Despre gîndire

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
Despre gîndire jpeg

Sîntem supuşi în mod sistematic unui bombardament formativ şi informaţional prin care ni se cere să gîndim mai mult, mai repede şi mai bine. Sîntem realmente asaltaţi de nevoia de a ne îmbunătăţi gîndirea critică, pozitivă, laterală, strategică, raţională, creativă etc. Dar ce înseamnă toate acestea şi, mai ales, ce înseamnă gîndirea? Gîndirea e, în definitiv, nota noastră distinctivă ca homo sapiens. Ce face diferenţa între noi, oamenii, este poate felul în care gîndim: mai mult sau mai puţin, mai bine sau mai rău, mai repede sau mai încet. Dar e gîndirea caracteristica fundamentală a speciei noastre? Filozofi precum Daniel Denett cotestă acest lucru, spunînd că orice organism viu „gîndeşte“ – prin gîndire înţelegîndu-se prezenţa unui mecanism minimal de feed-back prin intermediul căruia interacţionăm cu mediul extern. Dar ce e această „gîndire“? Cred că gîndirea noastră are două trăsături specifice, care nu sînt de găsit decît la oameni: proiectivitatea şi reflexivitatea. Cred că numai oamenii se proiectează mental în viitor sau în situaţii contrafactuale, după cum cred că numai oamenii reflectează la cum gîndesc. Îmi e foarte greu să cred că aceste două componente sînt de găsit şi la alte vieţuitoare. Mai mult, deşi au această capacitate, nu cred că toţi oamenii şi fac efectiv acest lucru. Majoritatea oamenilor sînt înrădăcinaţi în „aici“ şi „acum“, fără să se mai gîndească la cum ar fi dacă ceva s-ar schimba în viaţa lor. După cum cred că majoritatea oamenilor iau gîndirea ca pe un dat, asemeni respiraţiei sau mersului, fără să reflecteze cîtuşi de puţin la cum ar putea să-şi îmbunătăţescă gîndirea. Despre acest lucru, despre gîndirea pe termen scurt, aş vrea să împărtăşesc cîteva gînduri, în cele ce urmează.

Înţeleg prin „gîndirea pe termen scurt“ acel tip de atitudine mentală prin care se „vieţuieşte“ de pe o zi pe alta. E un mod de a trăi/gîndi în lipsa unui proiect de viaţă; e a trăi la întîmplare, împăcat cu destinul, sub vremi şi sub semnul lui „asta e, ce-o fi o fi“. Din păcate, deşi nu cred în caracterizări generalizatoare, cred că acest tip de gîndire ne defineşte ca popor: lipsa de proiectivitate şi, implicit, lipsa de predictibilitate. Neavînd un proiect de anvergură, sîntem prinşi în mici încleştări meschine, în care vieţuim de pe azi pe mîine, fără să ne mai pese şi de poimîine. La nivel individual, omul este prins dihotomic între o gîndire reactiv-emoţională şi una raţional-detaşată. Prima e dată de centrul amigdalian al creierului nostru, cel care ne controlează reacţiile rapide în funcţie de stimulii din mediul înconjurător, iar a doua e reprezentată, în primul rînd, de procesele mentale de la nivelul cortexului frontal. Prima este moştenirea jurasică, creierul nostru reptilian, prin care, de fapt, ni se suspendă gîndirea aşa cum o înţelegem noi. Spre exemplu, în momente de teamă sau de furie, nu mai gîndim, ci doar reacţionăm. Sîntem invadaţi de adrenalină şi emotivitate, devenim (doar) viscerali şi reactivi. Furia sau ura ne dezumanizează, ne înceţoşează mintea.

Pe de altă parte, umanitatea noastră este potenţată de latura raţională a gîndirii noastre prin gîndirea pe termen lung. Atunci putem juca şah cu viaţa noastră, proiectîndu-ne în diverse situaţii posibile şi făcînd alegerea justă. Atunci avem parte de acea proiectivitate specifică minţii umane, care se joacă cu concepte şi categorii în spaţiul posibilului şi abstractului. Totodată, un om raţional este un om predictibil, este un om care nu surprinde prin reacţii neaşteptate. Da, este un om „la locul lui“, un om plicticos, dar este un om pe care te poţi baza cînd faci diverse scenarii. Un astfel de om nu te „încurcă“, nici în familie, nici în societate şi nici în trafic. Cei care nu semnalizează din timp că vor să schimbe direcţia riscă să intre în coliziune cu ceilalţi. E foarte simplu şi eficient, în definitiv: vrei să schimbi direcţia, semnalizezi.

Nu o faci, rişti să fii „interesant“ într-un accident. Cred că mare parte din această lipsă de predictibilitate vine din faptul că noi nu ne punem în pielea celuilalt, că nu ne proiectăm în mintea semenilor noştri. Se întîmplă rar să facem acest exerciţiu de empatizare raţională cu celălalt. Traficul mi se pare emblematic în acest sens şi acesta dă măsura gradului de civilizaţie pe care îl avem. De cîte ori nu vedem doi sau mai mulţi şoferi cu maşinile trase pe dreapta şi cu semnalizatoarele puse pe avarie, care s-au „întîlnit“ un pic şi care urlă unul la altul, cu feţe congestionate, că „n-ai văzut dom’le că voiam să fac la dreapta, unde te uiţi!?“; inevitabil vine şi răspunsul: „păi, n-am văzut, că n-ai semnalizat.“ E atît de simplu, nu trebuie să ghicim intenţii, ci trebuie, de fapt, să respectăm o regulă. Problema vine că unii gîndesc (pe termen scurt) că regulile şi legile sînt pentru proşti şi dacă le încalci înseamnă că eşti mai presus de ele. Greşit! Legile sînt făcute pentru a ne face viaţa mai uşoară pe termen lung, pentru a interacţiona mai eficient cu semenii noştri. Altfel vom fi inevitabil captivi cotidianului şi vom pierde cantităţi substaţiale de timp şi energie cu micile noastre înfruntări zilnice, uitînd de planul desprinderii de imediat, în care proiectăm cărţi, idei sau teoreme.

Dar culmea caraghioslîcului şi al nemerniciei este cînd dai peste o gîndire pe termen scurt, care se crede mare şi se „pseudoproiectează“ pe termen lung. Spre exemplu, o asemenea aberaţie s-a întîmplat în comunism cu planurile cincinale. Indiferent dacă ploua suficient sau nu, cîţiva ani în şir, după cinci ani trebuia să raportezi că ai obţinut o anumită producţie la hectar. Indiferent dacă îţi murea cineva drag şi trebuia înmormîntat atunci, nu puteai circula cu maşina cu număr impar într-un sfîrşit de săptămînă cu număr par. Indiferent dacă un oraş creştea organic, aşa cum se întîmplă de obicei, acesta trebuia resistematizat prin raderea unor clădiri şi ridicarea altora care să stea mărturie prea măreţiei epocii.

O gîndire proiectivă e flexibilă şi critică, ea ţinînd cont exact de elementele importante şi constante ale fenomenului. O economie sănătoasă nu se poate planifica la nivelul detaliului, ci doar i se poate oferi raţional cadrul de desfăşurare în care cererea şi oferta reglează producţiile industriilor lumii. O societate normală nu poate eluda proprietatea privată, după cum nu-i poţi motiva pe oameni plătindu-le acelaşi salariu, indiferent de munca prestată. Aşa ceva e împotriva firii şi a bunului mers al lucrurilor.

Cred că una dintre marile probleme ale societăţii noastre este tocmai această lipsă de predictibilitate. Nu poţi atrage investitori atîta timp cît cadrul fiscal şi legislativ este în permanentă primenire, ca o mireasă care îşi tot caută rochia ideală pentru nunta perfectă. Cred că e benefic să facem odată nunta şi să dăm prilejul miresei (aka economiei) să ne şi gătească ceva, nu doar să se gătească perpetuu. Nimeni nu vine să investească pe termen lung, dacă nu-şi poate face calculele plicticoase din care să-i reiasă că va cîştiga. Trăim încă sub mirajul unei magnifice schimbări mesianice, prinşi, de fapt, într-o ternă şi veşnică tranziţie. Dar aşa nu facem decît să tulburăm apele şi vom avea parte numai de pescuitori în ape tulburi. Aceştia vin şi pleacă după cum bate vîntul schimbării, după cum şi „băieţii deştepti“ (cu gîndire pe termen scurt) înfloresc în astfel de situaţii incerte.

Nu poţi avea învăţămînt de calitate dacă toată ziua tai şi peticeşti tot felul de reglementări în domeniu. Aici e nevoie de predictibilitate pe termen lung, de predictibilitate şi coerenţă. Vorba ceea – măsori de două ori şi tai o dată. Din păcate, îmi pare că noi tot tăiem, coasem, după care mai măsurăm un pic, iarăşi mai tăiem, iarăşi coasem şi tot aşa. Adică doar peticim, nu croim. Nu poţi schimba cursul unui petrolier cum schimbi cursul unui iaht. E altceva! Doar hachiţele unei minţi cu gîndire scurtă şi cu interese imediate pot face astfel de netrebnicii cu bătaie lungă, fără să ia în calcul inerţia sistemului şi consecinţele pe termen lung. Prin urmare, ar trebui să ne gîndim mai bine la cum ne gîndim viaţa şi societatea. Nu ne grăbeşte nimeni, poate doar ne claxonează cei care vor să treacă pe roşu…

Sorin Costreie este lector dr. la Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucureşti.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de trei ingrediente pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.