Dragul meu bărbat generic

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Dragul meu bărbat generic jpeg

Ne ştim de cînd lumea. De fapt, am clădit lumea împreună. A fost mult timp armonie între noi, fiecare şi‑a văzut de treaba lui, noi în peşteră, voi la vînătoare, noi la cratiţă, voi la războaie, noi gîtul, voi capul. Am fost mult timp destul de cuminţică şi am acceptat regulile tale. Trebuie să recunoşti că ai scris şi ai spus vrute şi nevrute la viaţa ta despre mine. Ai spus că tu eşti sexul tare şi eu sexul slab, că sînt isterică şi prea multă educaţie îmi face rău la fertilitate sau că sociabilitatea mea este redusă şi de aia nu am ce căuta în viaţa publică. Ai ţinut-o sus şi tare că relaţia cu mine este în mod natural o relaţie ca de la superior la inferior, că universul e androcentric, astfel încît totul se învîrte în jurul tău, că am fost creată din şi pentru tine, ai convins apoi pe toată lumea că aş fi invidioasă pe falusul tău.

Folosesc acest prilej ca să îţi spun că te-am iertat pentru toate astea. M‑am războit preţ de vreo trei valuri de feminism cu tine, dar vreau acum să fie linişte şi pace între noi. Ştiu că trăieşti vremuri grele. Ştiu – şi mai ales simt – că eşti în criză. Lucrurile nu mai sînt aşa cum au fost şi încă nu te-ai acomodat cu schimbarea. Ţi-a rămas eticheta de cap de familie, deşi familiile contemporane nu mai seamănă deloc cu cele tradiţionale şi ţi se cer lucruri de neimaginat încă pentru tine. Fetele, iubitele, mamele, surorile tale se luptă azi de la egal la egal cu tine şi cu fraţii tăi pentru recunoaştere, resurse, reprezentare. Ştiu că mă iubeşti, dar te şi enervez în acelaşi  timp. Îţi sînt şi soră, dar şi şefă, mamă, dar şi candidat la alegeri, iubită, dar şi competitoare pe piaţa muncii. Nu e simplu nici pentru tine să accepţi că s-au dus vremurile de odinioară. Ştiu că se pune presiune mare pe tine să îţi dai frîu liber emoţiilor, să vrei să stai acasă şi să schimbi scutece, să laşi un pic de la tine şi să accepţi cote în politică pentru ca să echilibrăm cît de cît raportul de forţe şi să decidem împreună, cei mai competenţi dintre noi, ce e bine pentru ţară. Mai ştiu că eşti şi tu supus presiunilor consumiste care mizează pe o masculinitate macho, pe standarde fizice greu de atins şi pentru tine. Mai observ şi faptul că, de cînd cu corectitudinea asta politică, nu mai poţi spune chiar ce gîndeşti şi misoginul sau sexistul din unii ca tine trebuie să se controleze şi să joace teatru, ceea ce nu e mereu uşor. Ştiu că universităţile sînt tot mai pline de fete şi te simţi din ce în ce mai stingher la facultate, iar multe dintre femeile din jurul tău vor fi în curînd mai educate decît tine şi decît prietenii tăi. Ştiu că ţi se tot impută că eşti violent (cifrele arată că baţi cam mult femeile pe care, pe de altă parte, zici că le iubeşti), dar nimeni nu se uită mai atent la cum eşti socializat, ce comportamente ţi se încurajează sau ți se reprimă sistematic de către societate. Ritmul schimbărilor cred că te-a depăşit şi înţeleg că te simţi deseori frustrat, neînţeles sau nostalgic pentru tipul de relaţii dintre noi de altădată.

Mai ştiu că nu îţi plac nici ţie generalizările şi că nu toţi bărbaţii sînt într-un anume fel. Eşti foarte mulţi într-unul singur, cum este cazul şi la mine, lucru pe care ţi‑l spun de mult timp. Te defineşte nu doar identitatea sexuală, ci te definesc şi etnia, vîrsta, educaţia, clasa, religia etc. Ai şi tu căutări permanente de identitate, mai ales în lumea postmodernă de azi. Heterosexual, gay, metrosexual, retrosexual, neosexual, übersexual, toy boy – eşti unic în diversitate. Şi ca tată eşti de multe feluri: tată tînăr sau în vîrstă, singur, văduv, gay, tată absent, tată adoptiv. Iar de cînd cu noile tehnologii de reproducere, lucrurile s-au complicat şi mai rău, căci azi poţi fi tată fără o relaţie sexuală cu mama copilului tău. Şi ca soţ, amant sau şef eşti de mai multe feluri, cu toate că lumea îţi zice bărbat şi crede că a spus astfel totul despre tine. Ai feminitatea ta, aşa cum am şi eu ceva din masculinitatea ta şi a celor ca tine.

Trăim amîndoi, dragul meu bărbat generic, vremuri grele, incerte, fluide. Simt nevoia să îţi atrag atenţia că ai luat criza masculinităţii cam ad litteram şi ai investit prea mult doar în Viagra şi mai puţin în redefinirea de către tine, nu de către alţii, a masculinităţilor tale sociale, culturale, economice.

Ascultă-mă, dragul meu bărbat generic. Sîntem mult mai asemănători decît credem noi (şi nu mă refer aici doar la numărul de coaste). Eu vreau să nu ne mai ciorovăim, să ne contopim într-unul singur şi să terminăm cu toate dihotomiile astea care ne simplifică viaţa în aşa măsură încît ne-o complică şi mai tare!

Te iubesc, dragul meu bărbat generic.

A ta femeie generică ce ţi-a fost şi va continua să îţi fie alături la bine şi la rău – ceea ce aştept şi de la tine. A, încă ceva. Poţi să îmi deschizi uşa, să îmi aduci flori şi să îmi ţii galant scaunul cînd mă aşez. Chiar îmi place. Nu te lua mereu după ce zice lumea. Sînt(em) femei şi femei.

Laura Grünberg este sociolog și scriitoare.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.