Dignitas?

Ruxandra Irina CIOCÎRLAN
Publicat în Dilema Veche nr. 395 din 8-14 septembrie 2011
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pentru Sir Terry Pratchett, autor britanic de romane fantasy, susţinător activ al cauzei sinuciderii asistate, Dignitas (slogan: „Viaţă demnă, Moarte demnă“), numele unei asociaţii din Elveţia ce oferă această opţiune persoanelor doritoare din toată lumea, sugerează perfect misiunea nobilă pe care clinica şi-o asumă. Dar părerile puternic negative ale localnicilor şi scandalurile mediatice şocante care au ajuns să înconjoare Dignitas în aproape un deceniu şi jumătate de la înfiinţare par să sugereze că moartea demnă nu este neapărat inclusă în serviciile furnizate de această organizaţie. 

Conform rapoartelor publicate de Dignitas în 2010, mai mult de 1000 de persoane şi-au luat viaţa cu ajutorul asociaţiei lui Ludwig Minelli, dintre care 563 de germani, 134 de britanici, 112 elveţieni şi 93 de francezi. Dignitas este o asociaţie non-profit, fondată în 1998 în micul oraş Forch de lîngă Zürich de către Ludwig Minelli, avocat, acum în vîrstă de 79 de ani. Scopul ei este de a „ajuta pacienţii cu boli terminale şi boli mintale să moară asistaţi de doctori şi asistenţi calificaţi“. În schimbul unei taxe de înscriere în valoare de 200CHF (173 euro) şi a unui abonament anual de membru de minim 80CHF (69,5 euro), pacienţii beneficiază de consiliere pe teme legate de moarte, sprijin în toate chestiunile legale aferente şi acompaniere în momentele finale. Persoanele hotărîte să ducă la capăt procesul – conducerea organizaţiei asigură că 70% dintre membri nu solicită niciodată actele finale sau se răzgîndesc pe parcurs – trebuie să îşi trimită dosarul medical spre examinare la unul dintre doctorii Dignitas, care pe baza istoriei pacientului hotărăşte dacă îi va prescrie doza de pentobarbital de sodiu necesară pentru a-şi pune capăt vieţii sub supravegherea personalului Dignitas. 

În ultimii doi-trei ani, ideea „morţii demne“ oferite la Dignitas a devenit din ce în ce mai greu de susţinut. Urnele ce conţin cenuşa decedaţilor sînt aruncate în masă în Lacul Zürich; oraşul în sine a căpătat faimă de hotspot al turismului morţii; pînă la sfîrşitul lui 2009 nu exista un loc fix în care să poată avea loc sinuciderea, Dignitas folosind pe rînd un apartament închiriat, camere de hotel, sufrageria lui Minelli, un sit industrial şi chiar maşini oprite pe marginea drumului. (Acum deţine o casă numită Blue Oasis, într-un zonă industrială din afara Zürich-ului.) Apoi, în lipsa unor reguli care să delimiteze clar categoriile de persoane care pot recurge la soluţia sinuciderii asistate în Elveţia, practicile Dignitas par a încuraja în mod activ sinuciderea. Doctorii britanici şi-au exprimat public îngrijorarea cînd au observat că afecţiunile medicale ale mai multor pacienţi din Regatul Unit beneficiaseră de cocktailul de pentobarbital de sodiu, deşi aceştia erau tetraplegici sau sufereau de afecţiuni renale tratabile prin proceduri medicale de rutină. 

Cu toate acestea, publicul a votat. Un referendum organizat la Zürich în mai 2011 pentru interzicerea sinuciderii asistate în Elveţia a fost respins cu 85%. 78% dintre votanţi au fost şi contra interzicerii străinilor de a beneficia de această procedură pe teritoriul ţării. Dignitas lives on.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Liceul – o instituție
A devenit cumva liceul o instituție care să-i pregătească pe adolescenții de acum în mod real pentru viață?
p 10 jpg
Greva din învățămînt. Cîteva gînduri despre solidaritate
Mie, ca părinte și om care nu plănuiește să părăsească în curînd România, greva din aceste zile îmi dă un soi speranță.
p 11 jpg
image png
Foști copii, viitori adulți
Elevii de azi, mai ales cei din mediul urban, văd traseul școlar orientat către o țintă prestabilită: facultatea.
image png
„Părinții tăi știu ce vrei să faci?”
Din adolescență îmi aduc aminte mai degrabă de cărți și de personaje decît de oameni și întîmplări.
image png
"Liceenii" și liceenii
Atunci, de ce ne purtăm acum ca și cum am fi fost? Și, mai mult, ca și cum ne e dor să fim ceea ce n-am fost?
p 13 jpg
După douăzeci de ani
La finalul anului şcolar e întotdeauna linişte.
image png
Concert pentru o școală bună
Întîmplarea asta m-a lovit, ca sabia colonelului Lawrence din proza lui Eliade, drept în creștet.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.