei revers se reflectă în antonimele ei – insanity („nebunie”), folly („sminteală”). Sensul extins – așa cum rezultă  el din românescul bun-simț și din sinonimele englezești mother wit, „inteligență nativă”, sensibility, „rațiune”, wisdom, „înțelepciune” –, cu care sintagma apare vreo două secole mai tîrziu, reflectă, probabil, o așteptare generală a societății vizavi de fiecare individ, în urma progreselor cognitive. Cu alte cuvinte, pe parcursul maturizării, în interiorul simțului comun (pe care îl au și organismele animale în funcție de specie) se articulează (sau ar trebui să se articuleze) bunul-simț. Spre deosebire de simțul comun, înnăscut,  bunul-simț e dobîndit, se formează prin cultură

Denumirile și comportamentele ilustrate de cazurile de mai sus sînt efecte ale culturii, ale experienței transmise de generațiile anterioare (pînă și gustul poate fi influențat de comunitatea în care trăiești). Cum spune George Lakoff – teoria lui common sense funcționează bine doar în cazurile simple, dar dă greș atunci cînd avem de-a face cu perspective diferite asupra lumii, adică cel mai frecvent. Sau cum constată Solomon Marcus: „Dezacordul provine dintr-o diferență în punctul de vedere”. Dacă cercetăm istoria circulației (din Antichitate și pînă la sfîrșitul secolului al XVIII-lea s-a mers pe stînga drumului peste tot), argumentul folosit pentru existența a două robinete (să nu se contamineze apa rece, potabilă, de microorganismele din apa caldă care stătea depozitată), teoria firului din tavan (curentul electric este primejdios), denumirea public school (instituție accesibilă, adică, oricărui elev, indiferent de locul de domiciliu, religie și ocupația părinților), așadar, dacă cercetăm toate acestea, înțelegem logica din subsidiar. Pînă și chestiunea parter/etaj e logică – primul arată poziționarea construcției (pe pămînt), al doilea indică ordinea în constituirea structurii. Totul depinde, clar, de punctul de vedere.

Realitățile altor popoare, lingvistice sau de altă natură, ne par ciudate cînd diferă de ale noastre, pentru că experiența proprie și cultura din care facem parte dictează interpretarea modului în care le percepem. E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun. Ele merg o vreme împreună, dar apoi cel de-al doilea trebuie să se desprindă și să se ducă tot mai sus, în lume, și adînc, în sine. De altfel, lui sense i s-a reconstruit rădăcina proto-indo-europeană *sent-, „a merge”, care a dat, în engleza veche, un cuvînt care înseamnă „drum”, „călătorie”. Bunul-simț e generativ, la fel ca gramatica lui Chomsky: știm unde își începe călătoria, lucrează cu un număr finit de elemente, dar drumul de parcurs și capacitatea de extindere sînt potențial infinite. AltiorExcelsior.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

familia care s a mutat din america in romania jpg
De ce a decis o familie din SUA să renunțe la tot pentru a se muta în România: „Nu m-am simțit niciodată ca și cum..”
Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului.
Achraf Hakimi (EPA) jpg
Un fotbalist mare de la PSG „rupe” tăcerea, după ce a fost acuzat de viol
Un jucător din Ligue I trece prin acuzații grele, de doi ani.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
TikTok se va închide în Statele Unite, de duminică, dacă va pierde procesul la Curtea Supremă
TikTok îşi va închide complet aplicaţia în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a Statelor Unite nu împiedică interzicerea acestei reţele de socializare pe teritoriul american
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ministrul Mediului anunță că predarea ambalajelor cu garanţie va fi mai simplă şi mai rapidă. „Sistemul a reușit performanțe de invidiat”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) „a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor”. În luna decembrie au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle și doze de aluminiu.
terapie intensiva jpeg
Secția ATI a Spitalului de Urgență Ploiești, blocată. Medicii protestează. Cum explică managerul situația
Zece medici chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești protestează față de o decizie luată de conducere pe fondul blocajului existent în secția de terapie intensivă. Oamenii sunt nemulțumiți că trebuie să opereze doar cazurile grave și urgențele.
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Horoscop joi, 16 ianuarie. Berbecii pun piciorul în prag, Racii nu se uită la bani, Fecioarele dau uitării trecutul, Vărsătorii primesc vești bune
Horoscop joi, 16 ianuarie. Descoperă previziunile pentru ziua de joi, 16 ianuarie. Lorina, astrologul Click!, a consultat astrele și știe ce le rezervă acestea celor 12 zodii în parte.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Djoković, tur de forță la Australian Open: meci de trei ore și un nou record
Novak Djoković a ajuns în turul trei al competiției.
sofia vergara profimedia jpg
Sofía Vergara iubește din nou? Este vorba despre un bărbat celebru, dar mai tânăr decât ea
Sofía Vergara (52 de ani) iubește din nou? La un an de când a divorțat de Joe Manganiello (48 de ani), diva a stârnit zvonuri că este într-o relație cu un alt bărbat celebru. Actrița de origine columbiană, care se laudă cu o avere de 180 de milioane de dolari, a fost surprinsă zilele trecute luând p
iasi din drona png
Taxa neobișnuită pe care o plătesc locatarii unui bloc din Iași. Anual se adună o sumă uriașă
Statul la bloc vine cu diverse provocări, însă locuitorii unui complex rezidențial din Iași cu siguranță nu s-ar fi gândit că se vor lovi vreodată de o asemenea situație. Aceștia sunt nevoiți să plătească o taxă neobișnuită, de care poate că niciunul dintre noi nu am mai auzit până acum.