Domnu’ Soroș

Oana-Valentina SUCIU
Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
Domnu’ Soroș jpeg

Chiar așa, domnu’ Soroș, cînd ne dați banii? 50 de lei de adult, 30 de lei de copil, 20 de cîine, parcă așa era. La un calcul rapid, cu o medie de 50.000 de participanți, asta ar însemna aproximativ 500.000 de euro pe protest. Păi, în ritmul ăsta, dă domnu’ Soroș faliment rapid, cît o fi el de miliardar. Pentru că nu vorbim numai despre protestele de stradă din România, ci și despre cele din Ungaria, Polonia, Rusia, Macedonia, Georgia, SUA.

De unde a apărut fenomenul blamării lui George Soros în toate aceste țări atunci cînd vine vorba despre implicarea civică, politică și finanțe? Pentru că lista este mult mai lungă. Vinovat, în vreun fel sau altul, ar fi și în Marea Britanie (prin susținerea campaniei anti-Brexit), și în Australia (pentru egalizarea parteneriatelor gay), și în Israel (prin susținerea inițiativelor palestiniene), și în Rusia, Africa de Sud, Turcia, Ucraina, diferite alte foste republici sovietice. Cum a ajuns George Soros să fie Bau-Bau-ul universal sau păpușarul mondial? Un răspuns sintetic ar fi că are toate păcatele din lume: este evreu-maghiar, ultrabogat, finanțist feroce, filantrop, cu vederi politice oarecum de stînga (deși cei de stînga îl etichetează ca fiind de dreapta și viceversa, deși el declară că ideologia sa este non-ideologia). Mai rămînea să țină și cu Rapidul, vorba unei remarci care circula pe rețelele sociale. Lăsînd gluma la o parte, ce a dus la distribuirea lui George Soros în rolul de țap ispășitor în aproape toate colțurile lumii?

Născut la Budapesta, într-o familie evreiască, adolescentul Schwartz György este profund marcat de experiența din timpul nazismului. Pentru a-și feri familia de deportarea la Auschwitz, tatăl său, Tivadar, își schimbă numele în Soros – pronunțat, în maghiară, Șoroș (și nu Soroș, sau Söröș, decît dacă vrei să bei o bere – pentru că asta înseamnă sör) și, în engleză, Soros (așa cum o face el însuși) și convinge un superior nazist să îl prezinte de tînărul György drept finul său de botez. Sînt anii care pun temelia filozofiei politice a lui Soros – cea a susținerii unei societăți libere, în care drepturile majoritarilor și minoritarilor sînt respectate și apărate deopotrivă. Aceasta este consolidată pe parcursul studiilor din Marea Britanie, unde ajunge în 1947, imediat după venirea comuniștilor la putere în Ungaria, unde îl are mentor pe filozoful de origine austriacă, el însuși refugiat din calea nazimului la prestigioasa London School of Economics, Karl Popper. Opera capitală a acestuia, Societatea deschisă și dușmanii ei, o pledoarie pentru societatea deschisă ca răspuns la orice tip de regim totalitar, fie el nazism sau comunism, este piatra de temelie a activităților filantropice derulate de Soros în Europa Centrală și de Est începînd cu anii 1980.

Dar, pentru a avea ce să doneze, e nevoie să facă bani. Și asta și face, ca agent de bursă în Statele Unite, pe Wall Street, unde se mută în 1956. Socoteala inițială, de a face 100.000 dolari în primii cinci ani și de a se întoarce în lumea academică, nu se potrivește însă cu cea de pe piața bursieră, rezultatul fiind o sumă mult mai mare. În 1969, Soros creează Fondul Quantum, un fond de investiții cu risc extrem de mare, finanțat exclusiv din banii investitorilor (individuali și instituționali), care operează pe piața de capital cu acțiuni, bunuri și valute într un mod extrem de agresiv, foarte flexibil, dar negarantat. Riscul asumat aduce un profit de 40% încă din primii ani și de aici începe drumul spre rolul de miliardar. Activitatea bursieră îl conduce pe Soros la formularea teoriei „reflexivității“ (el este și autorul a 14 volume de analiză financiară și politică) – aceea că acțiunile diferiților actori implicați afectează piața, care nu are tendința de a se autoregla, ci dimpotrivă. Asta a făcut în 1992, cînd a pariat („sărind direct la jugulară“) împotriva lirei sterline, dincolo de puterea de echilibrare a statului, ceea ce a adus Fondului Quantum un profit de 1,5 miliarde de lire și a făcut tabloidele britanice să îl eticheteze ca „omul care a ruinat Banca Angliei“ în ceea ce și azi se numește „Miercurea neagră“. O acțiune similară are loc în 1997, în Asia de Sud Est, cu un pariu împotriva bahtului thailandez. Rezultatul: o undă de șoc pe piața de capital și a muncii din întreaga regiune și etichetarea sa de către premierul malaezian ca unul dintre profitorii fără scrupule, neinteresați de efectele sociale produse de speculațiile financiare. Etichetă pe care acesta și-a asumat-o întotdeauna, justificînd-și acțiunile prin faptul că, dacă nu ar fi făcut-o el, ar fi făcut-o altcineva, iar piețele s-ar fi prăbușit oricum. Este adevărat că recent, într-un articol din New York Times (bazat pe o serie de interviuri cu George Soros și cu unul dintre fiii acestuia, Alex) se poate observa o atitudine marcată de întrebarea dacă nu ar fi putut face mai mult nu ca jucător la bursă, ci ca filantrop.

Căci acesta, și nu cel de finanțist, este rolul care le stă ca un ghimpe în coastă mai-marilor zilei, de la Donald Trump la Vladimir Putin, de la Viktor Orbán la Liviu Dragnea, de la Benjamin Netanyahu la Recep Tayyip Erdogan. Și la fel le-a stat în coastă și comuniștilor central-est europeni, cînd Soros finanța mișcările disidente ca Solidarnosc-ul polonez, Charta 77 cehoslovacă și cînd deschidea, în 1984, prima Fundație pentru o Societate Deschisă la Budapesta. La ora actuală, Fundația are 26 de birouri naționale și regionale, activează în peste 100 de țări și are mii de angajați și colaboratori, un buget de 940 de milioane de dolari (pe anul 2017); ea operează prin acordarea de finanțări instituționale (care acoperă doar 33% din bugetul unui proiect, astfel încît organizațiile respective să fie permanent stimulate în a-și căuta noi finanțatori) și individuale. Ariile acoperite se concentrează în principal pe drepturilor omului, egalitatea de șanse, dialogul intercultural, activismul ecologic, minoritățile sexuale și etnice (în special minoritatea romă), drepturile emigranților. Fundația a susținut presa liberă oriunde aceasta a fost amenințată și a încurajat jurnalismul de investigație. Așa a apărut, de altfel, afacerea Panama Papers (bazată pe cercetările unor jurnaliști independenți), și de aici ura cu care se stropșesc, în discursuri publice, lideri politici ca aceia mai sus.

În plus, zeci de mii de tineri au beneficiat de grant-uri de studii la universități occidentale sau la Universitatea Central Europeană (o altă inițiativă a lui George Soros). Ceea ce nu se spune în presa tabloidă este că aceste stagii și burse nu sînt obținute pe ochi frumoși (e drept că cine operează cu copy-paste nu poate înțelege așa ceva), ci sînt acordate în urma unor evaluări independente extrem de dure. Din experiența personală (da, sînt sorosistă cu acte), pot spune că au fost unele dintre examenele cu cele mai mari emoții din viața mea – evaluare dosar, test de limbă, interviu, plan de cercetare academică și 20 candidați pe un loc, chiar și pentru o școală de vară. Și, nu în ultimul rînd, contracte semnate prin care te obligi să te întorci și să pui osul la treabă în țara natală. Pe scurt, principiul aplicat în toate aceste cazuri este de a-ți da undița și de a te învăța să pescuiești.

Și societatea civilă din Europa de Centrală și de Est a învățat să pescuiască singură. Doar că, la ora actuală, pescuitul la undiță nu mai este suficient. Sîntem martorii consolidării unor regimuri iliberale nu numai în Europa, dar și în SUA, Turcia, Israel. Rețelele de afaceriști și politicieni corupți nu mai sînt naționale, ci transfrontaliere, susținute mediatic de instituții la fel de corupte. Așa am ajuns să ne confruntăm cu campanii electorale ca aceea din Ungaria, care s-a bazat în principal pe atacarea directă a lui George Soros (chiar dacă premierul Viktor Orbán este alumn Soros), sau cu acuze de genul protestatarilor plătiți să dea jos guvernarea din România și cu „tentative de asasinat“ din priviri. Construirea unui inamic de tip caracatiță e cu atît mai ușoară acum, în epoca Internetului disponibil pe orice dispozitiv. De altfel, Fundația pentru o Societate Deschisă își mută sediul la Berlin, iar Universitatea Central Europeană, la Viena, pentru că angajații se simt amenințați. Societatea deschisă pare să fie confruntată mai mult decît oricînd cu naționalismul găunos, cu rasismul, xenofobia și disprețul față de libertățile individuale și colective. George Soros însuși pare a se îndoi acum de succesul acțiunilor sale filantropice. Dar nu cedează. Așa cum nu ar trebui să cedăm nici noi. 

Oana-Valentina Suciu este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.