Dosarele la control

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Dosarele la control jpeg

În competiția pentru titlul de Capitală Europerană a Culturii 2021 s-au înscris inițial 14 orașe românești. Dosarele de candidatură au fost evaluate de un grup de specialiști numiți de Comisia Europeană și de Guvernul României. În urma jurizării au fost selectate pe lista scurtă patru orașe: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Iată, pe (foarte) scurt, cum au fost evaluate celelalte orașe:

● Arad („Look Out Europe“) a mizat pe spiritul participativ şi pe regenerarea urbană prin investiţia în cultură. Juriul a considerat însă că oferta culturală nu este suficient de atractivă pentru a avea un puternic impact european.

● Alba Iulia, „cealaltă capitală“, s-a concentrat pe moștenirea culturală. Una dintre problemele remarcate de juriu a fost că strategia culturală a orașului s‑a dezvoltat concomitent cu programul pentru Capitala Europeană a Culturii. Pentru a recupera handicapul unei infrastructuri culturale subdezvoltate și al dinamicii reduse a sectorului cultural și creativ ar fi avut nevoie de un agajament prealabil și de un sector independent mai bine dezvoltat.

● Oraşul Bacău a propus un dosar relativ modest, dar sincer, un proiect confuz, în care sînt exprimate doar intenţiile, nu şi planuri concrete pentru 2021. Juriul a apreciat intenția autorităților de a compensa un handicap major – subdezvoltarea, sărăcia după dezindustrializare etc. – cu investiții în economia culturală. Elemente importante, precum strategia de marketing și structura de coordonare, nu au fost explicate suficient de bine, a considerat juriul. În plus, bugetul de 12 milioane de euro a fost considerat prea mic pentru ambițiile programului.

● La Braşov, autorităţile înțeleg cultura ca pe o formă de susţinere a turismului. Oferta culturală modestă și faptul că producția artistică contemporană ocupă un loc prea mic în strategie sînt punctele slabe remarcate de juriu.

● Brăila, „o Europă în miniatură“, a propus un program destul de consistent nu doar pentru oraş, ci pentru zona Dunării maritime. În ultimii cinci ani, consumul cultural şi capacităţile s-au dezvoltat rapid – un rezultat al investiţiilor la nivel local. Foarte interesantă a fost şi expunerea teoriei despre paradoxurile mecanicii cuantice & pisica lui Schrödinger. Juriul nu a găsit însă că programul se ridică la nivelul conceptului ambițios.

● Craiova a candidat pentru întreaga regiune Oltenia sub sloganul „IntenCity“. Însă, dincolo de tonul festiv şi triumfalist, dosarul nu avea direcţie culturală clară sau măcar propuneri atractive. Juriul a considerat că programul nu e suficient dezvoltat, că e incoerent și centrat pe nivelul local.

● Iași, un oraș cu o economie locală care se bazează în mare măsură pe industriile culturale şi creative, un oraș cu o veche tradiţie culturală și universitară, a propus un dosar „greu“. Una dintre problemele subliniate de juriu a fost dezechilibrul între tradiție și creația contemporană.

● Sfîntu Gheorghe s-a înscris în competiţie cu un dosar foarte atractiv, care implică tot ceea ce iniţiatorii au numit „Ţara Secuilor“ (Terra Siculorum). Juriul a considerat că problema majoră a programului e că pare a se adresa doar unei comunități.

● Și candidatura orașului Suceava s‑a axat, în programul propus, pe trecut și pe patru componente majore: basm, divinităţi din folclor, mit, legendă. Juriul nu a găsit suficiente elemente legate de cultura contemporană. Şi nici cu privire la implicarea cetățenească.

● În ceea ce privește candidatura orașului Tîrgu Mureș, juriul a considerat că programul propus e scris în pripă și că lipsește o dimensiune europeană.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nou trend în turismul autohton. De Paşte românii caută relaxarea la stână sau la fermele cu specific tradiţional
Tradiții. Ce trebuie să faci de Paște ca să-ți meargă bine tot anul
Paștele tradițional românesc era total diferit de ceea ce practică, astăzi, majoritatea românilor. Era în primul rând o sărbătoare strict religioasă, cu un melanj de credințe creștine și ritualuari de sorginte păgână, respectate cu sfințenie și despre care se credea că vor influența soarta omului.
femeie blonda par cret shutterstock 22333474 jpeg
Păr indisciplinat și încrețit? Cu aceste 5 trucuri, va fi neted și strălucitor
Te lupți cu un păr care se ondulează fără motiv și pare mereu dezordonat? Nu ești singura. Vântul, aerul uscat și materialele sintetice din haine pot transforma și cel mai disciplinat păr într-un ghem de fire rebele.
tren in jurul lumii 01 foto Adventures by Train jpg
O agenție de turism britanică organizează ocolul lumii în 100 de zile cu trenul. Unde va fi oprirea în România. Doar 12 locuri disponibile
O companie de turism din Marea Britanie a lansat o inedită ofertă de circuit: Ocolul lumii cu trenul în 100 de zile. Circuitul va avea opriri de mai multe zile în 14 țări, România fiind printre acestea. Prețul unei asemenea experiențe unice de călătorie este foarte mare.
1 astm bronsic jpg jpeg
Planta care ameliorează astmul și calmează durerile provocate de reumatism
În medicina populară românească, cimbrul (Thymus vulgaris) ocupă un loc de cinste printre plantele cu efecte terapeutice dovedite. Cunoscut mai ales ca ingredient aromat în bucătărie, cimbrul este mult mai mult decât un simplu condiment.
locuri de munca angajari
Cum poți găsi un loc de muncă în 2025, fără să apelezi la firme de recrutare. Sfaturi de la specialiști
Găsirea jobului ideal poate fi mai dificilă în acest an, în contextul unei piețe în continuă schimbare și mai competitive ca oricând, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă recomandându-li-se să nu se limiteze la o singură metodă de aplicare.
image png
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 18 aprilie. Te scapă de probleme
Pe 18 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul, o figură remarcabilă a monahismului bizantin din secolul al IX-lea
culori amenajare living  Foto pinterest webp
Ce culori alegem și pe care trebuie să le evităm când amenajăm locuința
În domeniul amenajării interioare, culorile pentru care optăm în renovarea sau schimbarea unui spațiu reprezintă un subiect important și poate aduce multe provocări în ceea ce privește deciziile pe care le luăm pe termen lung.
Jandarm montan Ion Florin 03 foto arhiva personala jpeg
Povestea jandarmului-erou care a salvat numeroși oameni, inclusiv un bărbat atacat de urs
În această primăvară, plutonierul adjutant-șef Ion Florin, șef în cadrul Postului de Jandarmi Montan Rucăr, a primit distincția „Jandarmul de Onoare al Anului în România” pentru numeroasele acțiuni și intervenții prin care a pus mai presus de orice binele semenilor săi.
manchester united fb jpg