Direcţie şi scop

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Conjuraţia Eminescu (II) jpeg

Fără proiectele literare ale ICR din ultimii ani mă gîndesc că aş fi fost acum un critic literar destul de ignorant şi, oricum, inutil literaturii în mijlocul căreia m-am format şi unde exist profesional. ICR m-a făcut să gîndesc şi să funcţionez la un nivel superior, mi-a dat încredere că pot face lucruri cu adevărat importante, şi nu pentru mine, dar, mai ales, pentru alţii; altfel spus, ICR mi-a oferit, într-o bună măsură, direcţie şi scop.

Mai întîi, ICR m-a scos în lume, mi-a oferit şansa de a ieşi din mica şi provinciala noastră ogradă culturală şi, practic, de a mă profesionaliza, dar şi de a-mi cîştiga o anume demnitate profesională, luînd parte la evenimente din străinătate la care niciodată nu aş fi avut acces. În ultimii ani – şi eu, şi alţi colegi de critică literară – am participat la conferinţe şi sesiuni de comunicări, la dezbateri, la proiecte de traducere, la workshop-uri literare, la saloane şi tîrguri de carte. Am fost, astfel, integrat sau cel puţin m-am simţit ca parte dintr-un sistem cultural deschis, dinamic, divers, european, într-un cuvînt, normal.

Dar, dincolo de nivelul personal, ICR mi-a creat mie şi colegilor mei oportunităţile de a promova literatura română în străinătate. Am ţinut prelegeri despre cărţi, autori şi mişcări literare, am moderat şi am participat la dezbateri internaţionale despre literatură, am lansat cărţi şi autori în traducere, am alcătuit cataloage pentru saloane şi tîrguri de carte, am întîlnit editori străini, am ajutat la formarea tinerilor traducători, am scris despre literatura română în reviste străine şi am publicat în antologii critice din străinătate. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără proiectele ICR, care au oferit literaturii române o vizibilitate la care pînă acum cîţiva ani nici nu îndrăznea să spere.

Emisiunea "Punerea pe gînduri" din 21 iunie 2012, la RFI România, cu Otilia Nuţu şi Mircea Vasilescu. Prin telefon a intervenit Cristi Puiu. Au fost difuzate fragmente înregistrate cu Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, şi senatorul Puiu Haşotti.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nicuşor Dan și Stelian Bujduveanu Foto: Facebook Stelian Bujduveanu
Cine este Stelian Bujduveanu, viceprimarul PNL susținut de Nicușor Dan pentru funcția de primar interimar
Bătălia care urmează pentru Primăria Capitalei îl aduce în prim-plan pe Stelian Bujduveanu, pe care Nicușor Dan îl preferă interimar în locul său.
Tânăra cântăreață duce o viață de lux și trăiește fiecare moment la maxim
Andreea Bostănică, în lacrimi lângă Suleyman Magnificul! Tânăra artistă și-a întâlnit idolul: „Nu îmi vine să cred…”
La nici 20 de ani, Andreea Bostănică trăiește pe cai mari. Tânăra cântăreață duce o viață de lux și trăiește fiecare moment la maxim, fiind răsfățată așa cum se cuvine de iubitul ei bogat.
supa ciorba istock jpg
Cum să prepari ciorbă de varză dulce cu aripioare, așa cum o făcea bunica. Rețeta demult uitată
Este o rețetă delicioasă, tradițională și foarte ușor de pregătit! Ciorba de varză dulce cu aripioare este o mâncare delicioasă, la care vom reveni mereu cu plăcere! Chiar și cei dintre noi fără prea multă experiență în bucătărie vom putea pregăti ușor și rapid această ciorbă delicioasă!
Nicușor Dan și George Simion FOTO AFP
Pe ce au cheltuit banii candidații în lupta pentru Cotroceni. Veniturile și cheltuielile declarate de Simion și Dan
Potrivit datelor raportate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până la 16 mai, George Simion a alocat cea mai mare parte a bugetului său de campanie pentru promovarea în mediul online, cheltuind aproximativ 12 milioane de lei în acest scop.
GrgtjncWgAA8NRd jpeg
A murit un miliardar celebru în lumea sportului. Prin ce s-a remarcat în NFL, acum 28 de ani
A murit miliardarul Jim Irsay, proprietarul echipei de fotbal american Indianapolis Colts. Avea 65 de ani.
Un nou sezon de „Străzi deschise”, începând din weekendul 29-30 aprilie, pe Calea Victoriei (foto: Facebook / Nicușor Dan)
Weekend plin de evenimente în Capitală: Marșuri, concerte, spectacole stradale dar și restricții de trafic
Capitala se pregătește pentru un weekend plin de activități culturale, artistice și sportive, care vor transforma străzile orașului într-o scenă în aer liber.
Pierre Ducout, primar timp de 53 de ani Foto Facebook Pierre Ducout jpg
Un primar din Franța a demisionat după 53 de ani de mandat. Motivul pentru care a renunțat la funcție
Pierre Ducout, care a fost ales primar al localității Cestas, de lângă Bordeaux, în 1972, şi-a anunţat miercuri demisia de la conducerea localităţii natale, după 53 de ani petrecuţi în funcţie.
pexels kmerriman 20787(1) jpg
Căpușele la pisici: semne, riscuri și metode eficiente de protecție
Prietenoase, jucăușe și joviale, pisicile reușesc să stârnească admirația și să cucerească prin simpla lor prezență.
giorgi jpg