Disperaţi după normalitate

Bianca TOMA şi Cristian GHINEA
Publicat în Dilema Veche nr. 583 din 16-22 aprilie 2015
Disperaţi după normalitate jpeg

- argument -

Preocupaţi de majorităţi, cătuşe şi denunţuri, împachetate în zeci de breiching niuzuri, din politica internă, cu agenda de politică externă ocupată de Putin, uităm de o vreme să ne uităm şi la o altă vecinătate a României, pe vremuri numită generic „butoiul cu pulbere“ al Europei: Balcanii de Vest. În ultimii doi ani de la semnarea, sub tutela UE, a acordului de normalizare a relaţiilor Belgrad – Priştina, lucrurile au evoluat, unele în bine, altele deloc spectaculos, dar din toate direcţiile însă, spre UE. Asta nu înseamnă că tensiunile s-au stins definitiv sau că s-a făcut pace cu trecutul. Dar înseamnă că există dorinţă, determinare şi, cum îi place Bruxelles-ului să spună: un

. Pentru unele state din regiune, acest plan a evoluat pînă la statutul de stat candidat la UE, pentru altele este nevoie de mai multe resurse, răbdare, cunoaştere, iar pentru unele chiar de recunoaştere. 

Centrul Român de Politici Europene a organizat, împreună cu Kosovo Foundation for Open Society şi British Council, o vizită de documentare în Kosovo, parte a proiectului „Connecting with Europe“, în care am invitat reprezentanţi ai Parlamentului României, ai organizaţiilor nonguvernamentale, experţi interesaţi şi activi în zona Balcanilor şi, mai ales, jurnalişti români pe care să îi punem faţă în faţă cu noile realităţi dintr-una din cele mai tensionate locuri din regiune: Priştina. Pe toate vocile, de la preşedinte la membri ai executivului, de la parlamentari la primarul uneia din cele mai importante comunităţi sîrbe din Kosovo, cea de la Gracianiţa, de la EULEX – cea mai mare misiune externă a UE pentru justiţie – la ambasadori, de la jurnalişti pînă la veteranii de război, am putut vedea mult din feţele acestei regiuni.

Ca şi în cazul Ucrainei înainte de Euromaidan, relatările despre aceste locuri sînt puţine, iar atunci cînd sînt preluate sau aduse în faţa opiniei publice sînt, de regulă, negative, conflictuale. Pentru că normalitatea nu face ştiri. Iar Kosovo este un loc disperat după normalitate. Un loc pe care reputaţia îl ajunge mereu din urmă şi unde oamenii se străduiesc, aproape înduioşător, să te convingă că şi ţara lor e… o ţară normală, ca orice altă ţară. 

Unul dintre obiectivele vizitei de documentare în Kosovo a fost acela de a vedea şi de a înţelege aşteptările acestei regiuni de la Bucureşti, de a vedea cum şi în ce fel experienţa noastră recentă de tranziţie poate fi exportată, dacă nu e momentul unor abordări bilaterale mai constructive şi mai consistente. Aşteptările faţă de România sînt mari şi pleacă dintr-un refuz: refuzul de a recunoaşte acest stat. Dincolo de asta, am discutat despre cum putem lucra împreună – dacă Bucureştiul nu recunoaşte Kosovo, nu înseamnă că acesta nu există. Şi dacă există, trebuie ajutat să se normalizeze. Altfel, sărăcia, izolarea, extremismul pot readuce în actualitate metafora cu butoiul de pulbere. Este o temă în care am lăsat vocile din Kosovo să vorbească cu publicul român: oficiali, veterani, vecini de extremişti fugiţi în Siria, jurnalişti. Toţi în căutarea normalităţii, într-un stat care vrea să ne convingă că nu aşteaptă nimic special de la noi, decît normalitate.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

mascati jpg
Mobilizare excepțională după un live pe Facebook. Un individ amenința că fabrică o bombă și se arunca în aer. Unde a fost localizat
Mobilizare exemplară a polițiștilor din județul Olt pentru depistarea unui cetățean care a anunțat sâmbătă seara, într-un live pe rețeaua socială Facebook, că va fabrica o bombă,
image png
Claudia Puican și Armin Nicoară se pregătesc să devină părinți. „Un nou capitol al iubirii noastre începe…”
Claudia și Armin Nicoară, unul dintre cele mai iubite cupluri muzicale, au dat vestea momentului: se pregătesc să devină părinți! Cei doi artiști sunt în culmea fericirii deoarece, după multe încercări de a avea un copil.
donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.
Serena Williams. Foto Instagram
Aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române Foto MApN jpg
MApN reacționează în urma unor manipulări cu privire la spațiului aerian al României: „Se încearcă inducerea unui climat de panică”
Se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare în fața oricăror forme de agresiune.
7 front sosoaca jpg
Poliția a mers la domiciliul Dianei Șoșoacă. De ce este acuzată șefa partidului SOS
Doi polițiști au mers duminică dimineața la domiciliul europarlamentarului Diana Șoșoacă să-i înmâneze un proces verbal de contravenție. Șefa SOS a filmat întâmplarea și a pus totul pe Facebook.
politia rutiera noaptea jpg
Un cetățean turc a amenințat, într-o transmisiune live, că va construi o bombă și se aruncă în aer. Zeci de polițiști au pornit în căutarea lui
Un cetățean turc a pus pe jar autoritățile din județul Olt, sâmbătă, 14 decembrie 2024. Acesta, într-o transmisiune live pe rețelele sociale, a amenințat că va construi o bombă. Ulterior, printr-un apel la 112, s-a sesizat că cetățeanul are de gând să-și pună capăt zilelor.