Dincolo de cifre

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Dincolo de cifre jpeg

-argument -

Calitatea unui sistem de educaţie este reflectată prin două categorii mari de indicatori. Primul este cel de participare, iar aici intră, ca indicatori negativi, absenteismul, abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii, iar ca indicatori pozitivi, rata de supravieţuire într-un ciclu şcolar, rata de trecere de la un ciclu şcolar la altul etc. Al doilea depinde de rezultatele la evaluările şi examenele naţionale, la evaluările internaţionale – PISA, TIMSS, PIRLS –, de rata de absolvire a unui nivel de învăţămînt care oferă calificări pentru piața muncii, de rata șomajului în rîndul absolvenților etc. Așadar, un sistem este cu atît mai bun cu cît menţine participanţii la educaţie cît mai mult timp în sistem: nivelul de educaţie absolvit se corelează pozitiv cu veniturile personale, cu starea de sănătate, cu posibilitatea de angajare. Mai concret, în România, fiecare an de educație în plus îți crește veniturile cu 8%, reduce șansa de a fi bolnav cu 8% și crește șansele de angajare tot cu 8% (conform studiului UNICEF despre „Costurile investiției insuficiente în educație“). De asemenea, un sistem e cu atît mai bun cu cît obține, la acești participanți, rezultate ale învățării cît mai bune. În ultimul timp, rezultatele la PISA sînt cele luate în considerare, de cele mai multe ori. Inclusiv „Strategia EU 2020“ a fixat ca țintă, la nivel european, reducerea procentului de tineri cu performanțe slabe la PISA la 15%. Dacă am atinge această țintă, cîștigul pentru România ar fi, pînă în 2090, de 2571 de miliarde de euro, reprezen¬tînd 1150% din PIB-ul din 2010 (conform „The Cost of Low Educational Achievement in the European Union“). 

Dincolo de aceste date furnizate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Preuniversitar – ARACIP, avem un sistem de învățămînt din ce în ce mai blamat în ultima vreme, fiindcă opinia publică a devenit, în sfîrșit, sensibilă la subiectul educație. La nivel național avem strategii, însă nu există metode de implementare sau lucrurile se mișcă greu. Doar 4% din PIB este alocat educației. Și mai avem organizații nonguvernamentale care se implică, accesînd fonduri europene. Despre o parte din rezultatele lor, dar și despre problemele „sistemului“ veți citi în acest Dosar. 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner tavi clonda jpg
Tavi Clonda ne învață cum să preparăm rapid înghețata pentru copii: „Un deliciu!”. Avertismentul nutriționiștilor, cum ne răcorim corect vara?
Rețeta lui Tavi Clonda de înghețată pentru copii: „Un deliciu!” Cum ne răcorim corect, sfatul nutriționiștilor
banner mihai leu jpg
Imagini sfâșietoare după înmormântarea lui Mihai Leu! Zeci de coroane și flori au „îngropat” mormântul marelui campion
Atmosferă copleșitoare de durere și respect la cimitirul unde a fost înmormântat Mihai Leu. Legendarul campion la box și raliuri a fost condus pe ultimul drum de familie, prieteni, colegi din lumea sportului, dar și de sute de admiratori care au venit să-și ia rămas-bun de la omul care a scris istor
Prezentarea noului guvern Bolojan in plenul Parlamentului  Foto Inquam Photos George Calin (3) jpg
Pachetul de măsuri fiscale urmează să ajungă în Parlament. Legislativul l-ar putea vota luni - SURSE
Pachetul de măsuri fiscale, care conține printre altele creșterea TVA de la 19 la 21%, va fi aprobat prin asumarea răspunderii guvernului în Parlament într-o ședință care va avea loc luni după-amiază, spun mai multe surse.
banner diana sucu jpg
Diana și Dan Șucu sărbătoresc 20 de ani de căsnicie! Provocările unui mariaj de poveste! „Nici nu știu când a zburat timpul…”
Diana Șucu, totul despre provocările întâmpinate în mariajul cu omul de afaceri Dan Șucu.
horoscop aprilie 2022 jpg
Horoscop sâmbătă, 5 iulie. Schimbări benefice în viețile a doi nativi, bani cu nemiluita pentru o altă zodie norocoasă
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de sâmbătă, 5 iulie. Pentru doi nativi se anunță schimbări colosale și benefice!
icoseh 2025 stire jpg
Istoricii Imperiului Otoman se reunesc la Universitatea din București
În perioada 7–11 iulie 2025, Facultatea de Istorie a Universității din București găzduiește, în premieră pentru România, cea de-a XVI-a ediție a Congresului Internațional de Istorie Socială și Economică Otomană (ICOSEH).
Alice Ashton a rămas fără dreptul de a profesa Foto Facebook BBC jpg
O profesoară este acuzată că și-a înjurat elevii și a dansat „Macarena” în timpul orei
Profesoarei i s-a retras dreptul de a profesa, după ce s-a stabilit că i-a înjurat pe elevi și a dansat „Macarena” în timpul orei de curs, fiind sub influența alcoolului.
images jpeg
Patronate: Măsurile fiscale vor crește prețurile cu 5-10 la sută. Sindicatele vor sfătui salariații să accepte concedii fără plată
„Estimăm că măsurile dure care vor intra în vigoare de la 1 august vor crește preșurile în general cu 5-10 la sută”. Este declarația făcută de un reprezentant al patronatelor din IMM-uri vineri, după întâlnirea cu premierul Ilie Bolojan.
Dacia Bigster Cars and Roads 2 jpg
Cars And Roads Croația a reprezentat cel mai greu examen pentru Dacia Bigster
Are Dacia Bigster ingredientele necesare pentru a nu se simți dominată de un coleg de tur al cărui preț este de aproape trei ori mai mare? Să detaliem!