Despre gîndire

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
Despre gîndire jpeg

Sîntem supuşi în mod sistematic unui bombardament formativ şi informaţional prin care ni se cere să gîndim mai mult, mai repede şi mai bine. Sîntem realmente asaltaţi de nevoia de a ne îmbunătăţi gîndirea critică, pozitivă, laterală, strategică, raţională, creativă etc. Dar ce înseamnă toate acestea şi, mai ales, ce înseamnă gîndirea? Gîndirea e, în definitiv, nota noastră distinctivă ca homo sapiens. Ce face diferenţa între noi, oamenii, este poate felul în care gîndim: mai mult sau mai puţin, mai bine sau mai rău, mai repede sau mai încet. Dar e gîndirea caracteristica fundamentală a speciei noastre? Filozofi precum Daniel Denett cotestă acest lucru, spunînd că orice organism viu „gîndeşte“ – prin gîndire înţelegîndu-se prezenţa unui mecanism minimal de feed-back prin intermediul căruia interacţionăm cu mediul extern. Dar ce e această „gîndire“? Cred că gîndirea noastră are două trăsături specifice, care nu sînt de găsit decît la oameni: proiectivitatea şi reflexivitatea. Cred că numai oamenii se proiectează mental în viitor sau în situaţii contrafactuale, după cum cred că numai oamenii reflectează la cum gîndesc. Îmi e foarte greu să cred că aceste două componente sînt de găsit şi la alte vieţuitoare. Mai mult, deşi au această capacitate, nu cred că toţi oamenii şi fac efectiv acest lucru. Majoritatea oamenilor sînt înrădăcinaţi în „aici“ şi „acum“, fără să se mai gîndească la cum ar fi dacă ceva s-ar schimba în viaţa lor. După cum cred că majoritatea oamenilor iau gîndirea ca pe un dat, asemeni respiraţiei sau mersului, fără să reflecteze cîtuşi de puţin la cum ar putea să-şi îmbunătăţescă gîndirea. Despre acest lucru, despre gîndirea pe termen scurt, aş vrea să împărtăşesc cîteva gînduri, în cele ce urmează.

Înţeleg prin „gîndirea pe termen scurt“ acel tip de atitudine mentală prin care se „vieţuieşte“ de pe o zi pe alta. E un mod de a trăi/gîndi în lipsa unui proiect de viaţă; e a trăi la întîmplare, împăcat cu destinul, sub vremi şi sub semnul lui „asta e, ce-o fi o fi“. Din păcate, deşi nu cred în caracterizări generalizatoare, cred că acest tip de gîndire ne defineşte ca popor: lipsa de proiectivitate şi, implicit, lipsa de predictibilitate. Neavînd un proiect de anvergură, sîntem prinşi în mici încleştări meschine, în care vieţuim de pe azi pe mîine, fără să ne mai pese şi de poimîine. La nivel individual, omul este prins dihotomic între o gîndire reactiv-emoţională şi una raţional-detaşată. Prima e dată de centrul amigdalian al creierului nostru, cel care ne controlează reacţiile rapide în funcţie de stimulii din mediul înconjurător, iar a doua e reprezentată, în primul rînd, de procesele mentale de la nivelul cortexului frontal. Prima este moştenirea jurasică, creierul nostru reptilian, prin care, de fapt, ni se suspendă gîndirea aşa cum o înţelegem noi. Spre exemplu, în momente de teamă sau de furie, nu mai gîndim, ci doar reacţionăm. Sîntem invadaţi de adrenalină şi emotivitate, devenim (doar) viscerali şi reactivi. Furia sau ura ne dezumanizează, ne înceţoşează mintea.

Pe de altă parte, umanitatea noastră este potenţată de latura raţională a gîndirii noastre prin gîndirea pe termen lung. Atunci putem juca şah cu viaţa noastră, proiectîndu-ne în diverse situaţii posibile şi făcînd alegerea justă. Atunci avem parte de acea proiectivitate specifică minţii umane, care se joacă cu concepte şi categorii în spaţiul posibilului şi abstractului. Totodată, un om raţional este un om predictibil, este un om care nu surprinde prin reacţii neaşteptate. Da, este un om „la locul lui“, un om plicticos, dar este un om pe care te poţi baza cînd faci diverse scenarii. Un astfel de om nu te „încurcă“, nici în familie, nici în societate şi nici în trafic. Cei care nu semnalizează din timp că vor să schimbe direcţia riscă să intre în coliziune cu ceilalţi. E foarte simplu şi eficient, în definitiv: vrei să schimbi direcţia, semnalizezi.

Nu o faci, rişti să fii „interesant“ într-un accident. Cred că mare parte din această lipsă de predictibilitate vine din faptul că noi nu ne punem în pielea celuilalt, că nu ne proiectăm în mintea semenilor noştri. Se întîmplă rar să facem acest exerciţiu de empatizare raţională cu celălalt. Traficul mi se pare emblematic în acest sens şi acesta dă măsura gradului de civilizaţie pe care îl avem. De cîte ori nu vedem doi sau mai mulţi şoferi cu maşinile trase pe dreapta şi cu semnalizatoarele puse pe avarie, care s-au „întîlnit“ un pic şi care urlă unul la altul, cu feţe congestionate, că „n-ai văzut dom’le că voiam să fac la dreapta, unde te uiţi!?“; inevitabil vine şi răspunsul: „păi, n-am văzut, că n-ai semnalizat.“ E atît de simplu, nu trebuie să ghicim intenţii, ci trebuie, de fapt, să respectăm o regulă. Problema vine că unii gîndesc (pe termen scurt) că regulile şi legile sînt pentru proşti şi dacă le încalci înseamnă că eşti mai presus de ele. Greşit! Legile sînt făcute pentru a ne face viaţa mai uşoară pe termen lung, pentru a interacţiona mai eficient cu semenii noştri. Altfel vom fi inevitabil captivi cotidianului şi vom pierde cantităţi substaţiale de timp şi energie cu micile noastre înfruntări zilnice, uitînd de planul desprinderii de imediat, în care proiectăm cărţi, idei sau teoreme.

Dar culmea caraghioslîcului şi al nemerniciei este cînd dai peste o gîndire pe termen scurt, care se crede mare şi se „pseudoproiectează“ pe termen lung. Spre exemplu, o asemenea aberaţie s-a întîmplat în comunism cu planurile cincinale. Indiferent dacă ploua suficient sau nu, cîţiva ani în şir, după cinci ani trebuia să raportezi că ai obţinut o anumită producţie la hectar. Indiferent dacă îţi murea cineva drag şi trebuia înmormîntat atunci, nu puteai circula cu maşina cu număr impar într-un sfîrşit de săptămînă cu număr par. Indiferent dacă un oraş creştea organic, aşa cum se întîmplă de obicei, acesta trebuia resistematizat prin raderea unor clădiri şi ridicarea altora care să stea mărturie prea măreţiei epocii.

O gîndire proiectivă e flexibilă şi critică, ea ţinînd cont exact de elementele importante şi constante ale fenomenului. O economie sănătoasă nu se poate planifica la nivelul detaliului, ci doar i se poate oferi raţional cadrul de desfăşurare în care cererea şi oferta reglează producţiile industriilor lumii. O societate normală nu poate eluda proprietatea privată, după cum nu-i poţi motiva pe oameni plătindu-le acelaşi salariu, indiferent de munca prestată. Aşa ceva e împotriva firii şi a bunului mers al lucrurilor.

Cred că una dintre marile probleme ale societăţii noastre este tocmai această lipsă de predictibilitate. Nu poţi atrage investitori atîta timp cît cadrul fiscal şi legislativ este în permanentă primenire, ca o mireasă care îşi tot caută rochia ideală pentru nunta perfectă. Cred că e benefic să facem odată nunta şi să dăm prilejul miresei (aka economiei) să ne şi gătească ceva, nu doar să se gătească perpetuu. Nimeni nu vine să investească pe termen lung, dacă nu-şi poate face calculele plicticoase din care să-i reiasă că va cîştiga. Trăim încă sub mirajul unei magnifice schimbări mesianice, prinşi, de fapt, într-o ternă şi veşnică tranziţie. Dar aşa nu facem decît să tulburăm apele şi vom avea parte numai de pescuitori în ape tulburi. Aceştia vin şi pleacă după cum bate vîntul schimbării, după cum şi „băieţii deştepti“ (cu gîndire pe termen scurt) înfloresc în astfel de situaţii incerte.

Nu poţi avea învăţămînt de calitate dacă toată ziua tai şi peticeşti tot felul de reglementări în domeniu. Aici e nevoie de predictibilitate pe termen lung, de predictibilitate şi coerenţă. Vorba ceea – măsori de două ori şi tai o dată. Din păcate, îmi pare că noi tot tăiem, coasem, după care mai măsurăm un pic, iarăşi mai tăiem, iarăşi coasem şi tot aşa. Adică doar peticim, nu croim. Nu poţi schimba cursul unui petrolier cum schimbi cursul unui iaht. E altceva! Doar hachiţele unei minţi cu gîndire scurtă şi cu interese imediate pot face astfel de netrebnicii cu bătaie lungă, fără să ia în calcul inerţia sistemului şi consecinţele pe termen lung. Prin urmare, ar trebui să ne gîndim mai bine la cum ne gîndim viaţa şi societatea. Nu ne grăbeşte nimeni, poate doar ne claxonează cei care vor să treacă pe roşu…

Sorin Costreie este lector dr. la Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucureşti.

marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.
index jpeg 8 webp
Părinți la judecată
Totdeauna au existat dezacorduri între părinți și copii; ar fi ciudată o lume în care să nu existe acest tip de neînțelegeri!
p 13 sus Universitatea Babes Bolyai WC jpg
Aș fi fost o exigentă profă de mate
Se spune despre anumite telefoane care îți schimbă viața că ții minte cu precizie detaliile momentului în care te-au găsit.
index jpeg 5 webp
Cîteva ocazii
Oi fi ratat astfel ultima șansă să primesc o ofertă de „muncă cinstită”?
p 14 986 t blocat in propriul film jpg
Blocat în propriul film
Ajung acasă și deschid calculatorul, scriind Andrei Cătălin Băleanu.
Rue Campo Formio   Paris XIII (FR75)   2021 06 29   1 jpg
Oameni ca mine
Mai toate amintirile se mătuiesc fără să se șteargă, chiar dacă știu că odată au fost bune.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîne iubirea
„Koi no yokan” este un termen folosit pentru a desemna un fel de „premoniție a iubirii”.
985 t 10 Ilustratie de Jules Perahim jpg
„Și nu mă înșel în privința asta”
Un obiect manufacturat rătăcit în montura metalică a unei cărți

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un nou aquapark în România: poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria
Aquaparkul de pe fostul stadion UMT va purta numele de Amazonia, având în vedere că interiorul a fost amenajat cu ornamente și decorațiuni care amintesc de o junglă. Proiectul se ridică la peste 83 de milioane de lei, din care aproape 29 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.