Drumul de întoarcere

Publicat în Dilema Veche nr. 396 din 15-21 septembrie 2011
Unde s a dus romantismul? jpeg

Ce iei cu tine acasă, după ce zilele de vacanţă la all inclusive-ul de pe litoralul bulgăresc s-au terminat? În orele petrecute într-un autocar cu etaj, care a adunat oameni de la Albena şi Nisipurile de Aur, discuţiile s-au învîrtit, invariabil, în jurul mîncării. Ce se dădea la unele hoteluri şi cît de ghinionişti au fost alţii, care erau nevoiţi să meargă la supermarket în încercarea de a-şi potoli foamea. 

Cea mai extaziată s-a dovedit, de departe, o doamnă trecută de 50 de ani, căreia fiul îi găsise un sejur de patru zile pentru care plătise doar 6 milioane. E clar, deşi se urcaseră de la aceeaşi staţie, ea fusese în paradis, iar ceilalţi într-un loc mult mai meschin. Au ascultat-o cu gurile căscate cum descria cornul abundenţei: miile de salate, munţii de pîine de zece feluri, cu seminţe sau fără, plăcintele nenumărate, mari cît o palmă de om, cele trei baruri de unde puteai să te scalzi în băuturi, mîncarea care nu se termina niciodată, nici înainte de mesele principale, nici după.  

Cuplul de alături s-a ţinut bine un timp. Pînă cînd el a decretat că nu mai poate. Că l-a apucat durerea de cap. Am crezut că de vorbăria neîncetată a vecinei de alături. Nici pomeneală, bietul om se îngălbenise la faţă şi îi venea să plîngă, la propriu. Nu-i venea să creadă că zilele de concediu îi trecuseră fără să se poată bucura de-adevăratelea: camera nu fusese tocmai curată, mîncarea – insuficientă, prosoapele – prea mici. Doamna cu pricina se lăudase deja cu cele cinci bucăţi pe care le avusese în cameră doar pentru ea.  

De pe scaunul meu priveliştea arăta aşa: cei doi, el şi ea, din ce în ce mai pieriţi, de abia mai reacţionau la descrierile neobosite care se auzeau în fundal. Doamna ajunsese la îngheţată… Sacoşa imensă pe care o avea la picioare m-a făcut să mă gîndesc că strecurase acolo o mică parte din bunătăţile în care se scăldase şi pentru cei de acasă.  Mapa albastră în care erau coordonatele agenţiei şi descrierea hotelului se plimba deja, din mînă în mînă, pe rîndurile din spate. Dacă n-ar fi fost sfîrşit de sezon, m-aş fi gîndit că poveştile ei exploatau eficient frustrarea celorlalţi călători doar ca să facă publicitate. Cred că mă înşelam. 

Vecinii mei de scaun se plîngeau la telefon că săriseră peste masa de prînz din ziua respectivă. Brăţările verzi, de plastic, pe care le păstraseră la mîini păreau acum neputincioase.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
CEDO a respins plângerile înaintate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis astăzi, reunindu-se in complet de Camera și in baza unui vot unanim, sa nu indice nicio măsura provizorie in cauza Călin Georgescu c. România (cererea nr. 37327/24), se arată într-un comunicat al Curții.
Consultări Klaus Iohannis - UDMR - Kelemen Hunor - Cotroceni / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 6 feb 2020
Kelemen Hunor: „Dovezile privind anularea alegerilor ar trebui să vină de la instituţia prezidenţială”
Președintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui să ofere mai multe explicații cu privire la anularea alegerilor de anul trecut, este de părere șeful UDMR, Kelemen Hunor. În caz contrar, prețul îl va plăti candidatul ales de coaliția de guvernare.
banner ioana tufaru png
Îți aduci aminte de Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Cum arată în prezent și ce secret dureros ascunde: „M-a părăsit când a aflat”
Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu, a vorbit despre ceea ce a durut-o cel mai tare. Atunci când a fost însărcinată și a fost părăsită de iubitul ei de la acea vreme. A pierdut sarcina și a avut probleme medicale destul de grave. Acum, aceasta se bucură de o relație bună cu actualul său soț.
fructe piata jpg
Fructul care rezistă chiar și 12 luni, fără a-l ține la frigider. E plin de antioxidanți și numai bun pentru sănătate
Un fruct uriaș, cunoscut sub denumirea de „dovleacul de ceară” a atras atenția atât cercetătorilor, cât și celor care lucrează în industria culinară și sunt pasionați de alimentele sănătoase. Specialiștii de la Banca de Gene au cultivat acest fruct, care impresionează prin proprietățile sale.
 Oana Ioniță (43 de ani), fosta bebelușă a Cârcotașilor, suferă încă după divorțul de fostul ei soț, tenorul Florin Budnaru
Mărturisiri emoționante! Oana Ioniță suferă și acum după fostul soț! Ar fi vrut să își salveze căsnicia cu tenorul Florin Budnaru: „Mi-aș fi dorit să facem..”
Oana Ioniță (43 de ani), fosta bebelușă a Cârcotașilor, suferă încă după divorțul de fostul ei soț, tenorul Florin Budnaru.
01 Testul mesei inclinate SANADOR jpg
Primul laborator complet pentru evaluarea sincopei din sistemul medical privat din România
SANADOR inaugurează primul laborator complet de evaluare a sincopei din sistemul medical privat din România conform standardelor internaționale, la Spitalul Clinic SANADOR.
f473814828 1040486061450111 7826443030916417196 n jpg
Un regal muzical… regal, cu ecouri în viitor
O gală cu dichis a avut loc la Ateneul Român, la aniversarea a 35 de ani de la înființarea Fundației Regale Margareta a României, prilej pentru invitați – reprezentanți ai societății civile, parteneri de proiecte, donatori și sponsori generoși etc. – să-și demonstreze eleganța...
3a0a5be4 86fa 4da5 9d2b 19ece5ee210c jpg
Un popor care nu-și cunoaște trecutul este condamnat să-l repete. Și să suporte consecințele!
În noaptea de 22 ianuarie 1941, Bucureștiul a fost martorul unuia dintre cele mai întunecate episoade din istoria României. Legionarii, invocând simboluri religioase și naționale (vă sună cunoscut?), au orchestrat masacrul de la Abator, o barbarie care îngheață sufletul și acum.
riduri jpg
Trucul genial care poate ține ridurile la distanță! Este ideal pentru femeile de peste 50 de ani
Mai devreme sau mai târziu, ridurile sunt o problemă de care ne vom lovi cu toții. Însă, specialiștii ne spun că există diferite metode la care putem apela, pentru a combate cât mai mult acest fenomen.