Doi Boi

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
Abattoirs d'Anderlecht © wikimedia commons
Abattoirs d'Anderlecht © wikimedia commons

Păi, nu eram cu alde socru-meu în Musée d’Orsay? Păi, eram. Fiică-mea se juca frumos cu alți copii, așa că socrul mă cheamă să-mi arate un exponat, o machetă a Operei din Paris, în secțiune longitudinală. Era un obiect migălos lucrat, cu toate mașinăriile culiselor atent reproduse la scară, destul de impresionant pentru o minte de inginer (eu n-am minte de inginer): „Ia uite aici, domnu’ Mihai” (așa îmi zice el, de necaz că i-am dus fata tocmai în Belgia, cu nepoată cu tot), „ia uite ce aveau ăștia la 1800!” (anul era trecut pe plăcuța explicativă). „La 1800, îți dai seama? De-abia se făcea Napoleon împărat, și ăștia aveau deja asemenea tehnologie! Noi? La 1800 aram cu plugul de lemn... ca și-acum. Țară de cretini!”

Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai bună descriere a mizerabilismului românesc. „Țară de cretini.” „Arăm cu plugul de lemn.” Et caetera. Cunoașteți refrenul, cu toții îl cunoaștem, iar Fane Spoitoru l-a făcut nemuritor printr-o vorbă mică, dar mare („Cea mai țară proastă”). Sigur, spiritele elevate îmi vor bate obrazul că-l bag pe Ion Titișor în fața lui Emil Cioran, dar mie nu-mi pasă de spiritele astea elevate, îmi pasă de esența problemei: este sau nu este justificat mizerabilismul românesc? Au sau n-au mizerabiliștii dreptate? 

Inginerește, pe cifre, mizerabilismul este foarte ușor de demontat. Jucărie! În 1800 – dacă e să luăm ca referință ce scria pe plăcuța ceea (care se referea, apropo, la vechea clădire a Operei, demolată în 1820, care-a fost pe locul actualului părculeț Louvois) – nu exista nici un român pe lume. Zero barat! Sigur că atunci existau românofoni care arau cu plugul de lemn, dar la 1800 nu exista nici România, nu existau nici români (în sensul de „cetățeni români”). Pe cînd Franța avea, la vremea aia, aproape 1.300 de ani de statalitate (nu e puțin!). Mai mult: de la 1800 pînă azi, românii au apărut și ei pe planetă, iar în ultimii douăzeci de ani năpădesc, vară de vară, plajele din Grecia, de se crucește lumea de mirare. Nu e rău deloc, pentru un popor de cretini care ară cu plugul de lemn... Da’ chiar, dacă e să mă leg și de plugul ăsta, pot zice că fermierii din România se descurcă foarte bine spre excelent, indiferent din ce material își fac plugurile: anul ăsta au exportat cereale de-au rupt, ajutați și de nenorocitul de război din Ucraina (asta, în paranteză fie spus). 

Pe scurt, România pare o țară mijlocașă; nici prea-prea, nici foarte-foarte. Da, așa pare, privită din avion. Privită însă dinăuntru, pare o catastrofă, nu numai din punct de vedere economic, politic, educațional, al infrastructurii sau al reciclării gunoaielor – ci din toate punctele de vedere. La asta se referă mizerabiliștii din România, cînd își înjură țara pe toate drumurile; și ce, parcă poți să zici că n-au dreptate? Nu poți. Te îngroapă sub argumente. Îți vine să taci – și chiar taci. 

Dar mult mai interesantă este discuția cu mizerabiliștii români din diaspora. Ca mine, de exemplu: opinia mea sinceră este că noi, mizerabiliștii diasporeni, sîntem singurii oameni consecvenți din toată afacerea asta (relația de love-hate cu România). Pentru că, odată ce-ai emigrat, te trezești că trebuie să te declari fie mizerabilist, fie patriot. Tertium non datur.N-ai de ales (adică ai: să n-ai contacte cu alți români!); după ce te integrezi, mai bine sau mai rău, în micile cercuri ale diasporenilor, trebuie să alegi o parte. Ca-n viață. Îți zici de la-nceput că tu n-ai de gînd să faci parte dintr-o gașcă, dintr-un „partid”, dintr-o confrerie, dar, cum-necum, ajungi să faci. Fie că vrei, fie că nu vrei. Ce, eu am vrut?

Dacă nu mă-nrolam la mizerabiliști, atunci mă aștepta Partida Patrioților. Dacii. Ortodocșii. Ceaușiștii. „Era mai bine înainte.” Ascultătorii de muzică populară. Ascultătorii de manele. Nevorbitorii de franceză, de engleză sau de orice. Spărgătorii de semințe. Turbincile de ură (la adresa țării-gazdă). Necititorii de cărți. Băutorii de țuică. Privitorii la filmele lui Sergiu Nicolaescu. „Mîndru că sînt român.“ Cumpărătorii de BMW-uri la mîna a doua. Schiloditorii limbii române. Aruncătorii de chiștoace pe jos. Frecventatorii talciocului de la „Doi Boi”. 

Scriu acest text marți, 4 octombrie, așa că am proaspătă-n minte vizita de documentare pe care am făcut-o duminică (2 octombrie) la marea piață populară Abattoirs d’Anderlecht, mai cunoscută sub numele românesc („La Doi Boi”), din simplul motiv că acolo românii sînt majoritari. Nu mă țin de bancuri, piața există (https://fr.wikipedia.org/wiki/Abattoirs_d%27Anderlecht) și e celebră în tot Bruxelles-ul, numai eu n-o știam. (De unde să știu? Păi, ce treabă avem acolo noi, mizerabiliștii?) Acum am aflat. Este vorba de un spațiu imens, în care se face comerț cu orice. Vînzătorii nu m-au interesat și mărfurile lor cu atît mai puțin, ci doar cumpărătorii. Furnicar! Român lîngă român, ceva incredibil. Se mai auzea pe ici, pe colo și turca, și araba, și franceza (rar!), dar lingua franca era româna. Oameni amărîți, fără știință de carte, oameni care au fugit de sărăcie și au construit la Bruxelles alte Românii mai mici, după chipul și asemănarea lor, niște Românii second-hand. M-am uitat la chipurile lor: săraci, săraci, dar fericiți să fie împreună, într-un mediu pe care îl percepeau ca fiind familiar (piața aglomerată, în care te înghesui, te calci pe picioare, te înjuri și te tocmești, în speranța vreunui chilipir). Erau împreună, era încă o duminică în care aveau bani de tîrguieli, vorbeau românește, după shopping rămîneau la un carton de mici și la o doză de bere românească, mai povesteau de-ale lor, îi mai blestemau pe belgieni, mai aflau de vreo ofertă de muncă („Plata la oră”, cum scria pe un anunț de la terasă), era bine.

Iar noi, mizerabiliștii? Sîntem triști. Da, sîntem consecvenți, spre deosebire de patrioții din diaspora („De ce-ați plecat, dacă aici nu vă place?”) și de mizerabiliștii din țară („Dacă e așa de rău, de ce rămîneți?”). Dar consecvența nu ține de cald.

Mihai Buzea este scriitor și locuiește în Belgia. Cea mai recentă carte publicată: Frunza, Editura Polirom 2022.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.