Discurile

Andrei CRĂCIUN
Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Le sînt îndatorat cărților și prietenilor și tot mai mult – vinilurilor.

Pe la treizeci și cinci de ani am simțit deodată, deodată ca într-o nuvelă de Anton Pavlovici Cehov, că îmbătrînesc. O durere în oase, genunchii, o altă durere în suflet, cum li se întîmplă muritorilor. 

Ceva trebuia făcut. Și atunci le-am găsit, parcă mă așteptau. Cutia mea cu discuri, vinilurile mele, pe care mi le dăduseră tatăl meu și doi dintre prietenii lui, demult, în secolul trecut, în mileniul trecut, în vara lui 1990, pe timpul nopților magice, cînd la televizoarele parțial color era Coppa del Mondo din Italia și noaptea adormeam ca să mă trezesc Lăcătuș sau Zenga sau Roberto Baggio sau chiar Maradona. Bineînțeles: niciodată n-am visat mai frumos ca atunci.

Părinții mei au fost în 1990, îmi imaginez că în pași de Lambada, într-o excursie organizată în Bulgaria, parcă la Varna. Și s-au întors de acolo cu o sacoșă cu discuri: Queen și Tina Turner, Beatles și John Lennon de capul lui, Duran Duran, Rolling Stones și Led Zeppelin, Michael Jackson și Elvis Presley. 

Tata cumpărase o combină și eu m-am mai pricopsit și cu discuri pe care mi le-au dăruit, cum spuneam, prietenii săi. Înregistrări de la Electrecord, Phoenix, povești cu Winnetou, eroul meu etern, basme, Mirabela Dauer, Savoy, Celentano și poemele lui Nichita recitate chiar de Nichita. 

Le-am ascultat o vreme în fiecare zi, apoi pentru cîteva decenii au ajuns într-un pod, apoi în alt pod, la o mătușă, apoi s-au întors la mine. Le regăsisem, dar nu mai aveam pick-up. Am cumpărat pick-up, dar a venit fără ac. Am comandat ac de pick-up tocmai în America, a venit din America, dar nu știam să-l montez, am găsit un meșter care repara mașini franțuzești într-un garaj, m-am dus cu pick-up-ul într-o pungă, l-a luat și...

Era toamnă și atunci. Am regăsit discurile de la bulgari, de o ireproșabilă calitate, le-am ascultat, iar și iar și iar, înțelegîndu-l mai bine și pe domnul Kant și care e treaba cu lucrul în sine. Am citit clasicii filosofiei, mi-am dat scris lucrarea de doctorat în științe politice ascultînd aceste discuri. 

Sînt un colecționar. Așa că am început să colecționez. Am cumpărat Johnny Cash și Bob Dylan și Leonard Cohen și Pink Floyd și Tupac și Amy Winehouse și mai mult Michael Jackson și Sarmalele Reci și David Bowie și Simon & Garfunkel și Prince. Muzica mea. 

Mi-am scris piesele de teatru și scenariile de film și poeziile și eseurile și articolele pentru ziar și prozele scurte și primele romane ascultîndu-mi discurile. Îmi place să las ceva din muzica aceasta să intre în text. Uneori, textele prind viață și frumusețe.  

Scriu acest text în timp ce pick-up-ul culege vocea fără egal a lui Jacques Brel. Cel mai bun prieten al meu îl iubea pe Jacques Brel. Cel mai bun prieten al meu a murit în primăvara care a trecut și n-am știut ce altceva să fac decît să îmi cumpăr acest disc și îl ascult pe Brel și, de atunci, sînt mai puțin singur. Casa e acolo unde îmi sînt discurile. 

Cu anii mi-au devenit chiar mai apropiate decît cărțile. Nu am multe discuri, nu sînt un colecționar redutabil. Cîteva sute doar. Cărți am mii, cinci biblioteci pline în patru case, pe unde m-a purtat viața. Cărțile m-au învățat să fiu om, iar discurile m-au învățat cum să rămîn.

Mă retrag, fug din lume și din cele ale ei, ascult doar muzică la pick-up și am redescoperit fotografiile pe film. Am patruzeci de ani și trăiesc așa cum mi-ar fi plăcut să trăiesc întotdeauna: plec, plec, plec, dar mereu mă întorc. Acasă mă așteaptă discurile și cîteodată reușesc să fiu fericit. 

Îmi port părul foarte lung și nu mă feresc de consecințele nostalgiei. Pentru mine lumea se putea încheia, de fapt, și în anul 1999, cînd așteptam cu toții anul 2000 ca să avem farfurii zburătoare sau măcar să vină Apocalipsa, să cadă cortina. N-a căzut. Și timpul care a urmat m-a făcut tot mai străin de prezent.

Folosesc, de fapt, foarte puțin Internet-ul, încă și mai puțin YouTube-ul. Discurile mele foșnesc și peste ele au trecut anii, dar încă sînt minunate. Vocea astfel înregistrată mi se pare un miracol. 

Îmi place să cumpăr discuri. Îmi plac să merg să le aleg, să le simt, să le descopăr. Îmi place să le ascult și ascultîndu-le să visez la lumi care încă nu există. 

Altă dată citesc Murakami și ascult jazz. Pipa prietenului meu dispărut e pe biroul meu, cerul înstelat deasupra și legea morală în suflet, m-am întors la domnul Kant. Și mă simt recunoscător. 

Călătoresc, așadar, des, mă emoționez rar, dar puternic, am văzut multe, am văzut toată lumea, dar aici, în sunetul muzicii mele, e liniștea, ba chiar aș îndrăzni să scriu că tot aici e și adevărul, tot aici e și binele și tot aici e și frumusețea. 

Nu mai port pălărie, fiindcă am găsit tot mai puțini oameni în fața cărora să merite să îmi scot pălăria. Cîteodată, însă, îmi pun costumul și pălăria și dansez singur prin cameră și la sfîrșit îmi scot pălăria, iar cînd discurile își încheie povestea simt că am trăit. Totuși, am trăit.

Andrei Crăciun este ziarist și scriitor.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.