Dreptate, sex ╚Öi robo╚Ťi

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 922 din 9 ÔÇô 15 decembrie 2021
Dreptate, sex ╚Öi robo╚Ťi jpeg

E condamnabil moral s─â faci sex cu robo╚Ťii? Desigur, ├«ntreb pentru un prieten. M─â bucur totu╚Öi c─â nu m─â ├«ntreab─â dac─â ar putea s─â iubeasc─â un robot sau, mai grav, s─â fie iubit de acesta/aceasta/ace╚Ötia. R─âspunsul e scurt ╚Öi poate pu╚Ťin trist: nu. S─â fii atras erotic de o cutie de tabl─â, cu circuite integrate ╚Öi senzori, a╚Öa cum visau scriitorii de SF din secolul trecut, mai treac─â-mearg─â, dar s─â crezi ├«n dragoste cu a╚Öa ceva e un angajament prea ciudat fa╚Ť─â de o ontologie ├«n care s├«ntem to╚Ťi o ap─â ╚Öi-un p─âm├«nt. A╚Öa c─â mai bine nu ne angaj─âm acolo ╚Öi r─âspundem la o ├«ntrebare mai complicat─â, dar cu sens: e condamnabil a interac╚Ťiona sexual cu androizi frumo╚Öi?

De la ÔÇ×nevasta olandez─âÔÇŁ, p─âpu╚Ö─â sexual─â de secol XVII care bucura vie╚Ťile marinarilor, la robo╚Ťii zilei de ast─âzi, ce deja se g─âsesc ├«n case asiatice de toleran╚Ť─â (progresul moral nu se opre╚Öte la oameni, etnii, religii ╚Öi genuri) cu program permanent (╚Öi pre╚Ťuri destul de mari), feti╚Öul s-a ├«nl─ân╚Ťuit cu nevoia. Dac─â ├«n paleolitic se produce primul dildo, ast─âzi teledildonica ├«ncepe s─â se studieze ╚Öi la politehnici. Sexul tehnologizat, sexul autonomizat, sexul cu adev─ârat complicat, bazat pe aplicarea ╚Ötiin╚Ťei fizice ╚Öi a geometriei (├«nc─â euclidiene), urmeaz─â via╚Ťa de zi cu zi a hominizilor de la facerea lor. Dar ast─âzi am ajuns la rezultate impresionante. Ast─âzi putem ├«nlocui lucr─âtoarele ╚Öi lucr─âtorii sexuali cu astfel de ma╚Öin─ârii. Sau chiar partenerii permanen╚Ťi. Un dildo uitat ├«n col╚Ť pe etajer─â e probabil motiv de glume, apropouri ╚Öi alte activit─â╚Ťi, nu doar conversa╚Ťionale, dar un robot sexual e motiv de preocupare. ├Äntru totul justificat─â. De oriunde ai privi, robo╚Ťeii ace╚Ötia vor schimba regulile jocului. P├«n─â la parodia sa.

Form─â umanoid─â, da. Poate simula bine comportamentul ╚Öi mi╚Öc─âri umane? Da. Ruleaz─â un sistem de inteligen╚Ť─â artificial─â, poate interpreta ╚Öi r─âspunde informa╚Ťiilor din mediu? Dac─â vom r─âspunde tot pozitiv, atunci e un robot social antropomorf, care nu e o entitate pasiv─â, ca o p─âpu╚Ö─â, ci una mai degrab─â apropiat─â de un bonobo. Poate realiza ac╚Ťiuni ├«ntr-un grad destul de ├«nalt, chiar dac─â nu va reflecta asupra lor. Se poate orienta. Se poate strica, dar poate semnaliza asta. Nu poate alege, nu poate refuza. Acestea s├«nt deja c├«teva dintre propriet─â╚Ťile unora dintre robo╚Ťii sexuali. De ce s─â-i limit─âm la ├«nf─â╚Ťi╚Öarea uman─â? De ce nu ar fi ceva diferit, poate ni╚Öte extratere╚Ötri? Sau un animal? C├«t─â vreme accept─âm robo╚Ťi sociali care ajut─â seniorii s─â se lini╚Öteasc─â, iar pe copii s─â ├«nve╚Ťe limbi str─âine sau chimie, ╚Öi unii seam─ân─â cu robo╚Ťi SF sau chiar cu o foc─â, de ce nu am accepta ╚Öi asemenea neo-juc─ârii cvasi-autonome sexuale? S├«nt ele doar juc─ârii?

Cum ne vom raporta la aceste ma╚Öin─ârii ale pl─âcerii, cum ne raport─âm deja, cu tot setul de ├«ntreb─âri f─âr─â r─âspuns de mai sus, spune ceva despre cum ├«i privim ╚Öi pe semenii no╚Ötri. E de ├«n╚Ťeles critica feminist─â care sus╚Ťine c─â ace╚Öti robo╚Ťi nu fac dec├«t s─â ad├«nceasc─â obiectificarea femeilor. Chiar dac─â scopul ar fi contrar: avem robo╚Ťi sexuali tocmai ca s─â nu mai c─âut─âm astfel de servicii sexuale de la semenii no╚Ötri. S─â nu-i mai trat─âm ca instrumente, ca m─ârfuri de consum. Da, dar prin statut, robo╚Ťii s├«nt mai degrab─â sclavi, supu╚Öi, ni╚Öte obiecte inteligente ╚Öi senzuale care stau unde le pui. ╚śi fac ce ╚Öi cum le ceri etc. Practica de a trata sexul ca pe o tranzac╚Ťie care presupune domina╚Ťie, control, r─âm├«ne. Nu am rupt cercul vicios al st─âp├«nirii. ╚śi al unui dezinteres fa╚Ť─â de cel─âlalt, dezinteres propor╚Ťional cu interesul pentru p─âr╚Ťi ale corpului s─âu.

Psihologia uman─â e subiect de glume pe unele exoplanete. Dar aici, pe a noastr─â, e doar un alt c├«mp al profitului. Profit─âm unii de al╚Ťii pentru c─â specul─âm sl─âbiciunile noastre. La fel o fac ╚Öi o vor face ╚Öi proiectan╚Ťii acestor robo╚Ťi. Care pot manipula, din ce ├«n ce mai u╚Öor, psihologia uman─â. Min╚Ťile noastre s├«nt mai u╚Öor de p─âc─âlit atunci c├«nd antropomorfizeaz─â ╚Öi atribuie o minte unde nu-i. Astfel putem evalua ├«n mod gre╚Öit autenticitatea, reciprocitatea ╚Öi intensitatea rela╚Ťiei noastre cu un robot social umanoid inteligent. Ceea ce e ╚Öi de dorit din punctul de vedere al profitului. Mai mult, omul e un animal care are feti╚Öuri, e idolatru. Acest mix face ca intrarea robo╚Ťilor sexuali ├«n imperiul sapien╚Öilor s─â nu fie chiar o problem─â.

E tot exploatarea femeii! Poate provoca dependen╚Ť─â! E o perversiune! E ├«n╚Öelarea partenerului de via╚Ť─â! Da, dar nu e vina robotului. Nu exist─â nici o necesitate ├«n a proiecta ace╚Öti robo╚Ťi urm├«nd diviziunile ╚Öi stereotipurile de gen ale speciei noastre. Nu pot provoca o dependen╚Ť─â mai mare dec├«t cea a telefoanelor ╚Öi a vie╚Ťii online. De ce ar fi o perversiune mai mare dec├«t a-╚Ťi dori, fascisto-ceau╚Öist, s─â penetrezi mul╚Ťimea prin discurs? ╚śi tot a╚Öa. Mai bine am privi cu ochelarii drept─â╚Ťii. Accept─âm c─â pentru vasta majoritate dintre noi sexul contribuie la starea de bine ╚Öi la o via╚Ť─â bun─â. Atunci cei priva╚Ťi de sex ar trebui ajuta╚Ťi, ar trebui s─â li se ├«nlesneasc─â, m─âcar par╚Ťial, accesul (chiar dac─â nu ar fi sexul de cea mai bun─â calitate). O lume de oameni satisf─âcu╚Ťi e o lume mai bun─â.

Unora dintre noi sexul cu robo╚Ťi poate s─â li se par─â gre╚Ťos, imoral, inuman. Dar s├«nt destule categorii care merit─â o redresare. Avem un interes social ╚Öi moral s─â redres─âm situa╚Ťia semenilor no╚Ötri care nu se pot bucura de o via╚Ť─â sexual─â natural─â, iar singurul mod accesibil este utilizarea unor tehnologii avansate, ca robo╚Ťii, care s─â ofere c├«t mai mult din experien╚Ťa ÔÇ×real─âÔÇŁ. Sexul cu robo╚Ťi ca pl─âcere inferioar─â (sau autoerotism) este preferabil fa╚Ť─â de nimic. Astfel apare ca acceptabil accesul la astfel de activit─â╚Ťi, robosexul nu e condamnabil moral pentru anumite categorii (chiar dac─â nu e cel mai dezirabil). De exemplu, oamenii cu dizabilit─â╚Ťi corporale (precum veteranii de r─âzboi), oamenii cu hipersexualitate indus─â neurologic (├«n urma unei boli), de╚Ťinu╚Ťii, solda╚Ťii, bolnavii din aziluri sau ospicii, exploratorii din Antarctica, cosmonau╚Ťii, marinarii, lucr─âtorii pe platforme marine, tinerii introverti╚Ťi sau preo╚Ťii catolici ar putea fi unii dintre ei.

Constantin Vică este lector la Facultatea de Filosofie și cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.