Distanţe relative

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Distanţe relative jpeg

De-a lungul timpul, am avut mai multe Dosare în Dilema, apoi în Dilema veche despre emigrație. Au scris oameni care „au fugit“ din țară înainte de 1989, oameni care fac parte de multă vreme din comunitățile românești din străinătate, oamenii care au plecat în anii ’90, imediat după mineriade, unii dintre ei au rămas în țările de adopție, alții s-au întors. De ce am reluat aceeași temă, însă cu dileme noi? Nu doar pentru că este o temă care are nevoie la răstimpuri de un update, dar și pentru că statutul emigrantului în ultima vreme s-a schimbat, în primul rînd datorită Internetului și dezvoltării noilor tehnologii (rețele de socializare, Skype etc.). Dacă, în urmă cu zece ani, cei care plecau din țară luau o hotărîre, deși dureroasă, în principiu definitivă, închizînd toate ușile în urma lor și fiind convinși că pleacă „înspre mai bine“, cei care au părăsit România recent, dintr-un motiv sau altul și uneori nici măcar într-un mod planificat (așa cum se întîmpla înainte), sînt mai dispuși să ia în calcul opțiunea unei întoarceri. În principiu, ei nu pleacă neapărat din cauza sărăciei, a lipsei de șansă, ci din cauza unor principii. Astfel, despărțirea de țara natală tinde să devină mai mult una emoțională. Migrația forței de muncă are la bază un alt concept inițial – „Merg acolo ca să fac bani, pentru ca să o duc mai bine aici“. De cele mai multe ori, ea se transformă însă într-o emigrare în toată regulă, iar posibilitatea întoarcerii devine una din ce în ce mai îndepărtată. Însă ceea ce aduce în plus este o pendulare între Est și Vest, între două lumi. Cei care pleacă rămîn conectați în permanență la ceea ce se întîmplă aici, datorită Internetului care se transformă într-un cordon ombilical. România devine, dintr-o țară reală, un „acasă“ virtual pe care îl poți oricînd accesa. Astfel, dorul de casă se stinge sau, dimpotrivă, poate deveni și mai puternic. Cineva afirma, în ancheta pe care am făcut-o printre emigranți, că prima generație rămîne, în fond, una inadaptată, iar sentimentul de dezrădăcinare te urmărește pînă la finalul vieții. A doua generație se integrează în proporție de aproape 100%, iar la o treia generație putem vorbi deja despre nativi. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți tineri pleacă la studii în străinătate și aleg să rămînă în Vest, fără să trăiască experiența emigrației într-un mod emoțional. Se consideră „copiii universali“ și nu sînt marcați de sentimentul de apartenență. Din nou (și) datorită noilor tehnologii, se adaptează mai repede și au o mobilitate pe care părinții lor nu au avut o: nu le merge bine la Londra, se mută la New York, apoi în altă parte, în funcție de job-urile pe care le au și de oportunitățile care le ies în cale.

Una peste alta, subiectul emi­gra­ției rămîne în continuare unul sensibil, nu doar în România. Este interesant de analizat și în contextul actual – în ultimii ani, solidaritatea emigranților față de ceea ce se întîmplă în România (participarea la vot, proteste etc.) a fost una fără precedent. Oamenii vor să demonstreze că le pasă și că distanțele sînt, de fapt, relative.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Termostat temperatura FOTO Shutterstock
Cupola de căldură ridică facturile la energie. Cât de eficientă este „pre-răcirea” și cum să folosești eficient aerul condiționat
Când temperaturile de afară sunt intense, la fel sunt și aparatele de aer condiționat, folosite la maximum.
image png
Răsturnare de situație în cazul polițistei de penitenciar care a confundat polițiștii cu „niște monștri”: luase un simplu somnifer
Polițista de la Penitenciarul Rahova, care a fost prinsă zilele trecute conducând sub influența amfetaminei, nu era drogată, așa cum s-a spus inițial.
x downloader com UV2zs1 mp4 thumbnail png
Momentul în care un bloc cu 10 etaje din Rusia explodează din cauza unei scurgeri de gaze: 6 morți și 16 răniți
O explozie cauzată de o scurgere de gaze într-un bloc de locuinţe din oraşul Saratov, din vestul Rusiei, s-a soldat vineri cu cel puţin 6 morţi şi 16 răniţi, în timp ce 4 persoane sunt date dispărute, au informat autorităţile ruse.
hromada rapid fb jpg
femeie banca vopsea 1536x1059 jpg
„M-a pus să mă dau cu benzină”. Ce a pățit o tânără care s-a așezat pe o bancă proaspăt vopsită și nesemnalizată din Sibiu
O tânără s-a așezat pe o bancă proaspăt vopsită și nesemnalizată din centrul orașului Sibiu, în timp ce aștepta autobuzul. Ea reclamă că s-a ales cu o iritație pe corp după ce unul dintre angajații Primăriei, i-a spus să se spele cu benzină.
intalnire bolojan orban palatul victoria 2 foto gov ro jpg
Viktor Orban l-a lăudat pe Ilie Bolojan și a amintit de „gestul fantastic, neașteptat pentru români”, făcut de Ungaria
Premierul Viktor Orban l-a caracterizat pe premierul Ilie Bolojan ca fiind un „om serios, cu concepţii clare” şi cu experienţă, cu ajutorul căruia România, care trece printr-o situaţie dificilă, are şanse „bune” să-şi rezolve problemele.
zodii norocoase, foto shutterstock jpg
Zodii care renasc după o perioadă grea. Pentru ele, abia acum începe adevărata vară
După luni în care au simțit că totul stagnează sau merge împotriva lor, unele zodii încep, în sfârșit, să iasă la lumină. Energia verii se activează cu adevărat abia acum pentru ele. Vor simți un val de optimism, vor avea parte de oportunități neașteptate și, mai ales, de claritate interioară. Iată
serena halep
image png
Celebrul dansator Michael Flatley caută sprijin să candideze la preşedinţia Irlandei
După ce a cunoscut faima şi succesul cu Riverdance şi alte spectacole de scenă, Michael Flatley îşi doreşte un nou rol: preşedinte al Irlandei, relatează The Guardian.