Domnul Tudor de la Administraţia Financiară

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Domnul Tudor de la Administraţia Financiară jpeg

Era un sfîrşit de decembrie umed şi bezmetic. Lumea alerga fără noimă dintr-un loc în altul, iar la poştă se stătea la coadă cu orele. Primisem acasă un mandat. Îmi venea să amîn pînă după sărbători ridicarea plicului, dar ceva, ca un bîzîit enervant de muscă, nu-mi dădea pace. Am făcut vreo două încercări nereuşite, dar la a treia, am ieşit victorioasă, după vreo trei sferturi de oră de aşteptat, cu plicul de la ANAF în mînă. L-am deschis şi am citit hîrtia dinăuntru la lumina farurilor şi a ghirlandelor de Crăciun de pe Magheru. „Somaţie“, „Executare silită“ şi o sumă de vreo trei ori mai mare decît ştiam că datoram statului din veniturile mele de drepturi de autor. Mă uitam la plicul ăla şi simţeam cum îmi creşte furia. Cum încep să-mi curgă lacrimile. În primul rînd, de enervare, pentru că mi-era imposibil să cred că aş putea rezova problema repede şi pe cale amiabilă.

A doua zi m-am înfiinţat la sediul de pe Strada Roma al Administraţiei Financiare de care aparţin. Mi-a deschis uşa o cerşetoare care îşi făcuse acolo punct de lucru. M-am gîndit că frigul îi paralizase orice urmă de pragmatism, altfel cum ar fi putut să creadă că pe oamenii aceia posomorîţi şi trişti, care plecau de acolo scuturaţi de bani, îi mai apucă mărinimia?

Mă rog, treaba ei, mi-am zis, dar cumva întîlnirea aceea mi s-a părut un semn bun. Nu eram singura pierdută în spaţiu. Am bătut la uşa unde ar fi trebuit să fie inspectorul care se ocupa de strada mea. Din păcate, programul se terminase. Dar, totuşi, am încercat. Un cioc-cioc n-a omorît pe nimeni. A scos capul un domn politicos, care m-a întrebat cu ce poate să-mi fie de ajutor. I-am zis cît am putut eu de logic că am o problemă, aş vrea s-o descurc şi să nu o trag după mine în anul care urma să vină. Mi-a cerut adeverinţele cu care venisem, s-a uitat pe ele, a verificat şi ce primisem de la ei şi mi-a promis că o să mă ajute a doua zi şi o să dăm de capăt situaţiei. Nu m-am liniştit pe deplin, dar cumva vocea fermă a domnului inspector m-a făcut să plec mai calmă.

Am revenit la domnul Tudor, aşa cum stabiliserăm. Era ultima vineri lucrătoare din an, iar pe mine aveam senzaţia că o să mă înghită toate milioanele alea de dosare, de hîrtii şi de cifre din încăperea în care mă aflam. Inspectorul financiar din faţa mea nu se grăbea. A luat şi a comparat situaţia mea din scripte cu cea din computer. Am avut noroc, sistemul informatic funcţiona în ziua respectivă.

Omul din faţa mea mi-a explicat că pur şi simplu fişa mea fiscală s-a pierdut. Şi că, din cauza asta, m-am trezit cu suma restantă. A luat-o pas cu pas. A umblat cu mine pe la alte birouri să-mi anuleze somaţiile, dobînziile şi alte penalizări la nişte sume greşite. A refăcut tot ce trebuia, mi-a spus cît trebuie să plătesc, ceea ce ştiam şi eu, aşa că m-am dus la casierie fericită.

Domnul Tudor m-a salvat atunci. Cu următoare fişă fiscală mi-a zis să merg direct la el, ca să nu mă mai trezesc cu vreun pocinog. Ceea ce am făcut. Anul ăsta stau liniştită. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.